• Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat în Parlament că îl așteaptă zile dificile” la depunerea jurământului de învestitură a noului său cabinet de război
  • ONU afirmă că Gaza se confruntă cu o situație dezastruoasă”, în condițiile în care alimentele și apa se termină rapid, iar 50.000 de femei însărcinate nu au acces la servicii medicale de bază.
  • Peste 1.900 de persoane au fost ucise în Gaza de când Israelul a lansat atacuri aeriene de represalii, iar 338.000 de persoane au fost strămutate.
  • Numărul israelienilor uciși de Hamas în timpul atacurilor din weekend a crescut la 1.300, iar cel puțin 150 de ostatici au fost luați în Gaza.

23.55- Al-Arabiya relatează că armata israeliană a avansat o mică distanță în Gaza cu tancurile sale

23.53- O sursă diplomatică din Consiliul de Securitate a declarat pentru Al Jazeera: Rusia distribuie un proiect de rezoluție membrilor Consiliului prin care solicită o încetare a focului umanitar în Gaza.

23.48- The Wall Street Journal spune că Egiptul și SUA se apropie de un acord care să permită străinilor să părăsească Gaza prin Egipt

23.47- Prima pierdere confirmată a unui avion al IDF.

Cu puțin timp înainte de începerea atacului Hamas, un elicopter de transport CH-53D Sea Stallion (Yasur) cu mai mulți parașutiști la bord a ajuns în zona Fâșiei Gaza.

Din cauza unei defecțiuni, elicopterul a efectuat o aterizare de urgență la Kibbutz Beeri.

Recomandări

CE SĂRBĂTORESC ROMÂNII AZI
ASTRAZENECA RETRAGE VAXZEVRIA
HAOS ÎN ADMINISTRAȚIA PUBLICĂ DIN ROMÂNIA
CUM AR FI EUROPA FĂRĂ ZIUA EUROPEI
AVERTISMENTUL UNUI CERCETĂTOR DESPRE A.I.
MESAJUL LUI IOHANNIS DE ZIUA EUROPEI

După ce a început atacul, militanții Hamas au reușit să lovească elicopterul cu o rachetă ghidată, ceea ce a dus la distrugerea completă a acestuia.

23.45- Bilanțul victimelor din Gaza a crescut la 1.900 de morți, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății

Cel puțin 1.900 de persoane au fost ucise de loviturile israeliene în Gaza în urma atacului mortal al Hamas de sâmbăta trecută, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății.

Bilanțul include 614 copii și 370 de femei, au precizat oficialii. Alte 7.696 de persoane au fost rănite, potrivit ministerului.

23.32- Arabia Saudită condamnă strămutarea și atacurile asupra civililor din Gaza


Arabia Saudită a denunțat strămutarea palestinienilor din Gaza și atacurile asupra „civililor lipsiți de apărare”.

Riadul „își afirmă respingerea categorică a apelurilor pentru strămutarea forțată a poporului palestinian din Gaza și condamnarea continuă a atacurilor împotriva civililor lipsiți de apărare din această zonă”, a declarat ministerul de externe într-un comunicat.

De asemenea, acesta a cerut comunității internaționale „să acționeze rapid pentru a opri toate formele de escaladare militară împotriva civililor, să prevină o catastrofă umanitară și să ofere ajutorul și nevoile medicale necesare pentru locuitorii din Gaza”.

23. 22 – Rudele scandează din curtea spitalului Al-Shifa din Gaza

23.15 – Rebecca Koffler, fost ofițer de informații la Departamentul de Apărare al SUA a declarat că, conform informațiilor inițiale, are amprentele Moscovei în atacul barbar al Hamas.

Într-un interviu acordat Fox News, Rebecca Koffler, fost ofițer de informații la Departamentul de Apărare al SUA și expert în informații despre Rusia, a declarat că, conform informațiilor inițiale, are amprentele Moscovei în atacul barbar al Hamas. Ea a spus că încă lucrează la analiza tuturor detaliilor, dar va publica luni un raport neclasificat pe site-ul Fox News în care va dezvălui toate detaliile.


