• În octombrie anul trecut, Novica Antić ar fi purtat discuții cu europarlamantari.
  • Novica Antić este un „agent de influență” al Rusiei, în Serviciile de Securitate Federale.
  • Informația a apărut într-un raport publicat de Politico.

Serbia nu este membru al Uniunii Europene, dar este vizată de Rusia. Putin a infiltrat
un agent sârb care face parte din serviciul secret rus în interiorul Parlamentului European.
Misiunea a fost simplă: răspândește propaganda. Informația a apărut într-un raport Politico.

În octombrie 2023, cetățeanul sârb Novica Antić – un „agent de influență” activ care a lucrat îndeaproape cu agenția de securitate a Rusiei, conform documentelor – a avut întâlniri cu oficiali europeni la Bruxelles și în special cu membri ai Parlamentului European. Acești europarlamentari au inclus parlamentarul Verzilor din Germania Viola von Cramon-Taubadel, deputata italiană a socialiștilor și democraților Alessandra Moretti și Vladimír Bilčík, membru slovac al Grupului conservator al Partidului Popular European, potrivit unui comunicat de presă și unei fotografii văzute de POLITICO.

Nu există nimic în briefingul de informații care să sugereze că Moretti, Bilčík și von Cramon-Taubadel ar fi fost la curent cu legăturile cu FSB ale Antic atunci când s-au întâlnit cu el.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE ZIUA EUROPEI
AVERTISMENTUL UNUI CERCETĂTOR DESPRE A.I.
CIOLACU DĂ VINA PE CÎȚU
LUIS RUBIALES VA FI JUDECAT
CE SĂRBĂTORESC ROMÂNII AZI
NOKIA RELANSEAZĂ MODELUL 3210

Moretti, Bilčík și von Cramon-Taubadel nu au răspuns la o solicitare de comentarii din partea POLITICO.

Antić, președintele Sindicatului Militar Sârb, s-a întâlnit și cu reprezentanți ai sindicatelor EUROMIL și EPSU, care reprezintă personalul forțelor armate și, respectiv, angajații serviciilor publice din Uniunea Europeană.

Întrebat despre întâlnirea cu Antić, un oficial EPSU a răspuns, spunând: „O delegație a sindicatului său a fost la Bruxelles în octombrie, unde s-au întâlnit cu mai mulți europarlamentari și toți au fost transparenți. Singurul subiect a fost drepturile sindicale.”

EUROMIL a declarat pentru POLITICO că au reacționat ferm la evenimentele din Serbia și au respins orice posibile legături cu autoritățile ruse. Președintele EUROMIL, Emmanuel Jacob, a adăugat că „organizația ar putea face pasul pe termen scurt de a suspenda temporar statutul de observator al Serbiei în așteptarea clarificării”.

Potrivit briefing-ului de informații occidentale văzut de POLITICO, Antić este un „agent de influență” activ pentru Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, cunoscut sub numele de FSB.

Antić lucrează îndeaproape cu un asociat FSB pe nume Vyacheslav Kalinin, cetățean rus și redactor-șef al Veteran News, un site media specializat în știri pentru veteranii forțelor armate. O filă „Despre noi” de pe site spune că Veteran News este un „partener de informare” al FSB și al Ministerului rus al Apărării, printre alte ramuri ale forțelor de securitate ale Rusiei.

În timp ce briefingul de informații evidențiază în special acțiunile lui Antić, a remarcat că Kalinin a recrutat alte persoane, fără a specifica câte și în ce țări.

Rusia folosește Serbia ca rampă de lansare pentru operațiuni de influență menite să slăbească sentimentul pro-UE și pro-NATO în interiorul țării, precum și în cadrul Uniunii Europene, care a fost un susținător ferm al Ucrainei de la invazia pe scară largă a Rusiei în urmă cu doi ani. Antić și-a folosit rolul de șef al uniunii militare a Serbiei pentru a-l critica pe președintele sârb Aleksandar Vučić și pe membri de rang înalt ai forțelor armate ale țării.

„Au profitat de orice ocazie pentru a promova propaganda rusă legată de războiul din Ucraina”, se spune în briefing, referindu-se la întâlnirile din Serbia și țările UE.

Vestea că Antić a avut întâlniri în cadrul Parlamentului European subliniază vulnerabilitatea organismului la operațiunile de influență susținute de stat. La începutul acestei luni, POLITICO a dezvăluit programe spion găsite pe telefoanele mobile ale a doi parlamentari din Parlamentul European, inclusiv fostul ministru francez al Europei, Nathalie Loiseau, care prezidează subcomisia pentru apărare a organismului.

Kalinin l-a invitat pe Antić în Rusia pentru a se întâlni cu înalți oficiali militari ruși între 2019 și 2020. Axat inițial pe influențarea societății civile sârbe, perechea și-a extins atenția pentru a include organizațiile sindicale europene și ale veteranilor și, în ultimele luni, membrii Parlamentul European.

Antić, un critic deschis al forțelor armate ale Serbiei, care a intrat în conflict cu conducerea politică a țării, este în prezent reținut sub acuzații nespecificate, potrivit site-ului de știri Balkan Insight.

Potrivit Balkan Insight, Antić a fost demis din armata Serbiei de două ori în ultimii cinci ani. Potrivit publicației, el a făcut greva foamei pentru a protesta împotriva detenției sale. Un avocat al lui Antić a refuzat să precizeze pentru Balkan Insight cu privire la acuzațiile pe care acesta este reținut.

Citește și