- Florin Cîţu discută cu bancherii posibilitatea amânării plății ratelor și în 2021.
- Bogdan Neacșu, președintele Comitetului de Direcție CEC, susține amânarea ratelor.
- BNR încă nu a discutat cu Ministerul Finanțelor despre această măsură.
Măsura de amânare a plății ratelor ar putea continua. Pentru moment, bancherii trebuie să discute cu Ministerul Finanțelor toate detaliile măsurii. Sunt mai multe variante luate în calcul. Amânarea ratelor s-ar putea aplica pentru toți clienții băncilor sau, punctual, pentru cei care pot dovedi că au nevoie de acest ajutor. BNR nu a discutat deocamdată cu Ministerul Finanţelor despre varianta amânării ratelor şi în 2021.
Irina Chițu, analist financiar: „ Amânările din 2020 au însemnat costuri pentru bănci pe care acestea și le-au asumat. Au fost peste 564.000 de persoane fizice care și-au amânat ratele, atât prin moratoriul dat de Guvern, cât și prin ofertele directe de la bănci, care au fost înainte de a se da acest moratoriu. Fiecare trebuie să rețină că amânare sau suspendare nu înseamnă iertare de a mai plăti. Deci, tot au de plătit aceste rate și, în plus, au de plătit dobânzile și comisioanele care se acumulează pe perioada de suspendare și care vor fi plătite ulterior suspendării”.
Ministrul Cîțu: „Căutăm soluţii”
Florin Cîțu, ministrul de Finanțe, spune că măsura ar putea fi necesară și anul viitor. Va discuta subiectul cu reprezentanții băncilor. „Ne gândim împreună cu sistemul bancar ce vom face după data de 1 ianuarie. S-ar putea să avem în continuare nevoie de astfel de facilităţi. Căutăm împreună soluţii pentru perioada de după 1 ianuarie, astfel încât nici sistemul bancar, nici clienţii băncilor şi nici economia să nu sufere”, a spus Florin Cîţu, Ministrul Finanţelor Publice.