• Rareș Bogdan a intervenit în cadrul emisiunii Marius Tucă Show pe tema alegerilor parlamentare și a noii propuneri de premier
  • Acesta a spus că nu regretă procentele pierdute la alegeri din cauza măsurilor sanitare de protecție
  • Nu s-au luat în calcul numele de miniștri care să preia portofoliile ce vor reveni PNL

Rareș Bogdan a vorbit în cadrul emisiunii Marius Tucă Show despre propunerile PNL pentru noul premier, dar și despre rezultatele alegerilor parlamentare.

Prim-vicepreședintele PNL spune că Florin Cîțu s-a aflat pe lista scurtă a partidului, cu care Ludovic Orban a mers la Cotroceni.

„Președintele a plecat cu trei nume la Cotroceni, iar pentru un nume a ieșit fumul alb, pentru domnul Cîțu. El a fost validat de către conducerea PNL, împreună cu liderii de filiale, adică cu 64 de voturi.”

Recomandări

NU AJUNG ACASĂ!
TRUMP O ATACĂ PE CHENEY
SARKOZY E CONDAMNAT
USR VREA DEMISIA
IOHANNIS: NU E VINA NIMĂNUI
CUM TE AFECTEAZĂ CLIMA

Întrebat dacă și el a fost una dintre propuneri, Rareș Bogdan a declarat: „Nu răspund la provocări”.

„Este propunerea unui membru al Partidului Național Liberal și este o poziționare pentru dezvoltare și pentru administrarea chestiunilor economice, dar și pentru implementarea planului de reziliență pe baza celor 83 de miliarde de euro aprobate de Bruxelles, dar nebăgate în traistă”, a transmis europarlamentarul.

Consultarea cu partidele de coaliție, amânată pe 10 decembrie

Consultarea cu partidele de coaliție urmează să aibă loc în dimineața zilei de 10 decembrie. Pentru președinția Camerei Deputaților, propunerea PNL este Ludovic Orban.

Este propunerea PNL votată în unanimitate”, a declarat Rareș Bogdan.

Rareș Bogdan consideră că viitorul Guvern are deja destule obiective care vor trebui atinse, menționând pensiile speciale și legea achizițiilor publice.

„În primul rând încercăm o depolitizare și de asemenea facem o legislație pe absorbția fondurilor europene cât mai simplă cu putință, plus, să gândim noi regulamente pentru tot ceea ce înseamnă achiziții publice, pentru că acolo România are o mare problemă, fiind blocaje peste blocaje din cauza contestațiilor multiple, dar sunt doar două dintre chestiuni. E și legea legată de tăierea pensiilor speciale”, a mai transmis politicianul.

Depolitizarea domeniului sănătății și cel al învățământului sunt alte priorități, la fel ca educația și sănătatea.

„Să depolitizăm total zona de sănătate și de învățământ. Total! Și să negociem foarte respectuos, dar ferm cu colegii noștri principalele puncte ale programului de guvernare și nu atât pozițiile în Guvern.”

Parlamentul european, îngrijorat de rezultate

La Bruxelles, îngrijorările pentru rezultatele alegerilor nu au întârziat să apară. Subiectele au fost legate de posibilitatea ca Dacian Cioloș să revină în Guvern și de legătura României cu alte state europene.

Le-am spus că nu am stat de vorbă cu domnul Cioloș pentru a vedea dacă domnia sa își exprimă dorința de a veni pe un post de vice-premier sau ministru.

I-am asigurat că nu se va schimba absolut nimic și că vom păstra aceeași legătură directă cu țările din Europa occidentală și cu Comisia Europeană, cu Parlamentul European, de asemenea în Consiliu cu Klaus Iohannis”, a explicat Rareș Bogdan.

Miniștrii viitorului Guvern, încă în discuție

Cei care vor prelua portofoliile ministerelor rămân încă în dezbatere.

Nu am discutat încă în cadrul PNL, am discutat doar să fie persoane profilate politic mai puternic, lideri puternici. Am așteptat ca președintele să desemneze premierul, iar noi să îl validăm în forul decizional al PNL, iar împreună cu premierul desemnat și colegii de coaliție să formăm un Guvern cât mai puternic, cât mai credibil și cât mai bine susținut politic”, a declarat fostul jurnalist.

Acesta a spus că din 16 miniștri, PNL va rămâne cu puțin peste jumătate din portofoliile Guvenrului. Este posibil o parte din vechii miniștri să rămână și în noul Guvern.

„Ne batem pe valori și pe ideea de a armoniza programul de guvernare”, a mai spus Bogdan în intervenție.

Alegerile și greșelile Guvernului Orban

Președintele Klaus Iohannis nu a fost mulțumit de rezultatul alegerilor și mai ales de prezența scăzută la vot, a spus Rareș Bogdan în intervenție, mai ales că partidul era bine cotat în sondajele de opinie. Momentul Piatra Neamț a afectat pozițiile PNL și PSD în sondaje.

Rareș Bogdan a fost critic în trecut la adresa măsurilor luate de Guvern pentru reducerea răspândirii de COVID-19, cu toate acestea, în interiorul PNL nu a fost făcută nici o analiză a greșelilor Guvernului.

Nici despre factorii care au dus la rezultatele alegerilor nu s-au făcut discuții în partid: „Nu am discutat absolut nimic despre ceea ce a dus la acest rezultat”, a spus acesta. Rareș Bogdan recunoaște că și în teren, în zonele care tradițional votau PNL, alegătorii nu s-au mobilizat la urne, spre deosebire de votanții PSD și AUR.

Măsurile restrictive au fost laute pentru a proteja sănătatea românilor, poate s-au făcut și greșeli. Dacă am pierdut voturi importante, dar am salvat viețile a câteva zeci sau sute de români, nu îmi pare rău”, a transmis politicianul.

Rareș Bogdan recunoaște că mai multă empatie în comunicarea oficială ar ajuta.

În problema piețelor, Bogdan consideră că măsurile au activat un electorat specific PSD, iar în problema bisericilor și al pelerinajelor, s-au activat resorturi care au susținut creșterea partidului AUR. Spune că nu regretă pierderile procentuale de la alegeri, considerând că viețile românilor au fost salvate prin măsurile restrictive

Cred că colegii mei când au luat măsurile împreună cu președintele nu s-au gândit la altceva decât la protejarea vieții românilor”, a transmis în încheiere Rareș Bogdan.