Între timp, ea spune că Moscova a fost mulțumită de atac. Cu doar câteva zile în urmă, un înalt oficial Hamas, Ali Baraka, a dezvăluit pe un canal de televiziune de stat rus că atacul a fost planificat în secret timp de doi ani. A fost o operațiune clasică de înșelăciune și doar o mână dintre cei mai înalți comandanți ai Hamas știau despre ziua zero a atacului. Așa au reușit să obțină o mare surpriză tactică și să orbească Israelul.
La scurt timp după atac, oficialii de la Moscova și-au sunat omologii din Hamas, iar oficialii din Hamas au dezvăluit că rușii erau mulțumiți pentru că a distras privirea Occidentului de la războiul din Ucraina.
Aceasta este o schimbare completă în strategia lui Putin, deoarece timp de 20 de ani de când este președinte a încercat să joace ambele părți. Israelianul și palestinianul. Dar el s-a răzgândit recent și asta este o mare problemă din punct de vedere al informațiilor.

23.05 – Ministrul Sănătății Mai Alkaila:


Dacă spitalele din Fâșia Gaza rămân fără combustibil în această seară, spitalele se vor transforma în gropi comune

22.57 – IDF a avertizat Spitalul Al Awda din nordul Fâșiei Gaza să evacueze până la ora 6 dimineața

IDF a avertizat Spitalul Al Awda din nordul Fâșiei Gaza să evacueze până la ora 6 a.m., a anunțat grupul pentru drepturile Medicilor fără Frontiere (MSF) într-un comunicat.

Avertismentul indică în continuare că Israelul plănuiește o campanie majoră în Fâșia de nord în următoarele ore.

„Condamnăm fără echivoc această acțiune, vărsarea de sânge fără discernământ și atacurile asupra asistenței medicale în Gaza. Încercăm să ne protejăm personalul și pacienții”, spune MSF. „Evacuarea pacienților rămâne complicată.”

22.53 – Bilanțul morților din Gaza

Ministerul Sănătății din Gaza: Numărul mortilor a crescut la 1.900, inclusiv 614 copii și 370 de femei, iar răniții la 7.696.

22.48 – SUA nu intenționează să ceară Israelului să-și exercite reținerea atunci când răspunde atacului Hamas.

După ce Israelul i-a avertizat pe palestinieni să evacueze nordul Gazei în 24 de ore, Departamentul de Stat a transmis oficialilor săi informații interne, avertizându-i să nu folosească expresiile „de-escaladare/încetare a focului”; „Sfârșitul violenței/vărsării de sânge” și „restabilirea calmului”, relatează Huffington Post.

Nota indică faptul că SUA nu intenționează să ceară Israelului să-și exercite reținerea atunci când răspunde atacului Hamas.

22.24 – Secretarul de stat al SUA Antony Blinken se întâlnește cu prințul moștenitor din Bahrain

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken se întâlnește cu prințul moștenitor din Bahrain, Salman bin Hamad Al Khalifa, pentru a discuta despre războiul din Gaza, a declarat Departamentul de Stat.

Bahrain este a patra țară pe care Blinken a vizitat-o în ultimele 24 de ore, în timp ce oamenii săi adună o coaliție împotriva Hamas și împiedică alți „actori” să intre în războiul împotriva Israelului.

22.14 – Sirenele sună în centrul Israelului

Sute de mii de israelieni fug de la mesele lor de Shabat pentru a bombarda adăposturile, în timp ce sirenele sună în centrul Israelului.

22.12 – Vaticanul s-a oferit să ajute la medierea situației ostaticilor dintre Israel și Hamas

Vaticanul s-a oferit să ajute la medierea situației ostaticilor dintre Israel și Hamas.

Vaticanul a spus ca prioritatea sa este asigurarea eliberarii captivilor detinuti de Hamas si este pregatit pentru „orice mediere necesara”.

Într-un interviu acordat presei Vaticanului, cardinalul Pietro Parolin, secretarul de stat al Vaticanului, a descris atacul mortal al grupării militante drept „inuman”.

Cu toate acestea, când a vorbit despre răspunsul Israelului, el a adăugat că „chiar și apărarea legitimă trebuie să respecte parametrii proporționalității”.

22.08 – Sirenele sună în Tel Aviv și suburbiile din jur, precum și în orașul Ashdod, de pe coasta de sud.

Sirenele sună în Tel Aviv și suburbiile din jur, precum și în orașul Ashdod, de pe coasta de sud.

Nu există rapoarte imediate despre răniți sau pagube în cel mai recent baraj de rachete din Fâșia Gaza.

21.52 – Președintele opoziției, Yair Lapid, îl critică pe premierul Benjamin Netanyahu după discursul premierului.

„Este inacceptabil ca prim-ministrul Israelului să trimită o țară întreagă într-un vârtej de panică în timp ce așteaptă declarația vineri seara într-o perioadă de urgență și apoi să nu spună nimic nou nici despre familiile răpiților, nici despre frontul de nord, nici despre evacuare”, a postat Lapid pe Twitter.

