• Un raport arată ca cei 1% sunt responsabili de moartea a milioane de oameni.
  • Raportul propune o taxa de 60% pe veniturile celor bogați.
  • Justiția climatică se află pe ordinea de zi a Cop28.

Cei mai bogați 1% dintre oameni sunt responsabili pentru mai multe emisii de carbon decât cei mai săraci 66%, arată cel mai cuprinzător studiu privind inegalitatea climatică la nivel mondial. Ce măsuri se iau? Justiția climatică este un punct important pe ordinea de zi a summitului Cop28 al ONU privind clima, din Emiratele Arabe Unite.

Studiul arata că un grup de elită, format din 77 de milioane de persoane, inclusiv miliardari, milionari și cei cu un salariu de peste 140.000 de dolari pe an, a fost responsabil pentru 16% din toate emisiile de CO2 în 2019 – suficient pentru a provoca peste un milion de decese suplimentare din cauza căldurii.

Recomandări

ALERTĂ ÎN NORVEGIA
IOHANNIS VREA ÎN SENAT
ISRAELUL DEPĂȘEȘTE LINIA ROȘIE
BANII VIN, BANII PLEACĂ!
CUM TE INFLUENȚEAZĂ POLITICA
UE AJUTĂ DUPĂ INUNDAȚII

Raportul Oxfam arată că, în timp ce cei mai bogați 1% tind să trăiască în condiții de izolare climatică, cu aer condiționat, emisiile lor – 5,9 miliarde de tone de CO2 în 2019 – sunt responsabile de suferințe imense. Folosind o formulă de „cost al mortalității” care calculează 226 de decese în exces la nivel mondial pentru fiecare milion de tone de carbon, raportul ajunge la concluzia că numai emisiile generate de acești 1% ar fi suficiente pentru a provoca moartea din cauza căldurii a 1,3 milioane de persoane în următoarele decenii.

Raportul solicită impozite mari pe averi pentru cei super-bogați și impozite excepționale pentru companiile producătoare de combustibili fosili pentru a-i sprijini pe cei mai afectați, pentru a reduce inegalitatea și pentru a finanța tranziția către energia regenerabilă. Astfel, o taxă de 60% pe veniturile celor mai bogați 1% ar aduce 6,4 miliarde de dolari pe an și ar putea reduce emisiile cu 695 de milioane de tone.

Citește și