• Spania își va spori ajutorul umanitar pentru Fâșia Gaza cu un pachet în valoare de 1 milion de euro.
  • Turcia a fost contactată de mai multe țări care cer ajutor în eliberarea ostaticilor Hamas.
  • Voluntarii israelieni continuă să caute cadavrele la locul festivalului.

23.30 – Emiratele Arabe Unite și Rusia au cerut mâine o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU

Emiratele Arabe Unite și Rusia au cerut mâine o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU privind conflictul israeliano-palestinian, după explozia asupra unui spital din orașul Gaza, despre care se crede că a ucis sute de palestinieni, a declarat un purtător de cuvânt al misiunii ONU a Emiratelor Arabe Unite.

IDF a spus că Jihadul Islamic Palestinian a fost responsabil pentru tragerea unei rachete rătăcitoare care a lovit spitalul, în timp ce Hamas a dat vina pe Israel.

23.00 – Forțele de Apărare Israelului spun că, pe baza „informatorilor, o rachetă eșuată a Jihadului Islamic Palestinian (PIJ) a provocat explozia mortală la spitalul din Gaza”.

Forțele de Apărare Israelului spun că, pe baza „informatorilor, o rachetă eșuată a Jihadului Islamic Palestinian (PIJ) a provocat explozia mortală la spitalul din Gaza”.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Într-o declarație, IDF spune că „în urma unei analize a sistemelor operaționale ale IDF, a fost efectuat un baraj de rachete inamice spre Israel, care a trecut în vecinătatea spitalului, când a fost lovit”.

„Conform informațiilor de informații, din mai multe surse pe care le avem, organizația PIJ este responsabilă pentru focul [rachetă] eșuat care a lovit spitalul”, adaugă IDF.

22.43 – IDF emite o declarație în care precizează că nu vizează spitale

IDF emite o declarație în care precizează că nu vizează spitale, la două ore după o explozie la Spitalul Gaza, atribuită de Hamas Israelului, despre care se spune că a provocat sute de decese.

„Un spital este o clădire extrem de sensibilă și nu este o țintă a IDF. IDF investighează sursa exploziei și, ca întotdeauna, acordă prioritate preciziei și fiabilității”, a declarat armata pentru Fox News.

Talya Lankri, un ofițer superior de rezervă și fostul șef adjunct al Consiliului Național de Securitate, afirmă, de asemenea, la știrile Canalului 12 că „IDF nu lovește spitalele. Asta nu este o țintă.”

22.22 – Organizația Mondială a Sănătății condamnă o explozie mortală într-un spital din Fâșia Gaza

Organizația Mondială a Sănătății condamnă o explozie mortală într-un spital din Fâșia Gaza și cere protecția imediată a civililor și asistență medicală în enclava palestiniană.

„OMS condamnă cu fermitate atacul asupra Spitalului Arab Al Ahli”, a declarat directorul general al agenției ONU de sănătate, Tedros Adhanom Ghebreyesus, pe platforma de socializare X.

Hamas susține că sute de locuitori din Gaza au fost uciși în atac, despre care IDF susține că încă îl investighează și că nu a putut confirma imediat că a fost cauzat de un atac aerian israelian.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan numește presupusa grevă „cel mai recent exemplu lipsit de cele mai elementare valori umane”.

21.39 – Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, declară trei zile de doliu

Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, declară trei zile de doliu după ceea ce el numește „masacrul unui spital” din Gaza, o lovitură pe care oficialii Hamas o dau vina pe Israel și spun că a ucis câteva sute de oameni.

IDF spune că încă investighează explozia și dacă a fost cauzată sau nu de un atac aerian israelian.

Abbas anunță „doliu public timp de trei zile și steaguri arborate în berb pentru martirii masacrului spitalului baptist și martirii tuturor poporului nostru”, spune agenția oficială de știri palestiniană Wafa.

20.15 – Zeci de morți în urma atacurilor Israelului asupra unui spital din orașul Gaza, potrivit guvernului palestinian

Zeci de persoane au fost ucise și rănite în urma unei lovituri israeliene asupra spitalului Al-Ahli Arabi din centrul orașului Gaza, marți, a anunțat guvernul palestinian din Gaza într-un comunicat.