„Astfel de declarații nu trebuie făcute de un prim-ministru decât dacă are noi informații de adus poporului său și țării”, adaugă el.

21.50 – Arabia Saudită s-a alăturat Egiptului pentru a respinge „categoric” apelurile Israelului ca peste un milion de palestinieni să fugă din nordul Gazei.

Acesta condamnă țintirea civililor lipsiți de apărare, a spus Regatul într-un comunicat.

Cere ridicarea asediului asupra Gazei și reînnoiește apelul adresat comunității internaționale de a acționa rapid pentru a opri toate formele de escaladare militară împotriva civililor, se adaugă declarația.

Înainte de începerea conflictului, Arabia Saudită și Israel au avut discuții cu privire la o normalizare a relațiilor dintre țări – deși unele rapoarte de astăzi sugerau că acestea au fost suspendate.

21.45 – Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, face apel ca Israelul să „evite o catastrofă umanitară”, după ce armata israeliană a ordonat ca peste un milion de oameni să evacueze nordul Gazei.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, face apel ca Israelul să „evite o catastrofă umanitară”, după ce armata israeliană a ordonat ca peste un milion de oameni să evacueze nordul Gazei.

„Secretarul general și echipa sa au dat telefoane. El a fost în contact constant cu autoritățile israeliene, îndemnându-le să evite o catastrofă umanitară”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt, Stephane Dujarric.

„Pot să vă spun doar ceea ce ni s-a spus”, spune Dujarric, întrebat despre intervalul de timp. „Este clar pentru noi că ceasul ticăie.”

El cere ca ordinul „să fie anulat, evitând ceea ce ar putea transforma ceea ce este deja o tragedie într-o situație de criză”.

Agenția ONU pentru Refugiați Palestinieni (UNRWA) a anunțat transferul operațiunilor sale în sudul Gazei, dar el a spus că unii membri ai personalului au cerut să rămână în nord.

„Nu împingem oamenii să se miște. Oamenii trebuie să ia propriile lor decizii”, spune el.

Există „13.000 de membri ai personalului UNRWA în Gaza, lucrători din prima linie, profesori, medici, asistente medicale, oameni care oferă servicii psihosociale. Ei rămân cu oamenii pe care sunt însărcinați să îi susțină”, spune el.

21.42 – Bilanțul morților din Gaza

Numărul palestinienilor uciși în atacurile israeliene în Fâșia Gaza a crescut la 1 845. Ministerul Palestinian al Sănătății a raportat că 6 700 de persoane au fost rănite.

21.40 – „Nu vor mai primi o picătură de apa de la noi până nu moare Hamas” – ministrul Energiei al Israelului

„Trebuie să tragem o linie.

Nu vom tolera uciderea copiilor și arderea familiilor.

Linia a fost depășită. Vom lupta cu organizația teroristă Hamas și o vom distruge. Toată populația civilă din Gaza primește ordin să plece imediat.

O să câștigăm. Nu vor primi nici o picătură de apă sau o singură baterie până nu vor părăsi lumea”.

21.38 – Hamas „nu va renunța la lupta legitimă pentru libertate și autodeterminare”.

Hamas „nu va renunța la lupta legitimă pentru libertate și autodeterminare”, afirmă un oficial de rang înalt

21.27 – Declarația premierului Netanyahu

El începe prin a spune că a vorbit cu familiile care i-au pierdut cei dragi astăzi și că Israelul „nu va uita niciodată aceste acte îngrozitoare ale dușmanilor noștri”

„Lovim inamicii cu o putere fără precedent – acesta este doar începutul”.

„Ne vom lupta ca niște lei! Luptăm pentru căminul nostru!”

El adaugă că Israelul adună „sprijin internațional extraordinar” pentru țară.

„Vom eradica Hamas și vom aduce victoria”, spune el.

21.24 – Primul zbor charter care evacuează cetățenii americani a părăsit Israelul spre Europa, spune Casa Albă

Primul zbor special închiriat pentru evacuarea cetățenilor americani a părăsit Israelul și este în drum spre Europa, spune un purtător de cuvânt al Casei Albe, fără a oferi detalii despre destinația sa.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, John Kirby, indică faptul că vor urma alte zboruri „atâta timp cât va exista cerere din partea cetățenilor americani”.

