• Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) anunță că au deschis un coridor umanitar pentru o perioadă de patru ore în Fâșia Gaza.
  • Civilii din nordul Fâșiei Gaza sunt îndemnați de autoritățile israeliene să călătorească spre sud.
  • Israelul spune că are nevoie de progrese în ceea ce privește eliberarea ostaticilor înainte de a accepta orice pauză în ofensiva sa.

Update 22.26 – Peste 4.000 de copii au fost uciși în războiul Israel-Gaza, anunță Ministerul Sănătății condus de Hamas

Numărul morților în Gaza a depășit astăzi 10.000 – care include peste 4.100 de copii – conform datelor publicate de Ministerul Sănătății din regiune, condus de Hamas.

Unii politicieni, inclusiv președintele american Joe Biden, au pus la îndoială acuratețea acestor cifre. Dar când a fost întrebat despre asta, Organizația Mondială a Sănătății a spus că crede că sunt de încredere.

Update 21.20 – Israelul neagă că atacul aerian a lovit o clădire care aparținea spitalului

Israelul a negat afirmațiile că un atac aerian a lovit o clădire aparținând spitalului al Shifa din Gaza. Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a declarat că o lovitură a ucis o persoană și a rănit alte câteva.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
POLIȚIȘTII CHINEZI, ÎN ILEGALITATE ÎN FRANȚA
SÂMBĂTA MARE E DEDICATĂ RUGĂCIUNII
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA

Un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății a spus că în interiorul clădirii sunt găzduiți oameni răniți.

Update ora 20.54 – Peste jumătate de milion de oameni din nordul Gazei au rezervele de alimente „periculos de scăzute”, a avertizat o organizație de caritate internațională

Peste jumătate de milion de oameni din nordul Gazei au rezervele de alimente „periculos de scăzute”, a avertizat o organizație de caritate internațională.

Într-o declarație de luni, ActionAid a spus că o „epuizare aproape totală” a rezervelor de hrană și apă pune în pericol viața civililor prinși în nordul Gazei, care abia au supraviețuit aproape o lună de bombardamente intense.

Update ora 19.40 – Președintele american Joe Biden a vorbit astăzi cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat un oficial de la Casa Albă

Cei doi lideri au discutat despre potențialul de pauze tactice în atacurile asupra Gaza în timpul convorbirii lor telefonice, potrivit purtătorului de cuvânt al securității naționale, John Kirby.

Biden și Netanyahu au discutat și despre situația din Cisiordania, a spus el.

Update ora 19.20 – Premierul Belgiei, Alexander De Croo, a declarat că ceea ce se întâmplă astăzi în Gaza nu mai este proporțional”

Premierul Belgiei, Alexander De Croo, a declarat că ceea ce se întâmplă astăzi în Gaza nu mai este proporțional”

El a subliniat condamnarea de către guvernul belgian a masacrului din 7 octombrie comis de Hamas și dreptul Israelului de a se apăra.

De Croo a adăugat că este complet logic” să se caute o soluție” pentru Hamas, dar întrebarea este cum ar trebui găsită soluția” în timpul dialogului politic, a unei pauze în lupte și a eliberării tuturor ostaticilor.

Update ora 19.00 – Șeful ONU afirmă că Gaza devine un cimitir pentru copii

Secretarul general al ONU, António Guterres, a avertizat că nimeni nu este în siguranță” în Gaza și a reiterat apelul său urgent pentru o încetare a focului umanitară.

Situația din Gaza este mai mult decât o criză umanitară, este o criză a umanității”, a declarat Guterres în timpul unui briefing la sediul ONU, luni. Operațiunile terestre și bombardamentele israeliene lovesc civili, spitale, tabere de refugiați, moschei, biserici și facilități ale ONU, inclusiv adăposturi, a spus el. Protecția civililor trebuie să fie primordială”, a spus el.

Update ora 18.20 – Forțele israeliene au ucis trei persoane în Cisiordania, afirmă un minister palestinian

Trei palestinieni au fost uciși după ce forțele israeliene au tras asupra mașinii lor în Cisiordania, a anunțat Ministerul palestinian al Sănătății.

