• Reuniunea miniştrilor de Externe din NATO, programată la Bucureşti, va aborda riscurile generate de Rusia asupra securităţii euro-atlantice şi provocările asociate modernizării armatei Chinei.
  • Multe războaie se încheie prin negocieri, dar ceea ce se întâmplă la masa negocierilor depinde de situaţia de pe teren”, a subliniat Stoltenberg.
  • Războiul din Ucraina a demonstrat dependenţa noastră periculoasă de gazul rusesc”, a declarat Jens Stoltenberg.

Reuniunea miniştrilor de Externe din NATO, programată la Bucureşti, va aborda riscurile generate de Rusia asupra securităţii euro-atlantice şi provocările asociate modernizării armatei Chinei, urmând să fie reevaluată dependenţa de regimuri autoritariste, afirmă secretarul general Jens Stoltenberg.

Miniştrii de Externe din statele membre NATO se reunesc săptămâna viitoare, la Bucureşti. Vom aborda războiul ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei, care continuă să ameninţe pacea şi securitatea la nivel euro-atlantic. Preşedintele Vladimir Putin eşuează în Ucraina şi răspunde cu mai multă brutalitate. Sunt serii de atacuri cu rachete asupra oraşelor şi asupra infrastructurii civile, privându-i pe ucraineni de cădură, electricitate şi alimente. Este un început de iarnă oribil pentru Ucraina. Acestea sunt vremuri dure şi pentru restul Europei, pentru întreaga lume, cu majorări de preţuri la energie şi alimente. Da, plătim cu toţii preţul pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar preţul nostru este în bani, în timp ce ucrainenii plătesc cu sânge. Iar dacă îl vom lăsa pe Putin să câştige, vom plăti cu toţii un preţ mult mai mare, mulţi ani. Dacă Putin şi alţi lideri autoritarişti văd că folosirea forţei oferă rezultate, vor utiliza din nou forţa pentru a-şi atinge obiectivele. Iar în acest fel lumea noastră ar deveni mai periculoasă, iar noi toţi am fi mai vulnerabili”, a declarat Jens Stoltenberg, vineri, într-o conferinţă de presă, potrivit stenogramei afirmaţiilor, postată pe site-ul NATO şi vizualizată de agenţia MEDIAFAX.

Multe războaie se încheie prin negocieri, dar ceea ce se întâmplă la masa negocierilor depinde de situaţia de pe teren. Prin urmare, cea mai bună modalitate de a creşte şansele Ucrainei pentru o soluţie de pace este să susţinem Ucraina. NATO va continua să fie alături de Ucraina cât va fi necesar. Nu vom reduce susţinerea”, a precizat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Miniştrii de Externe din NATO vor analiza şi modalităţile de consolidare a rezilienţei, precum şi provocările generate de China. China nu este un adversar, dar accelerează modernizarea militară, şi-a intensificat prezenţa în Arctica şi în Balcanii de Vest, în spaţiu şi la nivel cibernetic şi încearcă să obţină control asupra infrastructurii esenţiale a aliaţilor din NATO. Războiul din Ucraina a demonstrat dependenţa noastră periculoasă de gazul rusesc. Prin urmare, trebuie să evaluăm dependenţele de alte regimuri autoritariste, în special de China”, a subliniat Stoltenberg.