21.22 – Serviciile secrete americane au avertizat cu privire la potențialul unei confruntări în Gaza cu câteva zile înainte de atac

Comunitatea de informații din SUA a produs cel puțin două evaluări bazate în parte pe informații furnizate de Israel, avertizând administrația Biden de un risc crescut de conflict palestiniano-israelian în săptămânile dinaintea atacului seismic de sâmbătă asupra sudului Israelului, potrivit unor surse familiare cu informațiile.

O actualizare din 28 septembrie a avertizat, pe baza mai multor fluxuri de informații, că gruparea teroristă Hamas era pregătită să intensifice atacurile cu rachete peste graniță. O telegramă din 5 octombrie a CIA avertiza, în general, cu privire la posibilitatea tot mai mare de violență din partea Hamas. Apoi, la 6 octombrie, cu o zi înainte de atac, oficialii americani au difuzat rapoarte din Israel care indicau o activitate neobișnuită a Hamas – indicii care acum sunt clare: un atac era iminent.

Niciuna dintre evaluările americane nu a oferit detalii tactice sau indicații cu privire la scopul copleșitor, amploarea și brutalitatea absolută a operațiunii pe care Hamas a desfășurat-o la 7 octombrie, spun sursele. Nu este clar dacă vreuna dintre aceste evaluări americane a fost împărtășită cu Israelul, care furnizează o mare parte din informațiile pe care SUA își bazează rapoartele.

21.16 – Iranul – discuții cu SIRIA.

Iranul – discuții cu SIRIA. Ministrul Afacerilor Externe al Iranului s-a întâlnit în această seară și a discutat cu Bashar Assad, președintele Siriei.

21.12 – În scurt timp premierul Netanyahu va face o declarație în presă.

20.49 – A început asediul asupra Gazei

Forțele aeriene israeliene anunță acum începerea unui „atac masiv” asupra Gazei.

20.38 – Forțele de Apărare Israelului spun că efectuează lovituri aeriene „pe scară largă” împotriva multor site-uri Hamas din Fâșia Gaza.

Forțele de Apărare Israelului spun că efectuează lovituri aeriene „pe scară largă” împotriva multor site-uri Hamas din Fâșia Gaza.

IDF spune că va oferi mai multe detalii despre greve în curând.

Cu câteva momente în urmă, Hamas și-a asumat responsabilitatea pentru un baraj de rachete trase spre centrul Israelului.

20.00 – Președintele american Joe Biden a susținut o convorbire cu membrii familiei celor 14 americani care încă nu sunt depistați în urma atacului Hamas de sâmbătă.

Președintele american Joe Biden a susținut o convorbire cu membrii familiei celor 14 americani care încă nu sunt depistați în urma atacului Hamas de sâmbătă.

Nu se crede că toți acești 14 americani sunt ostatici în Gaza, iar președintele Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, spune că numărul ostaticilor americani este probabil „mai puțin de o mână”.

19.27 – Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, spune că locuitorii orașului Gaza au început să se deplaseze spre sud după ce armata a avertizat că va începe să ținteze puternic zona.

Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, spune că locuitorii orașului Gaza au început să se deplaseze spre sud după ce armata a avertizat că va începe să ținteze puternic zona.

„Populația orașului Gaza a început să se deplaseze în mod semnificativ spre sud pentru a se apăra”, a spus Hagari într-o conferință de presă.

El spune că IDF a lovit mii de ținte în Fâșia Gaza de când au început luptele weekendul trecut.

19.11 – Forțele de Apărare Israelului spun că forțele de infanterie și tancurile au intrat astăzi pe teritoriul Fâșiei Gaza

Forțele de Apărare Israelului spun că forțele de infanterie și tancurile au intrat astăzi pe teritoriul Fâșiei Gaza în „raiduri localizate” pentru a curăța zona de potențiali teroriști și a localiza israelienii dispăruți.

Potrivit armatei, trupele au scanat și au colectat diverse descoperiri „care ar putea ajuta în efortul de a localiza cei dispăruți”.

IDF susține că trupele au ucis și o serie de teroriști în zonă, inclusiv o celulă Hamas care a lansat rachete ghidate antitanc asupra Israelului.

Trupele nu au pătruns adânc în Gaza, spune Channel 12.

19.00 – Gruparea teroristă libaneză Hezbollah își revendică responsabilitatea că a vizat posturile militare israeliene de la granița cu Libanul cu foc de arme de calibru mic.

Într-o declarație, Hezbollah spune că atacul vine ca răspuns la „agresiunea israeliană” asupra Libanului de astăzi, într-o aparentă referire la focul de artilerie după ce o secțiune a zidului de graniță al Israelului a fost deteriorată într-o explozie.

18.58 – Hezbollah a lansat o declarație

În numele lui Dumnezeu,

Ca răspuns la atacurile israeliene din această după-amiază în vecinătatea unui număr de orașe din sudul Libanului, mujahidinii Rezistenței Islamice au atacat următoarele avanposturi israeliene: situl Al-Abad, situl Miskvam, situl Ramia și Jal Al- Site-ul Alam, cu foc direct și arme adecvate, și au obținut lovituri precise.

Victoria aparține numai lui Dumnezeu, Cel Atotputernic și Înțelept.

18.49 – IDF îi îndeamnă pe palestinieni să părăsească nordul Fâșiei Gaza până la ora 20:00.

Purtătorul de cuvânt al IDF în limba arabă, Avichay Adraee, spune că palestinienii au timp până la ora 20:00. să se deplaseze la sud de Wadi Gaza, ceea ce indică faptul că armata se pregătește pentru o operațiune masivă în nordul Fâșiei Gaza.

IDF i-a anunțat inițial pe palestinieni că au 24 de ore pentru a evacua.

„Dacă ești îngrijorat pentru tine și de cei dragi, ar trebui să te îndrepti spre sud conform instrucțiunilor noastre. Fiți siguri că liderilor Hamas le pasă doar să se protejeze”, a scris Adraee pe Twitter.

18.43 – Sirenele rachetelor sună în kibuțul de nord Misgav Am, la granița cu Liban.

Alerta vine pe fondul ciocnirilor de la frontiera de nord, după ce focuri de armă au vizat o serie de posturi militare israeliene de la graniță.

Forțele de Apărare Israelului au răspuns cu foc de artilerie și foc de tancuri împotriva unui post Hezbollah.

18.23 – Imaginile recent lansate arată cum teroriștii palestinieni au deschis focul asupra oamenilor care se ascundeau în toaletele portabile.

Imaginile recent lansate arată cum teroriștii palestinieni au deschis focul asupra oamenilor care se ascundeau în toaletele portabile în mijlocul masacrului de la festivalul în aer liber de lângă Re’im weekendul trecut.

Videoclipul, obținut de la camera GoPro a unui terorist palestinian și publicat de grupul South First Responders pe Telegram, arată cum al doilea val de teroriști palestinieni a ajuns la rave.

Videoclipul arată că primul lucru pe care îl fac teroriștii este să deschidă focul în ușile închise ale toaletelor exterioare. Alte imagini publicate de South First Responders arată o cantitate mare de sânge într-una dintre toalete.

17.50 – Președintele american Joe Biden este programat să vorbească mai târziu astăzi cu familiile unora dintre americanii dispăruți

Președintele american Joe Biden este programat să vorbească mai târziu astăzi cu familiile unora dintre americanii despre care se crede că sunt ținuți ostatici de teroriști din Fâșia Gaza.

17.45 – Prim-ministrul Binyamin Netanyahu efectuează în prezent o evaluare a securității

Prim-ministrul Binyamin Netanyahu efectuează în prezent o evaluare a securității în cartierul general militar al IDF Kirya din Tel Aviv cu ministrul Apărării Yoav Gallant, ministrul Benny Gantz, ministrul Gadi Eisenkot, ministrul afacerilor strategice Ron Dermer, președintele Shas Aryeh Deri și membri înalți ai instituției de securitate, spune biroul premierului.

17.23 – Atacurile cu rachete din centrul Israelului, inclusiv Tel Aviv, din Fâșia Gaza.

17.14 – Secretarul american al apărării vizitează o bază israeliană pentru a observa livrarea de ajutoare americane

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a vizitat vineri baza aeriană Nevatim din Israel pentru a observa un avion C-17 al SUA care livrează asistență de securitate Forțelor de Apărare Israeliene (IDF).

Austin s-a întâlnit cu membri ai FDI după debarcare pentru a le oferi sprijin, lucru pentru care trupele israeliene s-au declarat recunoscătoare.

Reiterând sprijinul SUA pentru Israel, Austin a declarat: „Vom continua să facem ceea ce este necesar pentru a ne asigura că aveți ceea ce vă trebuie pentru a avea succes”.

El a mulțumit apoi echipajului american al avionului C-17 care a livrat proviziile.

17.00 – BREAKING: Putin compară asediul „inacceptabil” din Gaza cu blocada nazistă de la Leningrad

16.57 – În urmă cu putin timp a avut loc o explozie la gardul de frontieră din Hanita.

