• Suedia și Finlanda, vecina Rusiei, au ales să se alăture alianței, după ce decenii la rând au preferat nealinierea, ca rezultat direct al acțiunilor Kremlinului.
  • Oficialii NATO spun că ajutorul acordat Ucrainei este mai deliberat și pe termen lung acum decât în primele săptămâni de după invazia Rusiei.
  • Alianța trasează o linie deliberată între sprijinul militar pe care îl oferă propriilor săi membri și Ucraina.

Având în vedere că Rusia deține cel mai mare stoc de focoase nucleare din lume, s-a presupus că unele țări ar prefera să se îndepărteze de Ucraina de teama unor acțiuni drastice din partea Moscovei. Hotărârea fermă de a fi alături de Ucraina pe care o vedem acum a fost ajutată de atrocitățile comise de Rusia – care au vizat civili și infrastructura civilă”, mi-a declarat un oficial important al NATO, sub rezerva anonimatului. La fel ca mulți dintre oficialii cu care am vorbit, aceștia ar prefera să poată vorbi mai liber.

Crimele de război zilnice, aceste imagini care ne lovesc ecranele zi de zi. Asta face să fie greu să ne întoarcem spatele”. Rusia a negat în repetate rânduri că a comis crime de război. Oficialii occidentali spun că tacticile Kremlinului au dat greș.

Moscova a încercat să șantajeze sau să manipuleze națiunile care sprijină Ucraina cu un mesaj de genul vă putem face și pe voi să suferiți”, a spus un oficial dintr-o țară membră NATO. Dar s-a întors în mod real împotriva noastră. La fel cum Rusia nu a reușit să uzeze de hotărârea ucraineană cu crimele de război zilnice pe care le impune țării.”

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Faptul că Vladimir Putin a dat vina pe extinderea NATO spre est pentru conflictul actual s-a transformat, de asemenea, într-un autogol. Suedia și Finlanda, vecina Rusiei, au ales să se alăture alianței, după ce decenii la rând au preferat nealinierea, ca rezultat direct al acțiunilor Kremlinului.

Mulți oficiali au legat, de asemenea, progresele neașteptate ale forțelor armate ucrainene împotriva Rusiei de sprijinul puternic al Occidentului. Sau, spus mai cinic, cu faptul că a făcut mult mai greu din punct de vedere politic pentru aliați să reducă acest sprijin. Țările NATO jonglează cu două forme de susținere a Ucrainei: cea practică și cea politică.

Cea practică se concentrează pe modul de structurare a industriilor pentru a putea continua să producă și să furnizeze sprijin militar pentru Ucraina. Oficialii NATO spun că ajutorul acordat Ucrainei este mai deliberat și pe termen lung acum decât în primele săptămâni panicate de după invazia Rusiei.

Dar alianța trasează o linie deliberată între sprijinul militar pe care îl oferă propriilor săi membri și Ucraina, unde ajutorul este decis și oferit de guvernele naționale ale membrilor NATO, nu de alianță în ansamblu.