- Statele Unite au respins din nou propunerea ONU pentru încetarea imediată a focului în Gaza, stârnind condamnări la nivel global.
- Iordania și critici din întreaga lume văd veto-ul ca o autorizație pentru continuarea masacrului israelian, generând condamnări extinse.
- Spania, Irlanda, Belgia și Malta îndeamnă liderii UE să ceară încetarea focului umanitar în Gaza la summitul săptămânal următor, cu accent pe protejarea civililor.
UPDATE ORA 22.00 – 100 de camioane cu ajutor umanitar au intrat în Gaza prin trecerea Rafah
Duminică, un convoi de 100 de camioane care transporta ajutor umanitar a pătruns din Egipt în Gaza prin trecerea Rafah, potrivit unui comunicat publicat de autoritatea palestiniană de trecere.
Advertisment
Trei dintre camioane aveau 129.000 de litri de combustibil, iar două camioane conţineau gaz de gătit, arată comunicatul de duminică. 513 persoane au ieșit duminică din Fâșia Gaza, inclusiv 468 de străini și 25 de palestinieni răniți, însoțiți de 20 de persoane. Numărul actual de camioane este în concordanță cu media zilnică permisă în ultima săptămână. Înainte de conflict, Organizația Națiunilor Unite a raportat că în medie 455 de camioane livrau provizii de ajutor în fiecare zi.
UPDATE ORA 20:00 -OMS adoptă o rezoluție prin care solicită ajutor imediat pentru Gaza
Statele membre ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au adoptat o rezoluție prin care solicită accesul imediat al medicilor în Gaza.
Recomandări
Într-o mișcare neobișnuită, consiliul executiv al OMS s-a reunit în sesiune de urgență pentru a discuta despre ceea ce directorul său general, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a avertizat că este o catastrofă sanitară – cu mulți răniți și un risc ridicat de îmbolnăvire.
Rezoluția solicită accesul imediat și neîngrădit pentru ajutor și ca cei care luptă să respecte dreptul internațional. Aceasta înseamnă că nu trebuie să fie atacate spitale sau lucrători din domeniul sănătății.
De asemenea, se cere ca toți cei reținuți – ostatici și palestinieni – să aibă acces la asistență medicală.
OMS a avertizat că termenii rezoluției vor fi practic imposibil de îndeplinit fără o încetare a focului, lucru pe care Statele Unite l-au interzis vineri în cadrul Consiliului de Securitate al ONU.
UPDATE ORA 19:00 -Putin și Netanyahu discută pe fondul tensiunilor crescânde legate de războiul dintre Israel și Hamas
Vladimir Putin și Benjamin Netanyahu au discutat pe larg duminică, în contextul în care tensiunile dintre cei doi lideri cresc din cauza războiului dintre Israel și Hamas și a legăturilor tot mai strânse ale Rusiei cu Iranul.
Într-o convorbire telefonică de 50 de minute, Netanyahu „a criticat cu fermitate cooperarea periculoasă dintre Rusia și Iran” și „și-a exprimat nemulțumirea” față de faptul că Moscova ia partea Israelului la Națiunile Unite și în alte organisme internaționale, potrivit unui comunicat al biroului premierului.
„Premierul a subliniat că orice țară care ar suferi un atac terorist criminal, așa cum a trăit Israelul, ar acționa cu nu mai puțină forță”, potrivit comunicatului.
UPDATE ORA 18:00 -Bilanțul victimelor din Gaza ar fi acum de aproximativ 18.000 de morți
Ministerul Sănătății din Gaza – care este condus de Hamas – ar fi declarat că aproximativ 18 000 de palestinieni au fost uciși în Gaza de la începutul războiului, la 7 octombrie.
Al Jazeera îl citează pe purtătorul de cuvânt Ashraf al-Qudra, care a declarat că cel puțin alți 49.500 de palestinieni au fost răniți.
El a declarat pentru postul de televiziune că 297 de persoane au fost ucise și peste 550 au fost rănite în ultimele 24 de ore.
Hamas este o organizație teroristă interzisă în multe țări, inclusiv în Marea Britanie și SUA. Dar ONU consideră că cifrele furnizate de ministerul său al sănătății sunt demne de încredere.
UPDATE ORA 17:00 -Netanyahu îi transmite lui Putin că este „nemulțumit” de poziția Rusiei cu privire la Gaza
În această dimineață, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a discutat cu liderul rus Vladimir Putin – Netanyahu a declarat că nu este mulțumit de poziția Moscovei cu privire la războiul din Gaza.
Rusia a susținut vineri, în Consiliul de Securitate al ONU, o rezoluție prin care se cerea o încetare imediată a focului în Gaza.
În timpul convorbirii telefonice, Netanyahu a criticat „cooperarea periculoasă” dintre Rusia și Iran și a declarat că orice altă țară care ar fi suferit un atac echivalent cu cel suferit de Israel la 7 octombrie ar fi reacționat cel puțin cu aceeași forță.
Premierul israelian a transmis aprecierea sa pentru eforturile Moscovei de a elibera cetățenii ruși cu dublă cetățenie care sunt ținuți ostatici în Gaza.
Kremlinul afirmă că Rusia este gata să acorde tot ajutorul posibil pentru a detensiona conflictul și că Putin „a reafirmat poziția de principiu de respingere și condamnare a terorismului sub toate formele sale”. „
UPDATE ORA 15:00 -Israelul neagă afirmația ONU că încearcă să-i forțeze pe locuitorii din Gaza să ajungă în Egipt
Israel a negat acuzația șefului agenției ONU pentru refugiații palestinieni, potrivit căreia ar fi încercat să forțeze un număr mare de locuitori din Gaza să ajungă în Egipt.
Într-un articol de opinie scris în Los Angeles Times, șeful UNRWA, Philippe Lazzarini, a declarat că acest lucru a fost semnalat de către armata israeliană care le-a spus oamenilor din nordul Gaza să fugă spre sud, iar oamenii au fost apoi împinși și mai mult spre granița cu Egiptul atunci când luptele din sud s-au intensificat.
Lazzarini a continuat sugerând că, dacă această tendință continuă, Gaza „nu va mai fi un teritoriu pentru palestinieni”.
Israelul spune că această acuzație este „pur și simplu falsă”. Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a declarat pentru agenția de știri AFP: „Nu există, nu a existat și nu va exista niciodată un plan israelian de a muta locuitorii din Gaza în Egipt”.
Separat, Israelul a negat o afirmație similară făcută de Iordania. Agenția de știri Reuters citează un oficial care a declarat că este „scandalos și fals” faptul că ar avea un plan sistematic de a scoate palestinienii din Fâșia Gaza.
UPDATE ORA 14:00 -Netanyahu îi acuză pe lideri că au o poziție inconsecventă față de Hamas
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a acuzat țările occidentale de o atitudine cu două fețe față de Hamas – inamicul său din Gaza.
„Nu puteți, pe de o parte, să sprijiniți eliminarea Hamas și, pe de altă parte, să ne presați să punem capăt războiului, ceea ce ar împiedica eliminarea Hamas”, a declarat el în timp ce își informa astăzi cabinetul. Netanyahu le-a spus colegilor săi că a spus același lucru liderilor Franței, Germaniei și „altor lideri”.
Comentariile sale au fost făcute la două zile după ce 13 membri ai Consiliului de Securitate al ONU au susținut o rezoluție care cere o încetare imediată a focului. Statele Unite s-au opus prin veto, în timp ce Marea Britanie s-a abținut la vot.
Netanyahu a mulțumit, de asemenea, SUA atât pentru veto, cât și pentru ajutorul său militar. Sâmbătă, administrația Biden a folosit o lege de urgență pentru a ocoli Congresul și a autoriza vânzarea către Israel a aproximativ 14.000 de cartușe pentru tancuri în valoare de peste 106 milioane de dolari (85 milioane de lire sterline).
UPDATE ORA 13:00 -„Zona de siguranță” din Gaza pentru milioane de oameni este mai mică decât aeroportul din Londra
În timp ce Israelul își intensifică ofensiva militară în Gaza, a sfătuit în mod repetat aproximativ două milioane de civili să se mute într-o „zonă umanitară”, al-Mawasi. Aceasta are o suprafață de doar 8,5 km pătrați, mai mică decât aeroportul Heathrow din Londra.
Al-Mawasi este o fâșie îngustă de pământ pe malul Mării Mediterane. Are puține clădiri și este formată în mare parte din dune de nisip și terenuri agricole.
Reem Abd Rabu a petrecut săptămâni întregi dormind pe jos și împărțind un cort cu alte patru familii în zona Al-Mawasi, crezând că va fi la adăpost de bombardamentele și luptele intense.
Însă, când a ajuns acolo, a găsit servicii de bază puține sau deloc. Reem a declarat pentru BBC că al-Mawasi era un loc abandonat, „nu un loc pentru ființe umane”.
UPDATE ORA 12:00 -Premierul palestinian cere sancțiuni împotriva Israelului
Premierul palestinian Mohammad Shtayyeh a cerut țărilor să sancționeze Israelul pentru bombardarea Gaza.
Luând cuvântul la Forumul Doha din Qatar – alături de alte persoane citate în reportajul nostru recent – Shtayyeh a declarat: „Israelului nu ar trebui să i se permită să continue să încalce dreptul umanitar internațional”.
„Principala noastră preocupare nu este a doua zi”, a spus el, în comentarii citate de Al-Jazeera. „Este astăzi. Vrem oprirea atrocităților și a genocidului care (se) întâmplă astăzi”.
Shtayyeh a îndemnat, de asemenea, ONU „să spună că această ocupație care a fost începută acum 75 de ani trebuie să se încheie”.
Shtayyeh reprezintă Autoritatea Palestiniană (AP) – care este separată de guvernul Hamas care operează în Gaza. AP guvernează părți din Cisiordania care nu se află sub control israelian total.
UPDATE ORA 11:00 -Eforturile de reînnoire a încetării focului continuă, afirmă Qatar
Premierul Qatarului a declarat că țara sa va continua eforturile de a face presiuni asupra Israelului și a Hamas pentru a ajunge la un armistițiu „în ciuda șanselor tot mai mici”.
O pauză recentă de o săptămână în lupte a dus la eliberarea a zeci de ostatici luați din Israel și a prizonierilor palestinieni – în cadrul unui acord mediat de Qatar.
Vorbind astăzi la Forumul de la Doha, șeicul Mohammed bin Abdulrahman al-Thani a declarat că ostaticii din Gaza au fost eliberați datorită negocierilor și nu ca urmare a acțiunilor militare israeliene.
El a adăugat că eforturile de mediere continuă în ciuda bombardamentelor israeliene continue asupra Gaza, care „îngustează șansele” pentru un rezultat pozitiv. Dar „nu vom renunța”, a spus al-Thani.
UPDATE ORA 10:00 -Guterres promite să nu renunțe, după ce SUA au pus veto la rezoluția de încetare a focului
Șeful ONU, António Guterres, a declarat că regretă faptul că Consiliul de Securitate al ONU nu a cerut încetarea focului în Fâșia Gaza – spunând că organizația a fost „paralizată”.
În cadrul Forumului de la Doha din Qatar, Guterres a declarat că „autoritatea și credibilitatea organismului au fost grav subminate”. Dar a adăugat: „Pot să promit că nu voi renunța”.
Vineri, SUA au opus veto rezoluției care cerea o încetare imediată a focului în Gaza – spunând că o astfel de acțiune ar fi fost periculoasă și nerealistă.
Votul a avut loc după ce Guterres a apelat la articolul 99 din Carta ONU, rar utilizat, pentru a aduce în atenția Consiliului „orice chestiune care, în opinia sa, poate amenința menținerea păcii și securității internaționale”. El a explicat: „Ne confruntăm cu un risc grav de colaps al sistemului umanitar”.
UPDATE ORA 09:00 – Armata israeliană le spune locuitorilor din Khan Younis să evacueze zona
Armata israeliană a cerut locuitorilor din mare parte din Khan Younis, al doilea oraș ca mărime din Fâșia Gaza, să se evacueze în zona Al-Muwasi, o fâșie de teren cu puține facilități pe coastă, precum și în blocuri specifice indicate pe o hartă interactivă a IDF.
Forțele de Apărare ale Israelului au declarat:
„Instrucțiunea generală pentru rezidenți este de a se deplasa în zona Al-Muwasi, precum și în blocurile actualizate în harta interactivă a FDI publicată săptămâna trecută”. Armata a răspuns sâmbătă la o anchetă a CNN cu privire la locul în care ar trebui să meargă oamenii.
Anterior, FDI a emis ceea ce a numit „un apel urgent” pentru ca civilii să părăsească o mare parte din zona din Khan Younis și din jurul acesteia, unde se desfășoară lupte crâncene.
Într-o postare pe „X”, purtătorul de cuvânt al FDI pentru presa arabă, Avichay Adraee, a îndemnat locuitorii din „cartierele Al-Katiba, Al Mahatta și centrul orașului din guvernoratul Khan Younis” să evacueze.
UPDATE ORA 06:00 – Schimb intens de focuri de armă în timpul raidului în curs de desfășurare la Tubas
Raidul este în desfășurare de câteva ore și, din câte am înțeles, o coloană mare de vehicule blindate israeliene, urmată de buldozere, a intrat în orașul Tubas în jurul orei locale 2:00.
Au avut loc schimburi intense de focuri de armă și unii oameni spun că lunetiștii israelieni au luat poziție pe acoperișurile din oraș. Tocmai am auzit că o casă a fost demolată – nu este clar încă dacă a fost cu buldozerul sau cu o dronă.
Martorii de la fața locului spun că suspectează, de asemenea, că armata israeliană s-ar putea îndrepta spre distrugerea altor două case. Acesta este încă un raport neconfirmat, dar este o situație foarte fluidă. Aceasta nu este prima dată când Israelul efectuează un raid în Tubas, în nordul Cisiordaniei ocupate.
UPDATE ORA 05:00 – Spitalele din nordul și sudul Gaza sunt atacate
Spitalul al-Awda din Jabalia, în nordul Gaza, a fost înconjurat sâmbătă, pentru a treia zi consecutiv, de trupe și tancuri israeliene. Doi lucrători din domeniul sănătății ar fi fost împușcați și uciși în spital, a adăugat ONU.
O ambulanță aflată în apropierea Spitalului European din Khan Younis, în sudul Gaza, a fost ținta unor focuri de armă sâmbătă, se pare că din partea forțelor israeliene, rănind doi paramedici.
Pentru a doua zi consecutivă, vecinătatea spitalului El Amal, sediul Societății Semilunii Roșii Palestiniene și a Spitalului European din Gaza, toate aflate în Khan Younis, au fost supuse unor bombardamente intense.
UPDATE ORA 03:00 – 133 de angajați ai unei agenții ONU au fost uciși într-un bombardament israelian
Agenția ONU pentru ajutor și lucrări publice (UNRWA) a confirmat moartea a 133 de angajați din Gaza din cauza atacurilor israeliene.
„Situația civililor din #Gaza este de nesuportat, ajungem la un punct de neîntoarcere. S-a confirmat că 133 de colegi UNRWA au fost uciși în bombardamente, majoritatea împreună cu familiile lor”, a scris Agenția ONU pe pagina sa de Twitter.
UPDATE ORA 02:00 – Administrația Joe Biden se folosește de autoritatea de urgență pentru a vinde aproximativ 14.000 de obuze de tancuri Israelului, fără a fi examinate de Congres
Departamentul de Stat a folosit vineri o declarație de urgență în baza Legii privind controlul exporturilor de arme pentru cartușe de tancuri în valoare de 106,5 milioane de dolari pentru livrarea imediată către Israel, a precizat Pentagonul într-o declarație.
Proiectilele fac parte dintr-o vânzare mai mare, care a fost raportată pentru prima dată vineri de Reuters, pe care administrația Biden cere Congresului SUA să o aprobe. Pachetul mai mare are o valoare de peste 500 de milioane de dolari și include 45.000 de obuze pentru tancurile Merkava ale Israelului, utilizate în mod regulat în ofensiva sa din Gaza, care a ucis mii de civili, scrie The Guardian.
Pe măsură ce războiul s-a intensificat, modul și locul exact în care sunt folosite armele americane în conflict au fost supuse unei examinări tot mai amănunțite, chiar dacă oficialii americani spun că nu există planuri de a pune condiții pentru ajutorul militar acordat Israelului sau de a lua în considerare reținerea unei părți din acesta.
Știre inițială
Statele Unite au opus din nou veto la un proiect de propunere a Consiliului de Securitate al ONU pentru o încetare imediată a focului în Gaza, scrie Al Jazeera.
Măsura luată de Washington a fost condamnată în întreaga lume. Iordania a reflectat punctul de vedere al multor critici, calificând veto-ul drept o autorizație pentru Israel de a continua masacrul.
Spania, Irlanda, Belgia și Malta fac presiuni asupra liderilor UE să ceară încetarea focului
Liderii celor patru țări UE fac presiuni pentru ca liderii din blocul comunitar să ceară în comun o încetare a focului umanitară de durată în cadrul unui summit care va avea loc săptămâna viitoare, potrivit unei scrisori trimise președintelui UE.
Liderii celor 27 de țări ale UE se vor reuni pe 14-15 decembrie la Bruxelles.
Un rezumat al scrisorii, consultat de agenția de știri Reuters, arată că liderii UE ar trebui să ajungă la o poziție comună pentru a „solicita de urgență părților să declare o încetare a focului umanitară de durată care să poată duce la încetarea ostilităților” și să ceară măsuri pentru protejarea imediată a civililor din Gaza.
Partenerii noștri