În urmă cu putin timp a avut loc o explozie la gardul de frontieră din Hanita. Zidul a fost deteriorat minor. Ca răspuns, forțele IDF răspund acum cu foc de artilerie spre teritoriul libanez.

Ulterior, a fost activat un avertisment cu privire la infiltrarea teroriştilor în aşezare. Forțele IDF scanează în prezent zona.

16.42 – Pe cladirea ONU din New York au fost afisati ostaticii SUA

16.34 – Secretarul american al apărării: „Nu este momentul pentru neutralitate sau pentru false comparații”.

16.27 – O ciocnire armată în centrul Hebronului

16.21 – Bilanțul morților din Gaza

Gaza: 1.799 de morți și 6.388 de răniți de la începutul atacului Hamas asupra Israelului.

16.17 – Au loc proteste pro Gaza în mai multe orașe.

16.10 – Forțele israeliene închid intrarea de nord în Hebron și pun porți de fier

15.48 – China afirmă că este de partea „echității și justiției” în conflictul israeliano-palestinian

Astăzi, Ministerul Afacerilor Externe al Chinei (MAE) și-a menținut comentariile făcute joi în cadrul unei convorbiri telefonice între ministrul de externe Wang Yi și un consilier superior al președintelui Braziliei cu privire la conflictul dintre Israel și Hamas.

În cadrul unei convorbiri telefonice de joi cu Celso Amorim, Wang Yi a declarat că „problema palestiniană este nucleul chestiunii Orientului Mijlociu, iar miezul problemei este că nu s-a făcut dreptate poporului palestinian. Conflictul a demonstrat încă o dată, într-un mod extrem de tragic, că soluția pentru problema palestiniană constă în reluarea cât mai curând posibil a unor negocieri de pace autentice, astfel încât să se realizeze drepturile legitime ale poporului palestinian.”

Solicitat vineri să comenteze aceste remarci, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin, a repetat declarația ministrului de externe din ziua precedentă și a adăugat: „Aș dori să subliniez că China nu are niciun interes personal în chestiunea palestiniană și că a stat întotdeauna de partea păcii și de partea echității și a justiției.”

15.33 – Mai multe detalii despre pregătirile Hamas pentru atac

„Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah, a ținut în martie o întâlnire online de câteva ore cu un grup de elită de strategi din toate milițiile susținute de Iran și le-a spus să se pregătească pentru un război cu Israelul, cu o amploare și un domeniu de acțiune, inclusiv o invazie terestră, care ar marca o nouă eră, potrivit a doi participanți din Iran și Siria”.

New York Times: „Instruirea teroristă a avut loc în Liban și Siria, iar un centru comun de comandă secretă a fost înființat la Beirut, potrivit iranienilor și sirienilor familiarizați cu operațiunea. Comandourile de vârf ale Hezbollah, cu experiență în războiul de gherilă urbană, au antrenat membri Hamas în Siria. şi Liban, potrivit a doi iranieni Terorişti în paraşute „Rahaifa a fost antrenat în Liban, potrivit acestora, în timp ce în Siria membrii Hamas au fost instruiţi să atace coloniile israeliene şi să ia civili ostatici”.

New York Times: „La diferite întâlniri ale milițiilor proxy ale Iranului, au spus unii dintre participanți, accentul din partea liderilor a fost că era timpul să profităm de disputele interne fierbinți ale Israelului cu privire la reforma legală. La o întâlnire organizată de Nasrallah în martie, el le-a spus militanților să se pregătească pentru un război la o scară care să marcheze un punct de cotitură în conflictul arabo-israelian care durează de zeci de ani.

15.30 – Miting Istanbul în sprijinul Gazei

15.20 – Mitinguri pro Palestina

Iran, Irak, Yemen, Iordania, Qatar, Tunisia, Pakistan, Afganistan, Liban și Cisiordania. Evenimentele din Orientul Mijlociu i-au unit atât pe suniți, cât și pe șiiți.

14.40 – Discursul lui Gallant cu Austin

Gallant: „L-am informat pe secretarul american al apărării despre război și operațiunile israeliene pe teren.”

Gallant: „Am fost de acord cu ministrul Apărării asupra unei serii de operațiuni și aspecte strategice.”

Gallant: „Războiul este lung, dar vom câștiga.”

Austin: „Vom adopta măsuri suplimentare după cum este necesar. Orice țară sau grup care dorește să profite de aceste lacune are un cuvânt: NU!”

Austin: „Vom continua să cooperăm cu Israelul pentru a asigura eliberarea inocenților din Hamas, inclusiv a cetățenilor americani.”

Gallant: „Acesta este un război împotriva existenței Israelului.”

14.05 – Secretarul general adjunct al Hezbollah, șeicul Naeem Qassem: Veți ajunge ca ISIS și veți fi învinși de propriile fapte

13.55 – Bilanțul Israelului în războiul cu Hamas a crescut la peste 1.300 de morți

13.50 – Secretarul american al Apărării Austin în Israel: „Am planificat războiul cu ISIS, ăsta e mai rău”

Austin se întâlnește în prezent cu premierul israelian Netanyahu și cu alți înalți oficiali la Tel Aviv.

„Suntem alături de dumneavoastră, domnule prim-ministru. Așa cum a spus președintele, ne asigurați spatele. A fost o săptămână teribilă. Am văzut actele oribile ale acestei organizații teroriste. După cum știți, eu am fost cel care a planificat pentru prima dată războiul împotriva ISIS. Așa că știu ISIS foarte bine, și este mai rău decât ce am văzut cu ISIS”.

13.40 – Armata israeliană a lansat mii de fluturași în Gaza, avertizând locuitorii să fugă „imediat” spre sud

13.20 – Agenția ONU pentru Palestina nu poate gestiona adăposturile supraaglomerate din Gaza

Agenția Națiunilor Unite pentru Ajutor și Lucrări (UNRWA) este în imposibilitatea de a opera în adăposturile în care se află în prezent peste 170.000 de persoane.

„Peste 170.000 de persoane se află în adăposturile în care nu mai putem lucra”, a declarat pentru Al Jazeera Tamara al-Rifai, purtător de cuvânt.

„Suntem în imposibilitatea în acest moment de a-i ajuta”.

Al-Rifai a declarat că agenția a fost alarmată de ordinul Israelului de evacuare a 1,1 milioane de persoane din nordul Gaza, ceea ce se adaugă la presiunea la care sunt deja supuse facilitățile ONU.

UNRWA a respins zvonurile conform cărora personalul său ar fi părăsit fâșia asediată și a declarat că mai mult personal a fost mutat în jurul punctului de trecere a frontierei Rafah pentru a „împinge pentru spațiu umanitar”

13.10 – Mișcarea Hamas face apel la Națiunile Unite

Mișcarea Hamas: „Facem apel la Națiunile Unite să-și asume responsabilitățile și să se opună încercărilor sistematice de a înlocui palestinienii.”

12.50 – Irakul organizează un miting urias in sprijinul palestinienilor

12.40 – Vladimir Putin a declarat: „este necesară crearea unei Palestine independente cu capitala în Ierusalimul de Est”

12.30 – Doi români au murit în Israel

Ministerul Afacerilor Externe informează cu regret că, până în prezent, se confirmă decesul a două persoane cu dublă cetățenie.

12.20 – Ambasadorii au văzut fotografii și documente de la masacrul

Coordonatorul operațiunilor guvernamentale din teritorii arată celor 20 de ambasadori fotografii și documente îngrozitoare de la masacrele din Israel.

11.48 – Granița Libanului cu Israelul

11.06 – Un angajat israelian a fost atacat

Ministerul Afacerilor Externe Israel: „Un angajat israelian de la ambasada Israelului din Beijinga fost atacat astăzi, dar nu în zona complexului ambasadei. Angajatul este tratat într-un spital și se află într-o stare stabilă. Atacul este investigat.”

10.50 – Hamas susține ca 13 ostatici, inclusivi străini, au fost uciși în bombardamentele israeliene

10.20 – ONU a raportat că peste 400.000 de oameni și-au fugit din casele din Fâșia Gaza de la începutul bombardamentului aerian israelian

10.02 – Sunak a vorbit cu Netanyahu

Premierul britanic a vorbit azi noapte cu premierul Netanyahu și l-a informat cu privire la decizia de a trimite avioane și nave de recunoaștere în zonă pentru a „descuraja pe oricine se gândește să deschidă un alt front”.

Rishi Sunak l-a informat și pe Netanyahu cu privire la detaliile conversației sale cu președintele egiptean al-Sisi. Sunak a adăugat: „Marea Britanie este alături de Israel în războiul său împotriva Hamas”

10.00 – Seful Pentagonului a sosit în Israel

9.40 – Hamas transmite locuitorilor din Gaza să nu-și părăsească casele

9.30 – Ambasadorul Israelului despre răspunsul ONU

Gilad Erdan: „Răspunsul ONU la avertismentul timpuriu al Israelului adresat locuitorilor din Gaza este o rușine! De mulți ani, ONU a „închis ochii” la înarmarea Hamas și la utilizarea populației civile și a infrastructurii civile din Fâșia Gaza ca ascunzătoare pentru armele și crimele sale, iar acum, în loc să fie alături de Israel , ai cărui cetățeni au fost măcelăriți de teroriștii Hamas și care încearcă să minimizeze prejudiciul celor care nu sunt implicați, predică în mod specific Israelului. Este mai bine ca ONU să se concentreze acum pe returnarea celor răpiți, pe condamnarea Hamas și pe sprijinirea dreptului Israelului de a se apăra”.

9.20 – Civilii din Nordul Gazei trebuie evacuați în sud

6.47- Hamas neagă cu fermitate implicarea în uciderea și decapitarea bebelușilor

Joi, Hamas a negat ferm implicarea sa în uciderea și decapitarea bebelușilor, afirmând că acuzațiile au fost „adoptate în mod neetic și neprofesionist de către mass-media occidentale”.

„Negăm cu fermitate aceste acuzații, deoarece respingem această polarizare a presei și facem apel la mass-media să respecte codul de etică jurnalistică”, a declarat Basim Naim, un oficial al biroului de informații al Hamas, într-un video.

UPDATE- 6.37- Casa Albă lucrează cu Israelul și Egiptul pentru o trecere sigură în Gaza, afirmă Kirby

Administrația Biden „lucrează cu diligență” cu Israelul și Egiptul pentru a asigura o ieșire sigură din Gaza înainte de o posibilă invazie a enclavei de către forțele israeliene, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, pentru CNN.

Israelul a adunat peste 300.000 de rezerviști de-a lungul graniței sale sudice cu Gaza, dar nu a confirmat dacă intenționează să trimită trupe în enclavă.

UPDATE 6.23-Israelul vrea ca 1,1 milioane de persoane din nordul Gaza să plece în următoarele 24 de ore – ONU

Armata israeliană a informat ONU că toți cei care locuiesc la nord de Wadi Gaza ar trebui să se mute în sudul Gaza în următoarele 24 de ore, spune un purtător de cuvânt al ONU.

ONU spune că este vorba de aproximativ 1,1 milioane de persoane – aproximativ jumătate din populația întregii Fâșii Gaza. Zona afectată include orașul Gaza dens populat.

Alerta a fost dată cu puțin înainte de miezul nopții, ora Gaza și Ierusalimului (23:00 GMT).

„Națiunile Unite consideră că este imposibil ca o astfel de mișcare să aibă loc fără consecințe umanitare devastatoare”, a precizat ONU într-un comunicat.

Israelul s-a pregătit pentru o ofensivă terestră, adunând soldați, artilerie grea și tancuri la granița cu Gaza. De sâmbătă, a lansat atacuri aeriene asupra Gaza, după atacul surpriză al militanților Hamas asupra Israelului.

UPDATE 6.20 -Membrii familiilor israelienilor răpiți de Hamas vor vorbi vineri în cadrul unui eveniment special la ONU

Membrii familiilor israelienilor răpiți de Hamas vor lua cuvântul la Națiunile Unite în cadrul unui eveniment special vineri după-amiază, potrivit unui comunicat de presă al misiunii israeliene.

UPDATE 6.13- IDF anunță că va investiga taberele de antrenament ale Hamas descoperite în apropierea graniței dintre Gaza și Israel

UPDATE 5.45- ONU cere 294 de milioane de dolari pentru a răspunde celor mai urgente nevoi” ale palestinienilor

Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare a lansat un apel de urgență prin care cere țărilor să ofere 294 de milioane de dolari (241 de milioane de lire sterline) pentru finanțarea de urgență a „celor mai urgente nevoi” ale palestinienilor.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Guvernul francez a interzis demonstrațiile pro-palestiniene.

Ministrul de interne Gérald Darmanin a avertizat că cetățenii străini care încalcă regulile vor fi sistematic” expulzați, în timp ce președintele Emmanuel Macron a făcut apel la unitate.

Măsura vine în contextul în care guvernele europene se tem de o creștere a antisemitismului declanșată de războiul dintre Israel și Hamas.

În pofida interdicției, o mulțime de manifestanți pro-palestinieni a protestat joi la Paris.

Citește și: