• Zilele trecute, mai multe avioane de vânătoare Chinei și alte aeronave militare au invadat zona de protecție aeriană a Taiwanului.
  • Un număr mic de forțe speciale și de pușcași marini ai SUA instruiesc forțele locale din Taiwan, în cel mai recent semn de creștere a tensiunilor dintre SUA și China.
  • Informația despre o prezență militară americană în Taiwan survine după o serie de semnale de escaladare în Indo-Pacific.
  • Potrivit raportului Wall Street Journal, instructorii din Taiwan intră și ies prin rotație, astfel încât nu reprezintă o prezență permanentă.

SUA păstrează în secret un mic contingent de instructori militari în Taiwan deja de cel puțin un an, conform unui nou raport, ultimul semn al creșterii mizei în rivalitatea dintre SUA și China, relatează TheGuardian.

Circa două duzini de soldați ai Forțelor Speciale ale SUA și un anumit grup de pușcași marini se află în prezent la antrenamentul forțelor taiwaneze, a anunțat joi Wall Street Journal. Instructorii fuseseră inițial trimiși în Taiwan de către administrația Trump, însă până acum nu fusese semnalată prezența lor.

Acest raport a fost publicat în condițiile în care președintele Tsai Ing-wen al Taiwanului, a afirmat vineri că țara sa va face „tot ce este necesar pentru a-și apăra libertatea și modul de viață democratic”.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

„Taiwanul nu caută o confruntare militară”, a afirmat ea în cadrul unui consiliu de securitate din Taipei. „Ea speră într-o coexistență pașnică, stabilă, previzibilă și reciproc avantajoasă cu vecinii săi. Dar Taiwanul va face, de asemenea, tot ceea ce este necesar pentru a-și apăra libertatea și modul de viață democratic”.

SUA nu a mai avut o bază în Taiwan de mai bine de 50 de ani

Soldații americani nu au mai avut o bază militară stabilă pe insulă din 1979, atunci când Washingtonul a instituit relații bilaterale cu Republica Populară Chineză.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Supple, nu a vrut să comenteze în mod direct raportul, însă a menționat că „sprijinul nostru pentru Taiwan și relația noastră de apărare cu Taiwan rămâne aliniată împotriva amenințării actuale” venite din direcția Chinei.

„Este un pas important, dar este destinat în primul rând să nu fie provocator, ci de fapt să îmbunătățească capacitatea de apărare a forțelor taiwaneze”, a afirmat Jacob Stokes, membru al programului de securitate Indo-Pacific al Center for a New American Security.

„Întotdeauna există acest echilibru între simbolism și substanță și cred că, prin faptul că se face în liniște, se dorește mai multă substanță.”

Prezența pușcașilor marini americani Raiders în Taiwan a fost semnalată deja și a fost mai târziu confirmată de Comandamentul Marinei din Taiwan drept un „schimb militar de rutină între Taiwan și SUA și un antrenament de cooperare”, conform mass-media americane de apărare și a publicațiilor locale. Reprezentanții SUA au afirmat că rapoartele din noiembrie 2020 au fost ”inexacte”, însă nu au elaborat.

Reacția Chinei

Ministerul de Externe al Chinei a publicat o afirmație prin care a solicitat SUA să înceteze acordarea de ajutor militar Taiwanului.

„China va lua toate măsurile necesare pentru a-și proteja suveranitatea și integritatea teritorială”, se arată în declarație.

Global Times, o publicație de presă de stat, a afirmat vineri că Consiliul de Stat al Chinei „se opune cu fermitate oricărei forme de complicitate militară între Taiwan și Statele Unite”.

„Îndemnăm SUA să respecte cele Trei Comunicate privind problema Taiwanului și să înceteze orice provocări. Autoritățile DPP colaborează cu forțele externe pentru a căuta «independența» și resping reunificarea. Acest lucru a dus poporul din Taiwan la dezastru, iar încercările lor sunt sortite eșecului”.

Informația despre o prezență militară americană în Taiwan survine după o serie de semnale de escaladare în Indo-Pacific. China a zburat aproape 150 de avioane militare, inclusiv bombardiere și avioane de vânătoare, în zona de apărare aeriană a Taiwanului, în primele patru zile ale lunii octombrie.