• Practic, se pare că toate exercițiile rusești de teatru se încheie cu un atac nuclear rusesc limitat.
  • Exercițiul Grom din octombrie 2022 a implicat lansări reale ale unei rachete balistice intercontinentale Yars și ale unei rachete balistice Sineva din Marea Barents.
  • Exercițiile Grom anterioare implicau, de obicei, una sau două lansări reale de rachete nucleare strategice.

În 2022, Rusia a efectuat două exerciții nucleare strategice (Grom sau Thunder); unul în februarie și unul în octombrie. Ambele exerciții au fost legate de agresiunea lui Putin împotriva Ucrainei și de amenințările nucleare rusești asociate împotriva SUA și NATO. Singurul alt an în care au existat două exerciții Grom a fost în 2014 (mai și octombrie), când Putin a confiscat și anexat Crimeea și a purtat un război de agresiune în estul Ucrainei.

Exercițiile Grom din februarie 2022 și mai 2014, ambele în afara intervalului normal de timp, au implicat forțe nucleare strategice și non-strategice; principalul lor obiectiv politic a fost acela de a amenința SUA și NATO cu amenințarea unei escaladări nucleare. Practic, se pare că toate exercițiile rusești de teatru se încheie cu un atac nuclear rusesc limitat.

Marile exerciții nucleare strategice rusești de tip Grom se termină, conform rapoartelor, cu un atac nuclear masiv împotriva SUA și NATO. Cu toate acestea, pentru prima dată, în exercițiul Grom din octombrie 2022, Rusia a anunțat efectiv că s-a antrenat pentru un atac nuclear strategic masiv. Acest lucru are cu siguranță o semnificație politică.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII

Potrivit Ministerului rus al Apărării, exercițiul Grom din octombrie 2022 a implicat lansări reale ale unei rachete balistice intercontinentale Yars…[și] unei rachete balistice Sineva din Marea Barents. Două avioane cu rază lungă de acțiune Tu-95MS au fost implicate în exercițiu. Ambele au tras rachete de croazieră”.

Potrivit site-ului Kremlinului, …toate sarcinile au fost îndeplinite în totalitate, iar toate rachetele și-au atins țintele, confirmând caracteristicile așteptate”. Ministrul rus al Apărării, generalul de armată Serghei Șoigu, i-a spus președintelui Putin că exercițiul nuclear al Rusiei a fost o sesiune de antrenament” care a implicat „livrarea unui atac nuclear masiv prin forțe strategice ofensive….” Televiziunea de stat rusă a declarat că a fost vorba de un antrenament pentru un atac asupra SUA.

Ce implică exercițiile Rusiei?

Exercițiile Grom anterioare implicau, de obicei, una sau două lansări reale de rachete nucleare strategice. Această reducere poate fi cauzată de exercițiul Grom din februarie 2022 și de faptul că Rusia își păstrează resursele de rachete nucleare.

Toate elementele Triadei strategice a Rusiei au fost exersate în cadrul exercițiului Grom din octombrie și au pregătit terenul pentru declarația ministrului apărării Șoigu privind antrenarea pentru un atac nuclear strategic masiv.

Nici Kremlinul, nici Ministerul rus al Apărării, în anunțul lor privind exercițiul, nu au indicat că au avut loc lansări reale de rachete nucleare non-strategice sau hipersonice. Acest lucru este neașteptat, deoarece branduirea rachetelor hipersonice rusești este acum o amenințare nucleară rusă comună și un element semnificativ al exercițiului Grom din februarie 2022.