Un altul a fost rănit în incidentul din orașul Tulkarm, potrivit ministerului. Violențele din Cisiordania s-au intensificat de la atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie.

Cel puțin 132 de palestinieni, inclusiv 41 de copii, au fost uciși, dintre care 124 de către forțele israeliene și opt de către coloniști israelieni, a declarat Liz Throssell, purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului.

Update ora 17.15 – Președintele iranian va vizita Arabia Saudită

Președintele Iranului se va deplasa duminica viitoare în Arabia Saudită, potrivit unor informații. Ebrahim Raisi va participa la summitul Organizației pentru Cooperare Islamică, a relatat site-ul iranian Etemad.

OCI este o organizație cu 57 de state membre care se prezintă ca fiind „vocea colectivă a lumii musulmane”.

În ultimul an, Iranul și Arabia Saudită au restabilit relațiile după ani de ostilitate care au pus în pericol stabilitatea regională în Golf, precum și în Yemen, Siria și Liban.

Update ora 17.00 – Granița Rafah se redeschide cetățenilor străini și grav răniți

Punctul de trecere a frontierei Rafah dintre Gaza și Egipt a fost redeschis astăzi cetățenilor străini și palestinienilor răniți grav care solicită asistență medicală.

Rafah a fost singurul punct de trecere deschis în și din Gaza de când Hamas a atacat Israelul pe 7 octombrie și armata israeliană și-a început loviturile de răzbunare. Este locul în care ajutorul umanitar și-a făcut loc în enclava palestiniană.

În ultimele zile, granița a fost folosită de deținătorii străini de pașapoarte pentru a ieși din Fâșie, dacă aceștia și-au publicat numele pe listele oficiale de persoane autorizate să treacă.

Update ora 16.00 – New York Times: SUA avertizează că sunt gata să intervină în cazul unui atac asupra Israelului

Administraţia preşedintelui american Joe Biden a transmis mesaje către Iran şi gruparea şiită fundamentalistă Hezbollah (din Liban) prin intermediul unor ţări din regiune, precum Turcia, prin care au avertizat că SUA sunt gata să intervină pe cale militară în cazul în care aceste entităţi ar lansa atacuri împotriva Israelului.

Israelul a solicitat SUA furnizarea a 24.000 de puşti de asalt pentru forţele naţionale de poliţie, menţionând posibilitatea ca o parte din aceste arme să fie distribuită civililor.

Update ora 14.00 – 40 de francezi ucişi în Israel, potrivit unui nou bilanţ

Bilanţul victimelor franceze ucise în Israel în atacurile barbare comise de teroriştii Hamas la 7 octombrie a crescut din nou, 40 de morţi şi opt dispăruţi, printre care şi ostatici, a declarat luni premierul francez Elisabeth Borne, citată de AFP.

În ceea ce priveşte creşterea numărului de acte antisemite din Franţa, Elisabeth Borne a mărturisit că este „pe deplin conştientă de angoasa” evreilor francezi „confruntaţi cu această recrudescenţă” şi i-a asigurat că guvernul face „totul pentru a-i proteja”.

Update 13.00 – Israelienii fac zeci de arestări, printre care se numără și o celebră activistă palestiniană

Armata israeliană a arestat zeci de persoane în Cisiordania în noaptea de duminică spre luni.

Forțele de Apărare Israeliene (IDF) anunță că în cursul nopții au fost arestate 38 de persoane în Iudeea și Samaria.

Cinci persoane fac parte din gruparea militantă Hamas, potrivit unui comunicat al IDF citat de Sky News. Armata a mai anunțat că reprezentanții săi au fost primiți cu pietre în timp ce desfășurau operațiuni și că a „dentificat răniți” după ce forțele sale au tras focuri de armă ca răspuns la „revolta” izbucnită.

Armata israeliană o arestează de asemenea pentru „incitare la terorism” pe Ahed Tamimi, o tânără activistă palestiniană devenită celebră în 2018.

