• Spitalul Al Shifa este folosit doar ca adăpost pentru civili deoarece nu există capacitatea de a efectua nicio operație.
  • Benjamin Netanyahu a cerut luptătorilor Hamas să continue să se predea forțelor israeliene.
  • Forțele israeliene au tras cu muniție reală și gaze lacrimogene în timp ce au luat cu asalt cartierul Sateh Marhaba din orașul el-Bireh din Cisiordania ocupată.

UPDATE ORA 22.00 – Șeful UE: Este nevoie de măsuri în ceea ce privește violențele din Cisiordania

Josep Borrell, șeful politicii externe a Uniunii Europene, a vorbit despre o propunere de impunere de sancțiuni împotriva coloniștilor evrei responsabili de violențe împotriva palestinienilor din Cisiordania ocupată de Israel.

El s-a adresat reporterilor la Bruxelles, după ce miniștrii de externe ai UE au dezbătut posibilele etape următoare în răspunsul lor la criza declanșată de atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului. Planul său, susținut de Franța, Germania și Italia, adaugă sancțiuni împotriva coloniștilor violenți la cele împotriva Hamas.

UPDATE ORA 21.00 – Ministrul israelian al apărării: Israelul acționează în conformitate cu dreptul internațional

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a fost rezervat și fugar când a fost întrebat, în cadrul briefingului său de luni, despre rapoartele potrivit cărora Israelul ar folosi fosfor alb în atacurile militare.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
XI JINPING RESTRUCTUREAZĂ ARMATA
BIDEN CĂLĂTOREȘTE CU MARINE ONE
PAPA VIZITEAZĂ O ÎNCHISOARE DE FEMEI
IOHANNIS CAUTĂ JOB LA C.E.
LIGHT MAKES YOU FEEL BETTER

Forțele de apărare israeliene operează „în conformitate cu dreptul internațional”, a spus el, înainte de a trece la alte subiecte.

Fosforul alb este, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, o substanță chimică solidă ceroasă care „se aprinde instantaneu la contactul cu oxigenul. Este adesea folosit de militari pentru a ilumina câmpurile de luptă, pentru a genera o perdea de fum și ca produs incendiar”.

Odată aprins, fosforul alb este foarte greu de stins. Se lipește de suprafețe precum pielea și hainele și poate provoca arsuri profunde și grave, penetrând chiar și prin oase, precizează OMS.

UPDATE ORA 20.00 – Primarul Libanului și o rudă „uciși de o lovitură aeriană israeliană”

Hussein Mansour și un membru al familiei au murit atunci când o rachetă lansată de armata israeliană a lovit locuința sa situată la câțiva kilometri de granița cu Israelul, au declarat pentru Reuters o rudă și agenția națională de știri din Liban.

Proiectilul nu a explodat, a precizat ruda, dar l-a lovit direct pe Mansour.

UPDATE ORA 19.00 – Casa Albă, „îngrijorată” de informațiile potrivit cărora armata israeliană folosește fosfor alb

Casa Albă se declară „îngrijorată” de noile informații potrivit cărora Israelul a folosit fosfor alb furnizat de SUA într-un bombardament în Liban care a rănit civili și a incendiat case.

John Kirby, coordonatorul de comunicare strategică al Consiliului de Securitate Națională, tocmai a ținut un briefing cu reporterii la bordul Air Force One și a fost întrebat despre aceste acuzații. Israelul a negat anterior că folosește fosfor alb, despre care criticii spun că expune civilii la riscul de rănire gravă și pe termen lung și că este interzisă utilizarea acestuia în zonele civile.

UPDATE ORA 18.00 – Ministerul Sănătății condus de Hamas afirmă că 18.205 persoane au fost ucise

Potrivit ministerul sănătății din Gaza, condus de Hamas, 18.205 palestinieni au fost uciși în conflict de la începutul acestuia, la 7 octombrie, iar alte 49.645 de persoane au fost rănite.

UPDATE ORA 17.00 – Lovituri aeriene intense în nordul Gaza, văzute de la graniță

UPDATE ORA 16.00 – Peste 200 de persoane au blocat intrarea în sediul central al Partidului Conservator din Londra

Peste 200 de persoane au blocat intrarea în sediul central al Partidului Conservator din Londra înainte de a înmâna o scrisoare deschisă către 10 Downing Street, în care îi cer lui Rishi Sunak să susțină o încetare permanentă a focului în Gaza.

Acțiunea a fost organizată de grupul „Părinți pentru Palestina”, iar scrisoarea a fost semnată de peste 12.000 de părinți.

Protestul a avut loc în timp ce parlamentul britanic urmează să dezbată în cursul zilei de astăzi o încetare a focului în Gaza și să pună capăt ocupației israeliene din Gaza și Cisiordania.

UPDATE ORA 12.00 – Franța ia în calcul impunerea unor sancțiuni pentru israelienii din Cisiordania

Franța ia în considerare să impună sancțiuni naționale celor implicați în colonizări ilegale israeliene din Cisiordania, a declarat ministrul francez de externe, Catherine Colonna,la reuniunea UE de luni. „Situația din Cisiordania ne îngrijorează, în special din cauza prea numeroaselor cazuri de violență comise de coloniștii extremiști”.

UPDATE ORA 11.00 – Grevă generală în Cisiordania

În Cisiordania ocupată are loc astăzi o grevă generală în semn de protest față de războiul din Gaza. Agenția de presă palestiniană Wafa relatează: „Greva locală, solicitată de forțele naționale și islamice din Cisiordania, a paralizat toate aspectele vieții, inclusiv transportul public, educația, sectorul financiar, magazinele și tot felul de afaceri, pe fondul apelurilor de la proteste în masă în toate orașele.

UPDATE ORA 10.00 – Zeci de luptători Hamas s-au predat forţelor israeliene

Zeci de luptători Hamas s-au predat soldaţilor israelieni, au afirmat Forţele de Apărare ale Israelului.

Armata israeliană susţine că a reţinut un număr tot mai mare de bărbaţi palestinieni pentru interogatoriu, pe măsură ce îşi continuă operaţiunea în Gaza.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a declarat că au fost efectuate arestări în două bastioane Hamas, Jabalia şi Shijaiyah.

Cei despre care se crede că sunt membri Hamas sunt luaţi pentru investigaţii, în timp ce altora li se spune să se îndrepte spre sud.

„Am arestat zeci de terorişti”, a declarat Hagari, într-o acţiune pe care a numit-o „foarte importantă”.

UPDATE ORA 09.00 – Peste 100 de militari israelieni ucişi de la începutul operaţiunii din Gaza

Peste 100 de soldaţi israelieni au fost ucişi de la începutul ofensivei terestre în Fâşia Gaza, a anunţat luni armata israeliană.

Armata a declarat pentru AFP că numărul soldaţilor ucişi până în prezent în operaţiune a ajuns la 101, după ce alţi trei soldaţi au murit în conflict.

UPDATE ORA 08.00 – SUA nu au stabilit niciun termen limită pentru ca Israelul să-şi atingă obiectivele

Consilierul pentru securitate naţională al Israelului, Tzachi Hanegbi, a declarat pentru postul de televiziune israelian Channel 12 că SUA nu au stabilit niciun termen limită pentru ca Israelul să îşi atingă obiectivele.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat pentru CNN că, în ceea ce priveşte durata şi desfăşurarea luptelor, „acestea sunt decizii pe care Israelul trebuie să le ia”.

UPDATE ORA 07.00 – Hamas avertizează că viețile ostaticilor sunt în pericol

Un purtător de cuvânt al Hamas a emis un avertisment cu privire la viețile ostaticilor care sunt încă reținuți în Gaza. Într-o declarație televizată, un purtător de cuvânt al Hamas a declarat că Israelul nu își va primi „prizonierii în viață fără un schimb și negociere și fără a îndeplini cerințele rezistenței”, transmite Agence France-Press.

Israelul spune că mai sunt încă 137 de ostatici în Gaza, în timp ce activiștii spun că aproximativ 7.000 de palestinieni sunt în închisorile israeliene. Qatar continuă medierea în efortul de a elibera mai mulți ostatici – dar prim-ministrul, șeicul Tamim bin Hamad Al Thani spune că „din păcate, nu vedem aceeași voință pe care am văzut-o în săptămânile precedente”.

UPDATE ORA 06.00 – Victime raportate în urma loviturilor israeliene în sudul și centrul Gaza

În Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, forțele israeliene au lovit apartamentul rezidențial din cartierul Tal al-Sultan aparținând familiei Subh, provocând victime, majoritatea copii, potrivit agenției palestiniene de știri Wafa.

De asemenea, Wafa a raportat mai multe victime în tabăra de refugiați al-Nuseirat din centrul Fâșiei Gaza.

Între timp, o înregistrare video separată postată pe Instagram și validată de unitatea de verificare a Al Jazeera, agenția de știri Sanad, a arătat sosirea unui copil rănit la Spitalul Martirilor Al Aqsa, în urma ultimei lovituri israeliene asupra cartierului Deir al-Balah din Gaza, situat tot în centrul Fâșiei Gaza.

UPDATE ORA 04.00 – Egiptul împărtășește textul proiectului de rezoluție privind încetarea focului din Adunarea Generală a ONU

Misiunea Egiptului la Națiunile Unite a transmis textul unui proiect de rezoluție a Adunării Generale a ONU prin care se solicită o încetare imediată a focului din motive umanitare.

Această vărsare de sânge trebuie să înceteze imediat”, a declarat Osama Abdel Khalek, reprezentantul Egiptului la ONU, într-o postare pe X.

Proiectul de rezoluție a Adunării Generale folosește un limbaj similar cu cel al unei rezoluții a Consiliului de Securitate, care a fost votată vineri de către UA și care ar trebui să fie supusă la vot marți.

UPDATE ORA 03.00 – Forțele israeliene iau cu asalt orașul ocupat din Cisiordania, el-Bireh

Forțele israeliene au tras cu muniție reală și gaze lacrimogene în timp ce au luat cu asalt cartierul Sateh Marhaba din orașul el-Bireh din Cisiordania ocupată.

Potrivit agenției de știri Wafa, forțele israeliene au intrat în mai multe clădiri din zonă, dar nu au existat rapoarte imediate privind arestări sau victime.

Forțele israeliene au luat cu asalt, de asemenea, satul Shuqba, la vest de Ramallah, potrivit unor înregistrări video obținute de Al Jazeera și validate de unitatea sa de verificare, agenția de știri Sanad.

UPDATE ORA 01.00 – Siria interceptează rachete israeliene lansate spre capitală

Potrivit presei de stat din interiorul țării, Siria a interceptat rachete israeliene lansate spre împrejurimile capitalei Damasc din Platoul Golan.

Alte rachete care nu au fost interceptate au provocat unele pagube, a precizat armata siriană într-un comunicat.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Benjamin Netanyahu a cerut luptătorilor Hamas să continue să se predea forțelor israeliene. Premierul israelian a declarat că zeci” de bărbați legați de Hamas s-au predat deja, în contextul în care au fost difuzate pe scară largă videoclipuri controversate care arată bărbați palestinieni încolonați de soldații israelieni.

Spitalul Al Shifa este folosit doar ca adăpost pentru civili deoarece nu există capacitatea de a efectua nicio operație, potrivit unui medic care lucrează acolo.

Când vorbim despre situația spitalelor din Gaza, în prezent nu există niciun spital funcțional în nordul Gaza”, a declarat pentru Sky News doctorul Mohmmad al Roun.

În acest moment, acest spital este folosit doar pentru adăpostirea și observarea pacienților – nu se fac operații și nu avem echipamente pentru diagnosticarea sau tratarea pacienților.

Este doar pentru observarea pacienților care au fost tratați în alte spitale care au fost strămutate din spitalele din nordul Gaza”, a adăugat el.

Citește și