• Ministrul italian al industriei a convocat o reuniune de criză pentru a aborda problema creșterii prețurilor la paste făinoase, potrivit Reuters.
  • Prețul pastelor a urcat cu 16,3% în aprilie, în timp ce inflația generală din Italia a fost de 8,8%.
  • Organismele din industrie s-au plâns după ce creșterile de preț au costat familiile 25 de euro în plus în acest an.

Guvernul Italiei convoacă o reuniune de criză pentru a aborda problema creșterii prețurilor la paste făinoase, care luna trecută au crescut de aproape două ori mai mult decât rata inflației din țară, scrie Business Insider.

Ministrul industriei naționale, Adolfo Urso, a convocat reuniunea pentru joi pentru a analiza modalități de a încetini creșterea prețului la alimentele de bază preferate ale națiunii, potrivit Reuters.

În aprilie, prețul pastelor și al cușcușului a crescut cu o rată provizorie de 16,3% față de anul precedent, potrivit Institutului Național de Statistică din Italia. Creșterea comparabilă a indicelui armonizat al prețurilor de consum din Italia, o medie ponderată a bunurilor și serviciilor italiene, a măsurat o rată provizorie de 8,8% în aprilie.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
CE FAC ELEVII ÎN SĂPTĂMÂNA VERDE
NE-A SALVAT VACCINUL?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT

Pastele, elementul de bază al multora dintre cele mai faimoase feluri de mâncare din Italia și un produs esențial pentru familiile italiene, au provocat în ultimii doi ani cu presiuni asupra prețurilor legate de creșterea costurilor energiei și de blocajele din lanțul de aprovizionare, care au ridicat costurile grâului.

Coldiretti, un grup agricol italian, a declarat că creșterea prețurilor la paste reprezintă o anomalie care trebuie clarificată”, având în vedere că prețul unui ingredient cheie, grâul dur, a scăzut cu 30% în acest an, potrivit publicației locale Ansa.

Potrivit Ansa, grupul de consumatori Assoutenti a depus o plângere la Ministerul italian al Întreprinderilor după ce a calculat că majorările de preț au costat familiile italiene 25 de euro (27,60 dolari) în plus în acest an. Uniunea Națională a Consumatorilor a declarat că, până când speculațiile cu privire la prețul grâului nu vor fi definite drept o practică neloială”, prețul pastelor ar putea rămâne ridicat, potrivit Ansa.

Citește și