• ONU a emis un raport cu privire la situația deținuților din închisorile politice din Coreea de Nord.
  • Documentul arată că tortura, înfometarea și munca forțată sunt în continuare aplicate în penitenciarele nord-coreene.
  • Administrația Biden pregătește noi sancțiuni asupra programului nuclear de la Phenian.

Tortura și munca forțată există în continuare în închisorile din Coreea de Nord, măsuri ce sunt echivalate cu posibile crime împotriva umanității, a declarat marți biroul ONU pentru drepturile omului, potrivit Reuters. Între timp, administrația Biden pregătește noi sancțiuni asupra programului nuclear de la Phenian.

Raportul, emis la șapte ani după ce o anchetă de referință a ONU, în care s-a constatat că se comiteau crime împotriva umanității în Coreea de Nord, a mai precizat că lagărele de prizonieri politici conduse de forțele de securitate au persistat, deși informațiile au devenit tot mai rare în acest caz.

Coreea de Nord ar putea răspunde la Curtea Penală Internațională

Impunitatea nu numai că predomină, dar încălcările drepturilor omului, care pot constitui crime împotriva umanității, continuă să fie comise”, a declarat Michelle Bachelet, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CE MĂNÂNC AZI? PRIMĂVARA DESCHIDE SEZONUL VERDEȚURILOR
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT
DAVID PECKER ÎȘI REIA ACUZAȚIILE ÎMPOTRIVA LUI TRUMP

Michelle Bachelet a îndemnat puterile mondiale să urmărească justiția și să prevină alte încălcări. Raportul solicita Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite să trimită Coreea de Nord la Curtea Penală Internațională pentru urmărirea penală sau să înființeze un tribunal ad hoc.

Răspunderea pentru încălcări grave ale drepturilor omului și crimele continue împotriva umanității nu ar trebui să fie o considerație secundară în aducerea Coreei de Nord la masa negocierilor”, a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al ONU pentru drepturile omului, Ravina Shamdasani.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că ar putea fi aplicate sancțiuni suplimentare împotriva Coreei de Nord în coordonare cu aliații SUA ca modalitate de denuclearizare a Peninsulei divizate. Alte instrumente includ stimulente diplomatice nespecificate, a spus el.

Phenianul neagă acuzațiile

Coreea de Nord neagă existența lagărelor politice și în luna iulie a denunțat Marea Britanie pentru că a anunțat sancțiuni împotriva a două organizații despre care guvernul britanic a spus că sunt implicate în muncă forțată, tortură și crimă în asemenea lagăre.

Raportul ONU, care citează interviuri cu foști deținuți, a afirmat că a continuat să primească „relatări consistente și credibile despre provocarea sistematică de abuzuri fizice și mentale severe sau suferințe asupra deținuților, prin aplicarea unor bătăi, factori de stres și înfometare în locurile de detenție”.

Munca forțată, „care poate însemna crima împotriva umanității prin înrobire”, persistă și în închisori, arată raportul Organizației Națiunilor Unite.