• Tuan Tuan, unul dintre cei doi urşi panda uriaşi dăruiţi Taiwanului de China, a murit sâmbătă din cauza mai multor probleme de sănătate.
  • Durata medie de viaţă a urşilor panda în sălbăticie este de 15-20 de ani, în timp ce aceştia pot trăi 30 de ani sau mai mult sub îngrijirea oamenilor.
  • China trimite urşi panda în străinătate în semn de bunăvoinţă, dar îşi păstrează proprietatea asupra animalelor şi a tuturor puilor pe care îi produc.

Tuan Tuan, unul dintre cei doi urşi panda uriaşi dăruiţi Taiwanului de China, a murit sâmbătă din cauza mai multor probleme de sănătate, a anunţat grădina zoologică din Taipei.

Nu a fost precizată imediat cauza decesului, dar potrivit rapoartelor anterioare, se crede că panda avea o tumoare malignă pe creier, ceea ce a determinat China să trimită o pereche de experţi în Taiwan la începutul acestei luni pentru a ajuta la tratamentul său, scrie AP.

Tuan Tuan nu a reacţionat şi după o serie de crize a fost plasat în comă indusă sâmbătă, potrivit presei taiwaneze.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Tuan Tuan şi perechea sa, Yuan Yuan, au fost dăruiţi grădinii zoologice în 2008, într-o perioadă de îmbunătăţire a relaţiilor diplomatice dintre China şi Taiwan, separate în 1949 în urma unui război civil. Ambii urşi panda s-au născut în China în 2004 şi au reuşit să aibă o pereche de pui în Taiwan.

Durata medie de viaţă a urşilor panda în sălbăticie este de 15-20 de ani, în timp ce aceştia pot trăi 30 de ani sau mai mult sub îngrijirea oamenilor.

Legăturile dintre Beijing şi Taipei au scăzut brusc în ultimii ani, China întrerupând contactele în 2016, după alegerea preşedintelui Tsai Ing-wen, cu înclinaţii spre independenţă, care a fost realeasă în 2020.

China trimite urşi panda în străinătate în semn de bunăvoinţă, dar îşi păstrează proprietatea asupra animalelor şi a tuturor puilor pe care îi produc. Simbol naţional neoficial, animalele sunt originare din sud-vestul Chinei, se reproduc rar şi se bazează aproape exclusiv pe o dietă de bambus.

Se estimează că 1.800 de urşi panda trăiesc în sălbăticie, în timp ce alţi 500 se află în grădini zoologice sau în rezervaţii, majoritatea în Sichuan, unde sunt o specie protejată, dar care rămâne ameninţată de pierderea habitatului.