Ahed Tamimi a devenit celebră la vârsta de 14 ani, când a fost filmată în timp ce muşca un soldat israelian pentru a-l împiedica să îl aresteze pe fratele ei mai mic, care fusese pus la pământ deşi avea braţul în ghips. De atunci, ea a devenit un simbol global al cauzei palestiniene şi este considerată de palestinieni un exemplu de curaj în faţa represiunii israeliene în teritoriile palestiniene ocupate. Un portret uriaş al ei a fost pictat pe zidul de separare cu Israelul din Cisiordania ocupată, în sectorul Betleem.

Ahed Tamimi a fost arestată în 2017 şi reţinută timp de 8 luni pentru că i-a lovit cu palmele pe doi soldaţi israelieni în curtea casei familiei sale din Nabi Saleh, cerându-le să plece.

Activista, acum în vârstă de 22 de ani, „suspectată de incitare la violenţă şi activităţi teroriste, a fost arestată la Nabi Saleh”, satul său din nordul Cisiordaniei, teritoriu palestinian ocupat de Israel din 1967, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al armatei israeliene.

Update 12.00 – Franța discută cu Egiptul despre înființarea unui spital de campanie pentru răniții din Gaza

Franța este în discuții cu Egiptul pentru a înființa o unitate medicală lângă granița cu Gaza. Unitatea ar putea include o secție pentru intervențiile chirurgicale necesare persoanelor grav rănite în Fâșia Gaza, a declarat ministrul francez al Apărării.

„Există discuții cu Egiptul despre o ofertă militară franceză, în special pentru a asigura intervenții chirurgicale pentru răniții de război”, a spus ministrul Sebastien Lecornu într-un interviu acordat ziarului libanez L’Orient le Jour.

De asemenea, Parisul va găzdui la sfârșitul săptămânii o conferință internațională pentru sprijinul populației din Gaza. Diplomații vor analiza ideea realizării unui coridor maritim pentru transportul ajutoarelor și transferul răniților.

La rândul său, Egiptul a pregătit un spital de campanie la Sheikh Zuweid. Acesta se află la 15 kilometri distanță de punctul de trecere Rafah către Gaza, potrivit Reuters.

Recent, Franța a trimis în regiune un vapor care are la bord un elicopter. Președintele Emmanuel Macron a declarat că nava are misiunea de a sprijini spitalele din Gaza. În paralel, armata franceză echipează un alt transportator de elicoptere cu facilități medicale avansate. Acesta urmează să plece în regiune în următoarele 10 zile.

Update 11.00 – Armata israeliană a deschis un coridor umanitar pentru civilii din Gaza

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) anunță că au deschis un coridor umanitar pentru o perioadă de patru ore pentru a permite civililor din nordul Fâșiei Gaza să călătorească spre sud, potrivit Sky News.

Anunțul a fost făcut de un purtător de cuvânt al armatei.

„Astăzi, IDF va permite din nou trecerea pe drumul Salah al Din între orele 10.00 și 14.00. Dacă vă pasă de dumneavoastră și de cei dragi, îndreptați-vă spre sud conform instrucțiunilor noastre”, a declarat Avichay Adraee, purtătorul de cuvânt al IDF pentru presa arabă.

Armata israeliană a fost criticată frecvent pentru modul în care a gestionat criza umanitară din Fâșia Gaza.

Știre inițială

Pauza umanitară ar fi binevenită de toți, spune Blinken. Vorbind despre eforturile sale continue pentru pauze umanitare pentru a permite mai mult ajutor în Gaza și pentru a permite mai multor civili să plece, Blinken spune că liderii din Orientul Mijlociu cu care a vorbit în timpul turneului său au salutat ideea.

„Cred că toată lumea ar fi binevenită cu paze umanitare, nu există nicio îndoială în acest sens”, spune el.

O pauză umanitară în luptă nu este același lucru cu o încetare a focului – pauzele sunt mai scurte și sunt doar pentru nevoi umanitare, mai degrabă decât fac parte dintr-un proces politic mai lung.

Israelul spune că a lovit peste 11.000 de „ținte aparținând organizațiilor teroriste” în Gaza și a aruncat peste 10.000 de muniții numai în orașul Gaza din 7 octombrie, când și-a început campania ca răzbunare pentru atacurile mortale ale Hamas.

Citește și: