• Armistițiul dintre Israel și Hamas a expirat și nu a mai fost prelungit.
  • În total, au fost eliberați 105 ostatici și 240 de prizonieri palestinieni.
  • Secretarul de stat american, Antony Blinken a cerut Israelului eforturi suplimentare pentru a proteja civilii din Gaza.

UPDATE ORA 23.00 – Casa Albă afirmă că SUA lucrează pentru ca ajutoarele să ajungă din nou în Gaza

Statele Unite colaborează cu Israelul pentru a permite revenirea ajutoarelor în Gaza, dar Hamas are un rol de jucat, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, în cadrul unei conferințe de presă.

Kirby a acuzat Hamas – făcându-se ecoul secretarului de stat american Antony Blinken – pentru eșecul celor două părți de a prelungi armistițiul umanitar din enclava palestiniană, care a durat o săptămână. El a declarat că SUA încă lucrează pentru a încerca să restabilească o pauză umanitară în Gaza.

UPDATE ORA 22.00 – Încă doi ostatici au fost confirmați morți

Încă doi ostatici au fost confirmați morți după ce au fost răpiți de Hamas la 7 octombrie.

Recomandări

VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ
URSULA CERE CONCURENȚĂ ECHITABILĂ CHINEI
BELLA IA PAUZĂ DE LA MODELING
RUBLEV CÂȘTIGĂ LA MADRID
CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE

Eliyahu Margalit,75 de ani, este tatăl unuia dintre ostatici, asistenta medicală Nili Margalit, care a fost eliberată ieri. Aceștia au fost răpiți din Kibbutzul Nir Oz.

Cel de-al doilea este un bărbat care a fost răpit de Hamas în timpul festivalului de muzică din Re’im. Guy Iluz, în vârstă de 26 de ani, era inginer de sunet și basist într-o trupă evreiască.

UPDATE ORA 21.00 – Semiluna Roșie palestiniană spune că Israelul blochează ajutoarele care ajung în Gaza

Societatea Semilună Roșie Palestiniană (PRCS) afirmă că Israelul a blocat accesul ajutoarelor umanitare în Fâșia Gaza „până la noi ordine”.

Într-o serie de postări pe X, PRCS afirmă că Israelul „a informat toate organizațiile și entitățile care operează la punctul de trecere a frontierei Rafah că intrarea camioanelor cu ajutoare din partea egipteană în Fâșia Gaza este interzisă, începând de astăzi și până la noi ordine”.

PRCS spune că lipsa ajutorului umanitar ar duce la mai multă suferință și „sporește provocările cu care se confruntă organizațiile umanitare și de ajutorare în atenuarea greutăților cetățenilor și ale persoanelor strămutate”.

UPDATE ORA 20.00 – Hezbollah trage asupra forțelor israeliene

Gruparea de miliție libaneză Hezbollah a tras asupra pozițiilor armatei israeliene de peste graniță, în urma reluării luptelor în Gaza. Forțele israeliene spun că au ripostat la foc și au doborât ceea ce au descris ca fiind o țintă aeriană lansată din Liban.

Hezbollah, care este susținută de Iran, afirmă că două persoane au fost ucise în orașul Houla, situat la granița de sud a Libanului. Înainte de pauza de o săptămână a luptelor din Gaza, aproximativ o sută de persoane – majoritatea luptători libanezi – au fost ucise în timpul schimburilor frecvente de focuri între Hezbollah și forțele israeliene.

UPDATE ORA 19.00 – Ministerul Sănătății condus de Hamas anunță că numărul morților din Gaza a ajuns vineri la 178

Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, afirmă că 178 de persoane au fost ucise în loviturile israeliene, de la sfârșitul armistițiului din această dimineață.

„Cei mai mulți dintre ei sunt copii și femei”, precizează ministerul într-o declarație. Acesta adaugă că s-au înregistrat, de asemenea, 589 de răniți în cursul zilei.

UPDATE ORA 18.00 – Blinken afirmă că SUA sunt în continuare intens concentrate pe eliberarea ostaticilor

Secretarul de stat american Antony Blinken spune că Hamas poartă responsabilitatea pentru încheierea armistițiului. „Hamas a renunțat la angajamentele pe care și le-a asumat. Chiar înainte ca pauza să se încheie, a comis un atac terorist atroce la Ierusalim, ucigând trei persoane”, a declarat Blinken reporterilor în timp ce se îmbarca în avionul său din Dubai.

Hamas a revendicat responsabilitatea pentru un atac armat mortal într-o stație de autobuz din Ierusalim, joi. Blinken adaugă că Hamas nu și-a respectat angajamentele pe care și le-a asumat în ceea ce privește eliberarea anumitor ostatici și că SUA au rămas „intens concentrate” pe eliberarea ostaticilor.

UPDATE ORA 17:00 – Hamas vrea să predea Israelului trupurile unei mame și ale celor doi fii

Hamas a declarat că s-a oferit să predea Israelului trupurile unei mame și ale celor doi fii ai ei, pe care gruparea militantă i-a luat ostatici, ca parte a unei încercări de a prelungi armistițiul cu Israelul.

Shiri Bibas, fiul ei de 10 luni, Kfir, și fratele său de patru ani, Ariel, împreună cu tatăl lor, Yarden, au devenit emblematici pentru atacurile din 7 octombrie din cauza vârstei copilului Kfir, scrie AFP.

La începutul acestei săptămâni, aripa armată a Hamas a spus că Shiri, Kfir și Ariel au fost uciși într-un bombardament israelian înainte de intrarea în vigoare a armistițiului, care acum expiră – o afirmație pe care armata israeliană a spus că o investighează, dar nu a confirmat încă.

Lupta dintre Israel și Hamas a fost reluată vineri dimineață în Fâșia Gaza, după ce nu s-a putut ajunge la un acord privind prelungirea pauzei de șapte zile în luptă. În condițiile armistițiului temporar, Hamas a returnat zeci de ostatici israelieni în schimbul eliberării a peste 200 de prizonieri palestinieni.

„De-a lungul nopții, s-au desfășurat negocieri indirecte pentru a prelungi armistițiul”, a declarat Hamas într-o declarație vineri. „Hamas s-a oferit, de asemenea, să transfere cadavrele familiei Bibas și să-și elibereze tatăl pentru înmormântare, împreună cu doi deținuți sioniști”.

Autoritățile israeliene nu au răspuns cererii, potrivit rapoartelor.

Între timp, biroul premierului israelian a declarat pentru AFP că „Israelul nu va aborda rapoartele bazate pe propagandă venite de la Hamas”. De joi, rapoartele despre moartea celor trei membri ai familiei Bibas au rămas neconfirmate, potrivit purtătorului de cuvânt al armatei, Daniel Hagari. Armata a spus anterior că „Hamas este în întregime responsabil pentru securitatea tuturor ostaticilor”.

UPDATE ORA 16:00 – Statele Unite pregătesc sancțiuni pentru coloniștii israelieni în Cisiordania, scrie AFP

Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, în cadrul vizitei sale la Ierusalim, i-ar fi spus lui Benjamin Netanyahu, că SUA se pregătesc să impună o interdicție a vizelor coloniștilor israelieni implicați în violențe împotriva palestinienilor, în Cisiordania ocupată. Citând un înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA, AFP raportează că interzicerea vizelor ar putea fi impusă încă de săptămâna viitoare, deși sursa nu a spus că multe persoane vor fi afectate.

Violența a crescut în Cisiordania în tandem cu războiul din Fâșia Gaza. Potrivit Ministerului palestinian al Sănătății din Cisiordania, aproape 240 de palestinieni au fost uciși de soldații sau coloniștii israelieni din 7 octombrie. Iar Blinken, aflat la a treia călătorie în regiune de la începutul războiului din Gaza, a cerut Israelului joi să pună în judecată coloniștii care comit acte de violență împotriva palestinienilor.

UPDATE ORA 15:00 – Canalul 12 israelian raportează neînțelegeri între Israel și SUA

Editorul diplomatic de la The Guardian, Patrick Wintour, a raportat neînțelegerile dintre Israel și susținătorul său cheie, SUA: „Joe Biden și-a legat căruța de un cal pe care aparent nu îl controlează”.

Potrivit unei scurgeri de informații de la Canalul 12 israelian privind întâlnirea cabinetului israelian cu Blinken, SUA și Israelul nu au fost de acord cu privire la „modus operandi”, calendarul politic și obiectivele finale.

UPDATE ORA 14:00 – ONU numește reluarea luptei în Gaza „catastrofală”

Organizația Națiunilor Unite a declarat că regretă profund reluarea ostilităților mortale în Fâșia Gaza vineri, după încheierea unui armistițiu dintre Israel și Hamas, numind situația „catastrofală”.

Organismul a mai spus că este îngrijorat de sugestiile că Israelul ar putea încerca să-și extindă ofensiva militară în interiorul teritoriului palestinian. Luptele au fost reluate în Gaza imediat după expirarea unui armistițiu de o săptămână, primele decese fiind raportate câteva minute mai târziu, potrivit oficialilor sanitari din enclavă.

„Regret profund că operațiunile militare au început din nou în Gaza”, a declarat secretarul general al ONU, António Guterres, pe X.

Șeful ONU pentru drepturile omului, Volker Türk, a numit reluarea ostilităților „catastrofală”.

El a cerut dublarea eforturilor pentru a încerca o încetare a focului din motive umanitare și ale drepturilor omului. „Comentariile recente ale liderilor politici și militari israelieni care indică faptul că intenționează să extindă și să intensifice ofensiva militară sunt foarte îngrijorătoare”, a adăugat Türk, scrie Agence France Presse.

UPDATE ORA 13:00 – Qatar confirmă că negocierile privind armistițiul continuă

Qatar a confirmat că discuțiile continuă între Israel și Palestina în scopul reluării încetării focului. Ministerul său de Externe a postat o declarație pe X, în care spune: „Statul Qatar își exprimă regretul profund față de reluarea agresiunii israeliene împotriva Fâșiei Gaza, după încheierea pauzei umanitare, fără a ajunge la un acord pentru prelungirea acesteia. „Statul Qatar se angajează, împreună cu partenerii săi de mediere, să continue eforturile care au dus la pauza umanitară și nu va ezita să facă tot ce este necesar pentru a reveni la calm”.

UPDATE ORA 12:00 – Ministrul israelian al Securității Naționale sprijină intrarea cu „toată forța” în Gaza

Ministrul Securității Naționale al Israelului, Itamar Ben-Gvir, a spus că armata israeliană trebuie „să se întoarcă și să zdrobească Gaza cu toată forța”. Într-o postare pe X din această dimineață, el a spus: „De dragul copiilor care nu s-au întors încă, pentru cei uciși care nu se vor mai întoarce, pentru ca ororile din 7/10 să nu se mai întoarcă niciodată, trebuie să ne întoarcem și să zdrobim Gaza cu toată puterea, să distrugem Hamas și să revenim în Fâșie, fără compromisuri, fără acorduri, la putere maximă.”

Reînnoirea luptei din Gaza a readus o „situație de coșmar” pentru teritoriul palestinian, a declarat vineri șeful Crucii Roșii pentru agenția France Presse.

UPDATE ORA 11:00 – Negocierile intermediate de Qatar și Egipt continuă

În timp ce încetarea focului a expirat în această dimineață, negocierile intermediate de Qatar și Egipt cu Israel și Hamas continuă, relatează Reuters. Mediatorii qatari și egipteni au fost în contact cu ambele părți de când luptele au fost reluate vineri în Gaza, a spus sursa. Președintele Israelului, Isaac Herzog, a fost văzut vorbind cu emirul Qatar, Tamim bin Hamad Al Thani, la conferința pentru schimbările climatice COP28 din Dubai.

UPDATE ORA 10:00 – Armata israeliană reia operațiunile împotriva Hamas

Armistițiul dintre Israel și Hamas a expirat și nu a mai fost prelungit.

Armata israeliană a anunțat că reia operațiunile împotriva Hamas și a învinuit gruparea militantă
din Fâșia Gaza de încălcarea condițiilor armistițiului.

În această dimineață, cu puțin timp înainte de ora 06:00, și cu mai bine de o oră înainte de încetarea formală a acordului, IDF a transmis că a interceptat o rachetă lansată din nordul Fâșiei Gaza.

Incidentul a dus la declanșarea sirenelor de avertizare în comunitățile din apropierea graniței. Nicio grupare militară din Gaza nu a revendicat proiectilul. În schimb, mass-media afiliată grupării Hamas a raportat focuri de armă și explozii în nordul Fâșiei, tot cu puțin timp înainte de ora 07:00, însă nu a publicat și imagini în acest sens. În ultima zi a armistițiului, Hamas a eliberat opt ostatici în schimbul a 30 de prizonieri palestinieni. În total, au fost eliberați 105 ostatici și 240 de prizonieri palestinieni.

Știre inițială

Secretarul de stat american, Antony Blinken a declarat că i-a spus premierului israelian Benjamin Netanyahu că Israelul trebuie să facă eforturi suplimentare pentru a proteja civilii din Gaza – cum ar fi desemnarea unor zone sigure în sudul și centrul Gaza – atunci când Israelul își reia acțiunile militare împotriva Hamas, scrie CNN.

„Este imperativ ca Israelul să acționeze în conformitate cu dreptul umanitar internațional și cu legile războiului, chiar și atunci când se confruntă cu un grup terorist care nu respectă niciuna dintre acestea”, a declarat Blinken în cadrul unei conferințe de presă joi la Tel Aviv.
Blinken a declarat că Netanyahu „a fost de acord cu necesitatea acestei abordări” pentru a proteja civilii și că guvernul israelian a oferit „măsuri concrete” în acest sens.

Blinken a spus că Israelul trebuie să evite „noi deplasări semnificative de civili în interiorul Gaza”, adăugând că civililor strămutați trebuie să li se permită în cele din urmă să se întoarcă.

„Nu trebuie să existe nicio strămutare internă de durată”, a spus Blinken.

Blinken a mai spus că Israelul ar trebui să evite deteriorarea infrastructurii critice, cum ar fi spitalele, centralele electrice și instalațiile de apă.

„În cele din urmă, nu este doar ceea ce trebuie făcut”, a spus Blinken, adăugând că „este și în interesul securității Israelului”.

Alți șase ostatici reținuți în Gaza au fost predați Crucii Roșii, au anunțat joi Forțele de Apărare Israeliene.

Aceștia se află în drum spre teritoriul israelian, potrivit FDI.