„O nouă crimă de război comisă de ocupație în bombardarea Spitalului Al-Ahli Arabi din centrul orașului Gaza, care a dus la sosirea a zeci de martiri și răniți la Complexul medical Al-Shifa din cauza bombardamentului. Trebuie remarcat faptul că spitalul a găzduit sute de pacienți, răniți și persoane strămutate din casele lor cu forța din cauza loviturilor aeriene”, se arată în comunicatul guvernului.

20.05 – Forțele de Apărare Israelului spun că trupele au arestat 440 de palestinieni căutați în Cisiordania.

Forțele de Apărare Israelului spun că trupele au arestat 440 de palestinieni căutați în Cisiordania, inclusiv 220 afiliați Hamas, de când războiul din Fâșia Gaza a început pe 7 octombrie.

În ultima zi, 51 de membri Hamas, inclusiv câțiva membri de rang înalt, au fost arestați, spune armata.

Au existat mai multe ciocniri între forțele IDF și palestinieni în Cisiordania în ultimele zile și mai multe tentative de atacuri teroriste, potrivit armatei.

19.35 – Șeful Forțelor de Apărare Israelului amenință Hezbollah după ce acesta a desfășurat atacuri la graniță

Șeful Forțelor de Apărare Israelului amenință Hezbollah după ce acesta a desfășurat atacuri la granița cu Liban în ultimele zile, spunând că, dacă gruparea teroristă „greșește”, se va confrunta cu „distrugere”.

„Acesta este un război pentru casa noastră, civilii noștri, suveranitatea noastră, descurajarea și existența noastră”, le spune șeful de stat major al IDF, generalul Herzi Halevi, ofițerilor de la Comandamentul de Nord, referindu-se la războiul aflat în desfășurare în Fâșia Gaza.

„Dacă Hezbollah face o greșeală și atacă… distrugere, distrugere, distrugere”, spune Halevi.

18.57 – Purtătorul de cuvânt al prim-ministrului britanic Rishi Sunak a spus că „Sunak a vorbit cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite.

Purtătorul de cuvânt al prim-ministrului britanic Rishi Sunak a spus că „Sunak a vorbit cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, și a convenit asupra importanței prevenirii unei escalade în continuare în Orientul Mijlociu”.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că Sunak a vorbit și cu emirul Qatarului Tamim bin Hamad al-Thani despre modalitatea de a asigura trecerea în siguranță a ajutorului către Gaza și de a asigura eliberarea răpiților din Fâșia Gaza.

18.23 – Olaf Scholz a spus la Tel Aviv că Berlinul va fi întotdeauna alături de statul evreu

Cancelarul german Olaf Scholz a spus la Tel Aviv că Berlinul va fi întotdeauna alături de statul evreu, invocând responsabilitatea acestuia în urma Holocaustului.

„Așa cum am spus săptămâna trecută în Bundestag, în vremuri grele, Germania are un singur loc și este alături de Israel”, spune Scholz.

„Este foarte important să spunem asta astăzi aici, în aceste vremuri dificile din Israel: istoria Germaniei și responsabilitatea pe care a avut-o pentru Holocaust ne solicită să contribuim la menținerea securității și existenței Israelului.”

Scholz mai spune că „niciun actor [din exterior] nu ar trebui să considere o idee bună să intervină în acest conflict”.

17.49 – 344 de persoane sunt încă internate în spitale din Israel

Un număr de 344 de persoane sunt încă internate în spitale din Israel în urma atacurilor de săptămâna trecută, a anunțat Ministerul Sănătății din această țară.

Într-o actualizare din această dimineață, ministerul a precizat că sunt 82 de persoane a căror stare este gravă, 194 care sunt moderate și 68 care sunt ușoare. Acesta a precizat că, în total, 4.229 de persoane au fost internate în spitale de la atacuri.

17.20 – Un comandant de top al Hamas a fost ucis într-un atac aerian

Un comandant de rang înalt al Hamas a fost ucis într-un atac aerian israelian în Gaza, a anunțat aripa armată a grupării.

Ayman Nofal, membru al consiliului militar superior al Brigăzilor Izz el-Deen Al-Qassam, era responsabil de zona centrală din Gaza, scrie Hamas pe Telegram.

17.00 – Ministrul israelian, mesaj către gruparea Hamas: „Mori sau te predai”

Acesta este avertismentul lui Yoav Gallant adresat grupării militante care a ucis peste 1.400 de israelieni de la atacul său surpriză de acum 10 zile.

„Nu există o a treia opțiune”, a declarat el în timpul unei vizite la o bază aeriană din sudul Israelului.

El a promis anterior că Israelul va „răsturna” Hamas și va „șterge” capacitățile sale militare

16.50 – Franța anunță dispariția a 11 cetățeni

Numărul cetățenilor francezi uciși în timpul atacurilor Hamas de sâmbătă, 7 octombrie, a crescut la 21, anunță Ministerul francez de Externe într-un comunicat.

„Mai sunt încă 11 cetățeni francezi dispăruți, unii dintre ei fiind probabil ținuți ostatici de Hamas”, adaugă comunicatul – menționând-o pe Mia Shem, o cetățeancă franco-israeliană în vârstă de 21 de ani care a fost răpită în timpul festivalului de muzică Supernova.

16.10 – SUA și Egiptul lucrează la mobilizarea de resurse umanitare pentru Gaza

Statele Unite lucrează cu Egiptul la „planificarea mobilizării resurselor umanitare pentru a sprijini populația din Gaza”, a declarat USAID într-un comunicat după ce directorul misiunii USAID, Sean Jones, a vizitat Semiluna Roșie egipteană.

15.50 – Numărul palestinienilor uciși în sudul Fâșiei Gaza crește

Numărul palestinienilor uciși în ultimele 24 de ore în loviturile aeriene israeliene asupra sudului Gaza a crescut la 80, potrivit biroului de presă al guvernului condus de Hamas

Acest număr este mai mare decât cele 49 de persoane despre care ministrul de interne din Gaza a declarat că au fost ucise în Rafah și Younis Khan în cursul nopții. Israelul a dat instrucțiuni civililor din nord să fugă în sudul Gaza înaintea unei posibile ofensive terestre.

15.10 – OMS spune că are nevoie urgentă de acces în Gaza pentru a livra ajutoare și materiale medicale

Organizația Mondială a Sănătății spune că are nevoie de acces urgent în Gaza pentru a livra ajutoare și medicamente, în timp ce avertizează asupra unei crize umanitare pe termen lung.

Aproximativ jumătate dintre cei 2.800 de palestinieni uciși erau femei și copii, iar 11.000 au fost răniți în Gaza de la începutul bombardamentelor de represalii ale Israelului, în urma atacurilor ucigașe ale Hamas, au declarat oficialii OMS într-o ședință de informare relatată de agenția de presă Reuters.

Agenția ONU se întâlnește astăzi cu „factorii de decizie” pentru a deschide accesul în Gaza cât mai curând posibil – în prezent nu există nicio cale de intrare sau ieșire.

Oficialii au mai spus că au avut loc 115 atacuri asupra unităților medicale și că majoritatea spitalelor din Gaza nu funcționează, iar apa și electricitatea sunt puține.

15.03 – 2.000 de soldați americani plasați în stare de pregătire sporită, anunță Pentagonul

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a plasat aproximativ 2.000 de persoane și o serie de unități în stare de pregătire sporită printr-un ordin de pregătire pentru desfășurare, a declarat Departamentul Apărării.

Ordinul „sporește capacitatea Departamentului Apărării de a răspunde rapid la evoluția mediului de securitate din Orientul Mijlociu. Nu s-a luat nicio decizie de desfășurare a vreunei forțe în acest moment”, a precizat acesta într-o declarație.

14.42 – Un spital din Gaza se închide parțial din cauza lipsei de combustibil

Un spital din Gaza a fost forțat să se închidă parțial din cauza lipsei de combustibil, a anunțat Ministerul Sănătății din regiune.

Spitalul Prieteniei Turcești – care găzduiește singura unitate de oncologie din zonă – își va întrerupe „o mare parte din servicii”, se arată într-o declarație a directorului general al acestuia, Dr. Sobhi Skik.

Partea rămasă a spitalului va fi închisă „în cel mult 48 de ore”, a adăugat acesta.

14.40 – Japonia cere Iranului să vorbească cu Hamas și să încerce să calmeze tensiunile din Orientul Mijlociu

Ministrul japonez de externe Yoko Kamikawa i-a cerut marți omologului său iranian să discute cu gruparea militantă palestiniană Hamas pentru a încerca să calmeze tensiunile în conflictul cu Israelul, a anunțat Ministerul japonez de Externe.

Israelul a jurat să anihileze gruparea Hamas, susținută de Iran, care conduce Gaza, după ce luptătorii au dat buzna în Israel la 7 octombrie, ucigând 1.300 de persoane, în principal civili, în cea mai sângeroasă zi din istoria de 75 de ani a țării.

Kamikawa a purtat marți o convorbire telefonică cu Hossein Abdollahian, în timp ce Israelul se pregătește să intensifice ofensiva împotriva Hamas, care a declanșat o criză umanitară în Gaza și a ridicat temeri privind un conflict mai amplu cu Iranul. Kamikawa și Abdollahian au convenit să coopereze pentru a îmbunătăți accesul umanitar în Gaza, se arată într-o declarație a ministerului de externe.

14.15 – Voluntarii israelieni continuă să caute cadavrele la locul festivalului

Există o neconcordanță între numărul de persoane date dispărute și numărul de cadavre descoperite. Astfel, conduc pe câmpurile din jurul festivalului de muzică Nova, încercând să verifice dacă nu cumva vreun rănit a scăpat și s-a ascuns de atacatori, dar apoi a murit și nu a fost găsit încă.

„Avem peste 1.400 de persoane dispărute și am găsit doar 1.000 de cadavre”, spune Meir. „Hamas a spus că are aproape 200 de ostatici – așa că ne lipsesc încă aproximativ 150 de persoane”.

„Oamenii se ascundeau între copaci și în găuri, așa că vom verifica aceste locuri”, adaugă Moshe. Organizația lor, 360 National Rescue Unit, se asigură, de asemenea, că trupurile și părțile de corp sunt colectate în conformitate cu legea religioasă evreiască, care insistă ca toate rămășițele, inclusiv sângele victimei, să fie îngropate împreună.

13.50 – Spania va crește ajutorul pentru Gaza cu 1 milion de euro

Spania își va spori ajutorul umanitar pentru Fâșia Gaza cu un pachet în valoare de 1 milion de euro (1,06 milioane de dolari) și este pregătită să trimită mai mult, a declarat marți ministrul interimar de externe al țării, în cadrul unei conferințe de presă.

„Ajutorul trebuie să ajungă la populația civilă din Gaza, iar Spania este pregătită și dispusă să participe” la eforturile umanitare, a declarat Jose Manuel Albares, adăugând că vor veni mai multe pachete „pentru că totul indică faptul că este nevoie de mai mult (ajutor)”.

13.41 – Președintele francez Macron spune că „au loc discuții intense” în încercarea de a elibera ostaticii deținuți de Hamas

„Vreau să fiu foarte atent aici… pentru a nu pune în pericol discuțiile intense pe care le avem acum”, a declarat Macron reporterilor din capitala Albaniei, Tirana. „Dar în timpul discuțiilor, părțile fac progrese și monitorizăm discuțiile în fiecare oră”.

13.23 – Turcia a fost contactată de mai multe țări care cer ajutor în eliberarea ostaticilor Hamas

„Până acum, am primit solicitări din diverse țări pentru eliberarea cetățenilor lor. Drept urmare, am început să discutăm aceste probleme, în special cu aripa politică a Hamas”, a declarat ministrul de externe Hakan Fidan la o conferință de presă la Beirut, alături de omologul său libanez, Abdallah Bou Habib.

13.08 – Președintele american Joe Biden va merge în Israel mâine

Președintele american Joe Biden va sosi în Israel mâine, la ora 10:00, pentru o vizită de cinci ore. El se va întâlni cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu, președintele Yitzhak Herzog și reprezentanți ai familiilor răpiților. Biden va continua din Israel în alte țări din regiune, inclusiv Iordania și Egipt.

13.02 – Nu există încă o încetare a focului în Gaza, afirmă armata israeliană

Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au declarat că Israelul este îngrijorat de situația umanitară din Gaza, dar deocamdată nu există o încetare a focului, iar punctul de trecere Rafah din Egipt spre Gaza rămâne închis.

12.48 – Un convoi umanitar încărcat cu echipamente medicale este blocat în Egipt

Un convoi de ajutoare care transporta echipament medical critic este blocat pe partea egipteană a punctului de trecere a frontierei Rafah cu Gaza, a anunțat Comitetul Internațional pentru Crucea Roșie.

În total, 12 camioane transportă materiale medicale, saltele, pături, ajutoare pentru familii și clor pentru curățarea apei, a precizat organizația.

Vorbind pentru site-ul nostru partener din SUA, NBC News, un purtător de cuvânt a declarat că echipe suplimentare, inclusiv personal chirurgical, au fost plasate în „așteptare” pentru a ajuta.

12.10 – Mesajul Egiptului către diplomații occidentali

Mesajul Egiptului către diplomații occidentali a fost clar: va livra ajutoare în Gaza, dar se va opune oricărei presiuni pentru a accepta un număr mare de palestinieni. Sameh Shoukry, ministrul egiptean de externe, a avertizat luni că „strămutarea forțată” nu este o soluție la criza palestiniană.

Într-un limbaj mai dur, un oficial egiptean de rang înalt a declarat unui omolog european: „Vreți să luăm 1 milion de oameni? Ei bine, eu îi voi trimite în Europa. Dacă vă pasă atât de mult de drepturile omului, atunci luați-i voi”.

11.52 – 2.800 de persoane ucise în Gaza

Cel puțin 2.800 de persoane au fost ucise în Gaza și alte 11.000 au fost rănite, potrivit unui oficial al Organizației Mondiale a Sănătății.

Aproximativ jumătate dintre aceștia sunt femei și copii, a declarat reprezentantul Dr. Richard Peeperkorn. Au avut loc 115 atacuri asupra unităților sanitare din teritoriu, a declarat un oficial al agenției ONU.

11.33 – Camioanele cu ajutoare pentru Gaza așteaptă încă la frontieră

Sute de camioane care transportă provizii vitale se îndreaptă spre singurul punct de trecere în Gaza care nu este controlat de Israel, au declarat oficiali din domeniul ajutorului. „Nu ni s-a spus la ce oră vom trece, dar ni s-a cerut să ne îndreptăm spre Rafah”, a declarat un oficial al Semilunii Roșii egiptene, care a cerut să nu fie identificat.

Însă toate punctele de trecere spre Gaza rămân închise, inclusiv Rafah, iar camioanele se îngrămădesc de zile întregi pe partea egipteană. De cealaltă parte, mulțimi de palestinieni cu pașapoarte străine așteaptă să plece.

Cel puțin 49 de persoane au fost ucise în cursul nopții într-un atac aerian israelian care a lovit locuințe în apropierea zonei Rafah și în Khan Younis, tot în sudul Fâșiei Gaza.

11.20 – Boala este pe cale să înceapă să se răspândească în Gaza fără apă curată, anunță ONU

ONU a subliniat lipsa apei potabile în Fâșia Gaza și a avertizat că bolile transmise prin apă vor începe să se răspândească. „Cea mai mare parte din Gaza, de fapt marea majoritate, nu are apă curentă”, a declarat Juliette Touma, de la UNRWA, la emisiunea Today de la Radio 4.

„De aceea, este absolut fundamental să ni se permită să aducem combustibil în Fâșia Gaza pentru stațiile de pompare din întreaga fâșie, astfel încât apa curată să fie reluată în Gaza”.

Ultima uzină de desalinizare a apei de mare funcțională din Gaza – care face apa de mare potabilă – s-a închis ieri, a declarat UNRWA.

10.57 – O fată britanică, în vârstă de 13 ani, a murit în atacurile Hamas

Cea mai tânără dintre cele două surori britanice date dispărute a fost ucisă în atacurile Hamas, a anunțat BBC.

Membri ai familiei au declarat pentru postul de televiziune că s-a confirmat acum că Yahel, în vârstă de 13 ani, a fost ucisă împreună cu mama ei, Lianne, în timp ce sora ei Noiya, în vârstă de 16 ani, și tatăl ei sunt încă dați dispăruți.

10.31 – Aproape 50 de palestinieni uciși în atacurile din sudul Fâșiei Gaza

Ministerul de interne din Gaza spune că cel puțin 49 de palestinieni au fost uciși în lovituri aeriene israeliene în Khan Younis și Rafah în cursul nopții.

Armata israeliană le-a spus civililor din nordul teritoriului să evacueze sudul înainte de o potențială ofensivă terestră, provocând un exod în masă din orașul Gaza.

09.46 – Camioanele cu ajutoare sosesc la punctul de trecere Rafah

Camioane care transportă ajutoare pentru Gaza au sosit la punctul de trecere Rafah, potrivit unui martor și unor surse de securitate egiptene. Livrările de ajutoare așteaptă acum ca partea din Gaza a frontierei să se deschidă și să primească asigurări de trecere sigură înainte de a intra în punctul de trecere, spun două dintre surse.

Aproximativ 160 de camioane așteptau ieri la 60 km de punctul de trecere din al-Arish, așteptând deschiderea acestuia. Cetățenii străini s-au adunat la porți, așteptând să li se permită să treacă după ce a fost încheiat un acord între SUA și Cairo, dar acestea au rămas închise.

09.00 – Vizita lui Biden în Israel, un moment important

Călătoriile prezidențiale durează de obicei luni de zile pentru a fi pregătite – și doar rareori vizitează o țară aflată în război pentru a încerca să influențeze desfășurarea conflictului.

Mai presus de toate, va fi o demonstrație uriașă a ceea ce secretarul de stat american Antony Blinken a numit solidaritatea Americii și „angajamentul de fier” față de securitatea Israelului.

Președintele Joe Biden va fi informat cu privire la obiectivele de război ale țării și va discuta despre planurile de a asigura eliberarea ostaticilor luați de Hamas. Anunțul călătoriei a venit abia după ce Blinken a avut mai mult de șapte ore de discuții cu cabinetul de război al Israelului.

08.00 – Agenția ONU pentru refugiații palestinieni este copleșită

Agenția ONU pentru refugiații palestinieni este copleșită, a declarat chiar acum directorul său de comunicare, Juliette Touma, în cadrul emisiunii Radio 4 Today de la BBC.

Ea a spus că centrul de operațiuni al UNRWA s-a mutat din nord într-un depozit din sud – iar depozitul găzduiește în prezent peste 8.000 de persoane. „Sute de oameni împart o singură toaletă, iar personalul nostru a trebuit să raționalizeze apa potabilă la un litru pe zi”, a spus Touma.

„Personalul nostru este, de asemenea, foarte foarte obosit, ei înșiși au fost afectați. Am pierdut 14 membri ai personalului, iar acest număr continuă să crească”, a adăugat ea. „UNWRA este copleșită, proviziile noastre se diminuează și se termină rapid”.

UPDATE 05:00 – IDF: ,,Vom câștiga pentru că războiul nostru este drept”

Într-un discurs adresat trupelor, șeful Forțelor de Apărare Israelului, spune că armata „va câștiga” în războiul împotriva teroriștilor palestinieni din Fâșia Gaza.

„IDF va câștiga pentru că se ține de misiune, [din cauza] forței spiritului și a unității sale”, spune șeful de stat major al IDF, generalul Herzi Halevi.

„IDF va câștiga pentru că războiul nostru este drept. IDF va câștiga datorită rezistenței națiunii, care alcătuiește [armata]”, spune el.

„Va câștiga datorită abilităților sale și pentru că ne-am antrenat pentru această sarcină”, adaugă Halevi.

UPDATE 04:00 – Israelul solicită 10 miliarde $ de la americani

Israelul a cerut Statelor Unite 10 miliarde de dolari în ajutor militar de urgență – raport

Israelul a cerut Statelor Unite 10 miliarde de dolari în ajutor militar de urgență, relatează The New York Times, citând trei oficiali familiarizați cu cererea.

Pachetul de ajutor este în prezent elaborat de Congres în coordonare cu Casa Albă și va include, de asemenea, fonduri pentru Ucraina, Taiwan și pentru granița dintre SUA și Mexic, potrivit NYT.

UPDATE 03:00 – Biden se va întâlni cu Sissi, Abdullah și Abbas în Iordania

Biden se va întâlni cu Abdullah, Sissi, Abbas în Iordania după vizita Israelului – Casa Albă

Președintele american Joe Biden va călători în Iordania după ce a efectuat miercuri o vizită de solidaritate în timpul războiului în Israel, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby.

În timp ce se află la Amman, el se va întâlni cu regele Iordaniei Abdullah, președintele Egiptului Abdel-Fattah el-Sissi și președintele Autorității Palestiniene Mahmoud Abbas pentru a discuta despre situația umanitară din Gaza, spune Kirby.

Biden „va reitera că Hamas nu susține dreptul poporului palestinian la demnitate și autodeterminare și va discuta despre nevoile umanitare ale civililor din Gaza”, a adăugat mai târziu Casa Albă într-o declarație.

UPDATE 02:00- Cât de grav afectate sunt piețele?


Războiul dintre Israel şi Hamas a accentuat atenţia investitorilor asupra riscurilor geopolitice în creştere
pentru pieţele financiare, în timp ce investitorii aşteaptă să vadă dacă conflictul se atrage în conflict
şi alte ţări, cu potenţialul de a creşte şi mai mult preţurile petrolului şi de a da o nouă lovitură economiei mondiale. Ce sectoare ale economiei românești vor fi afectate, ne spune ADRIAN NEGRESCU, analist financiar.
,,Sunt 1600 de companii cu acționar majoritar israelian în România, undeva cifra de afaceri de 6,7 miliarde de lei Și într-adevăr, sunt sub semnul întrebării în ceea ce privește capitalul, dar dincolo de acest lucru, impactul cel mai mare este dat de creșterea prețului petrolului cu peste 6% în numai 48 de ore, la 90$ pe baril, iar toate estimările merg către 100 dolari dacă acest conflict se va extinde la nivel regional”.

UPDATE 01:00 – Biden speră la un ,,Oslo Accords III” și nu la un ,,Yom Kippur 2.0.”


Președintele Joe Biden va călători miercuri în Israel pentru a-și arăta sprijinul pentru aliatul SUA, în condițiile în care crește îngrijorarea că războiul Israel-Hamas s-ar putea extinde într-un conflict regional mai amplu, a anunțat secretarul de Stat american, Antony Blinken.

Totodată, Biden își reiterează îngrijorarea față de civilii palestinieni nevinovați care sunt grav afectați de acțiunile teroriste ale opresiunii condusă de gruparea Hamas și încă speră la formarea unui stat palestinian care să coexiste în pace cu Israelul.

Acum 30 ani, fostul președinte american Bill Clinton, din același Partid Democrat ca Biden, încheiase primul acord de la Oslo între prim-ministrul israelian Yitzhak Rabin, președintele american Bill Clinton și Yasser Arafat, care avea să devină primul președinte al Autorității Naționale Palestiniene. Două acorduri au fost încheiate între 1993 și 1995, care prevedeau instituirea unui guvern interimar palestinian și retragerea Forțelor de Apărare Israelului din zone ale Fâșiei Gaza și Cisiordania.

,,Miercuri, președintele (Joe) Biden va vizita Israelul. El vine aici într-un moment critic pentru Israel, pentru regiune și pentru lume. Și vine aici să facă următoarele. În primul rând, președintele va reafirma solidaritatea Statelor Unite cu Israelul și angajamentul nostru ferm față de securitatea acestuia. Președintele Biden va clarifica din nou uciderea a peste 1400 de oameni, inclusiv a cel puțin 30 de americani, de către Hamas, și că Israelul are dreptul și, într-adevăr, datoria de a-și apăra poporul de Hamas și de alți teroriști și de a preveni viitoarele atacuri”, a declarat Antony Blinken.

UPDATE 00:00 – 500,000 de palestinieni refugiați


Peste 500.000 de palestinieni s-au refugiat în sudul Fâșiei Gaza, conform ONU, dar mulți au fost reținuți de Hamas ca scut uman.
La punctul de frontieră Rafah dintre Gaza și Egipt sunt sute de tiruri și camioane cu ajutoare umanitare.
Și Israelul a fost forțat să evacueze localitățile din sud, dar și 28 de localități din nord, de la granița cu Libanul, din cauza tirurilor de rachete care au continuat.

Blinken face a doua vizită în Israel, iar dictatorul rus Vladimir Putin va discuta luni separat cu liderii Israelului, Iranului, Siriei şi Egiptului, precum şi cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas.

,,Situația din zona de conflict din Orientul Mijlociu tinde să se înrăutățească, conform evaluării noastre. Operațiunea desfășurată de armata israeliană are un caracter nediscriminatoriu”, declară dictatorul Rusiei.