• Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, spune că SUA a discutat cu Israelul despre posibilitatea de a face războiul din Gaza mai chirurgical”.
  • Vorbind la Tel Aviv, Austin a reiterat sprijinul SUA pentru Israel, dar a discutat despre reducerea rănirii civililor și trecerea la operațiuni de mai mică intensitate”.
  • El a vorbit după ce oficiali din domeniul sănătății din Gaza, administrată de Hamas, au declarat că loviturile aeriene israeliene au ucis 110 persoane în Jabalia, duminică seara.

UPDATE ORA 23.30 – Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, merge în Egipt pentru negocieri

Ismail Haniyeh, cel mai înalt lider politic al Hamas, urmează să călătorească miercuri în Egipt pentru negocierile privind încetarea focului în Gaza și un schimb de prizonieri cu Israelul, potrivit rapoartelor.

Haniyeh va conduce miercuri o delegație „la nivel înalt” a Hamas la Cairo, unde va purta discuții cu șeful serviciilor secrete din Egipt, Abbas Kamel, și alții, a declarat o sursă pentru AFP.

De asemenea, BBC a fost informată despre vizită. Discuțiile vor fi „pentru oprirea agresiunii și a războiului pentru a pregăti un acord pentru eliberarea prizonierilor (și) încheierea asediului impus Fâșiei Gaza”, a spus sursa. Discuțiile se vor concentra pe „livrarea de ajutor umanitar, retragerea armatei israeliene din Fâșia Gaza și întoarcerea persoanelor strămutate în orașele și satele lor din nord”.

Recomandări

ÎN CE INVESTEȘTE BIDEN BANII
STEVE BUSCEMI A FOST ATACAT PE STRADĂ
CÎRSTEA A FOST ELIMINATĂ LA ROMA
CIOLACU VREA PARC TEMATIC URIAȘ
6.000 DE OAMENI SUNT EVACUAȚI DIN HARKOV
NE LUĂM ANGAJAȚII DIN AFARĂ

Vizita ar marca a doua călătorie a lui Haniyeh în Egipt de la începutul războiului pe 7 octombrie, după o călătorie la începutul lunii noiembrie.

UPDATE ORA 23.00 – Negocierile ONU se amână

Votul Consiliului de Securitate al ONU asupra unei rezoluții care cere o nouă încetare a focului în Gaza a fost amânat din nou. Votul a fost amânat pentru miercuri.

UPDATE ORA 22.00 – ONU negociază „intens” o rezoluție privind încetarea focului

Membrii Consiliului de Securitate al ONU s-au angajat în „negocieri intense” marți după-amiază, pentru a încerca să salveze un vot asupra unei rezoluții care cere o nouă încetare a focului în Gaza.

Votul, programat inițial pentru luni după-amiază, ar fi trebuit să aibă loc la New York până marți după-amiaza devreme, dar diplomații au spus că a fost amânat până mai târziu în cursul zilei, la cererea SUA, care a respins ultimul vot.

În discuție este limbajul rezoluției sponsorizate de Emiratele Arabe Unite. Primul proiect a cerut o „încetare urgentă și durabilă a ostilităților”, dar marți a circulat un nou limbaj care cere „suspendarea urgentă a ostilităților pentru a permite accesul umanitar în siguranță și nestingherit și pentru pași urgenti către o încetare durabilă a ostilităților”.

UPDATE ORA 20.00 – Netanyahu s-a întâlnit cu familiile ostaticilor

Benjamin Nentanyahu s-a întâlnit cu familiile ostaticilor ținuți captivi în Gaza. Întâlnirea a avut loc la complexul militar Kirya din Tel Aviv, unde premierului israelian i s-a alăturat lui Gal Hirsch, coordonatorul Israelului pentru ostatici și persoane dispărute.

Aproximativ 15 membri ai familiei ostaticilor au fost așteptați să participe la întâlnire după ce au fost aleși manual de Hirsch. Decizia de a permite doar 15 persoane să participe la întâlnire a înfuriat familiile care se arată interesate de o întâlnire de zile întregi, potrivit comunicatului.

UPDATE ORA 19.00 – Niciun acord iminent pentru ostatici

O întâlnire între prim-ministrul Qatarului și șefii CIA și ai agenției de spionaj Mossad din Israel cu privire la un potențial nou acord pentru a asigura eliberarea ostaticilor israelieni deținuți de Hamas în Gaza a fost „pozitivă”, dar nu se așteaptă niciun acord iminent.

UPDATE ORA 17.00 – Hamas respinge schimbul de prizonieri

Hamas respinge desfășurarea negocierilor privind schimbul de prizonieri în timpul războiului israelian, dar este deschis oricărei inițiative de a-i pune capăt, a declarat un înalt oficial al mișcării palestiniene.

„Ne afirmăm poziția de a respinge categoric de a desfășura orice formă de negocieri privind schimbul de prizonieri în cadrul războiului de genocid israelian care continuă”, a spus Basem Naem.

„Suntem totuși deschiși oricărei inițiative care contribuie la încetarea agresiunii asupra poporului nostru și la deschiderea punctelor de trecere pentru a aduce ajutor și a oferi ajutor poporului palestinian”.

UPDATE ORA 15:00 -Ministerul Sănătății condus de Hamas anunță 19.667 de morți din 7 octombrie

Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, afirmă că 19.667 de persoane au fost ucise în enclavă din 7 octombrie.

Într-o actualizare publicată pe rețelele de socializare, ministerul afirmă că alte 52.586 de persoane au fost rănite.

Noul bilanț al morților vine pe fondul intensificării presiunii din partea comunității internaționale pentru o pauză în luptele din fâșie, pentru a cruța mai multe vieți și pentru a permite accesul mai multor ajutoare în regiune.

UPDATE ORA 14:00 -Ministerul Sănătății condus de Hamas afirmă că 13 palestinieni au fost uciși în Jabalia

Cel puțin 13 palestinieni au fost uciși, iar alți 75 au fost răniți în urma unui atac israelian asupra taberei de refugiați Jabalia din nordul Fâșiei Gaza, anunță Ministerul Sănătății, condus de Hamas.

Într-o postare pe rețelele de socializare, ministerul a precizat că zeci de persoane au fost „grav” rănite.

Israelul nu a răspuns încă la aceste afirmații.

Aceasta vine la o zi după ce cel puțin 110 persoane ar fi fost ucise în Jabalia.

Cu o suprafață de 1,4 kilometri pătrați, tabăra de refugiați Jabalia este cea mai mare dintre cele opt tabere din Gaza și a găzduit aproximativ 116.000 de refugiați înregistrați. Agenția ONU pentru palestinieni, UNRWA, i-a definit pe locuitorii săi ca fiind refugiați de când au început să se stabilească acolo după războiul din 1948.

Armata israeliană a ordonat evacuarea taberei, împreună cu alte zone din nord, încă din octombrie.

UPDATE ORA 13:00 -IDF afirmă că a vizat și ucis un „finanțator Hamas” în Rafah

IDF afirmă că a ucis un „finanțator al Hamas” pe nume Subhi Ferwana într-o „operațiune țintită” în mijlocul orașului Rafah.

ministerul sănătății, condus de Hamas, afirmă că cel puțin 20 de persoane au fost ucise în Rafah în urma loviturilor israeliene, dar declarația FDI nu se referă în mod specific la acest aspect.

Declarația armatei israeliene sună astfel: „Aripa militară a Hamas depinde de aceste fonduri care le sunt transferate prin intermediul finanțatorilor, iar capacitățile sale sunt, în consecință, diminuate fără acestea.

„Ferwana a transferat fonduri către aripa militară a Hamas în timpul războiului și era conștient de faptul că aceste fonduri vor fi vitale pentru continuarea capacității de luptă a aripii”.

UPDATE ORA 12:00 -Deplasarea în Gaza pune presiune pe Rafah

Ministerul Sănătății, condus de Hamas, afirmă că cel puțin 20 de persoane au fost ucise în urma loviturilor israeliene asupra unor clădiri rezidențiale din Rafah.

În ultimele săptămâni, zeci de mii de palestinieni s-au refugiat în orașul Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, ca urmare a intensificării luptelor din orașul Khan Younis, situat în sudul țării.

Deplasarea în masă a populației din Gaza a însemnat că orașul Rafah, care se află la granița cu Egiptul, s-a transformat într-o imensă tabără.

Potrivit Agenției ONU de ajutorare a refugiaților palestinieni (UNRWA), supraaglomerarea din oraș înseamnă că, în medie, 486 de persoane împart o toaletă în adăposturile din Rafah.

Accesul la ajutorul umanitar în întreaga fâșie a fost limitat, circulația persoanelor și a ajutoarelor în și din Gaza fiind strict controlată de la atacurile Hamas asupra Israelului din 7 octombrie.

Duminică, mulțimi de oameni care încercau să pună mâna pe provizii vitale au luat cu asalt vehiculele care transportau ajutoare în Rafah. Zeci de persoane s-au luptat să salveze cutiile de ajutoare împrăștiate pe mijlocul drumului.

UPDATE ORA 11:00 -Fostul șef al armatei britanice și diplomați fac apel la încetarea focului în Gaza

Un șef al apărării se numără printre foștii militari de rang înalt și diplomați britanici care solicită guvernului britanic să sprijine o încetare imediată a focului în Gaza.

Într-o scrisoare adresată ministrului britanic de externe, aceștia afirmă că eșecul Regatului Unit de a susține o încetare imediată a focului este „strategic prost sfătuit și moral de neiertat”.

Printre semnatarii scrisorii se numără fostul șef al Statului Major al Apărării, generalul Lord David Richards, foști ambasadori britanici în țările arabe, consulii generali la Ierusalim și un fost director al diplomației de apărare din cadrul Ministerului Apărării.

Aceștia spun că există un consens internațional pentru o încetare a focului în Gaza, în timp ce SUA și Marea Britanie sunt din ce în ce mai izolate. Înțelepciunea convențională, spun ei, este clară – că soluțiile politice pun capăt conflictului, iar bombardamentele aeriene nu o fac.

Pe lângă Lord Richards, printre semnatarii scrisorii se numără Sir William Patey, fost ambasador în Irak, Afganistan și Arabia Saudită, și generalul de brigadă John Deverell, fost șef al diplomației apărării în cadrul Ministerului Apărării.

UPDATE ORA 10:00 -Doi soldați israelieni au fost uciși în Gaza, spune IDF

Doi soldați au fost uciși luni în nordul Fâșiei Gaza, au anunțat Forțele de Apărare Israeliene (IDF) în ultima lor actualizare.

În aceeași actualizare, FDI au precizat că doi dintre luptătorii săi din batalionul 13 al Brigăzii Golani au fost grav răniți în sudul enclavei.

UPDATE ORA 09:00 -Votul amânat al ONU privind încetarea focului este așteptat astăzi

Votul în Consiliul de Securitate al ONU a fost amânat pentru a încerca să se evite un nou veto din partea SUA, cel mai apropiat aliat al Israelului.

Inițial, proiectul de rezoluție cerea o „încetare urgentă și durabilă a ostilităților”, pentru a permite accesul neîngrădit pentru furnizarea de ajutor umanitar pentru locuitorii din Gaza. Însă, potrivit unor rapoarte, limbajul ar putea fi diluat la o „suspendare” a ostilităților, pentru a obține sprijinul SUA.

Acțiunea are loc după ce șefii serviciilor de informații americane și israeliene s-au întâlnit cu prim-ministrul Qatarului – care acționează ca mediator cu Hamas – pentru a încerca să obțină eliberarea mai multor ostatici israelieni. Aceasta este prima întâlnire cunoscută de la întreruperea încetării focului, care a durat o săptămână, luna trecută.

Aseară, trei bărbați în vârstă au fost prezentați într-un nou videoclip al Hamas. Unul dintre ei a spus că „suferă foarte mult”, implorând Israelul să-i aducă acasă. Armata israeliană a declarat că videoclipul este „josnic”.

UPDATE ORA 08:00 – Manifestanți pro-palestinieni protestează la New York

Cu doar câteva ore în urmă, protestatarii pro-palestinieni au mărșăluit prin centrul orașului New York, ca parte a unei greve globale la care au făcut apel activiștii din întreaga lume.

Poliția a fost văzută ridicând baricade, dar protestatarii au reușit totuși să pătrundă în emblematicul Grand Central Terminal și în Penn Station.

UPDATE ORA 03:00 – Secretarul american al apărării discută cu oficialii israelieni despre viitorul Gaza

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, s-a întâlnit luni cu înalți oficiali israelieni și a discutat despre căile „către un viitor pentru Gaza după Hamas”, despre protecția civililor din Gaza și despre necesitatea „de a lua măsuri urgente pentru a stabiliza Cisiordania”.

„Atacurile coloniștilor extremiști împotriva palestinienilor din Cisiordania trebuie să înceteze”, a declarat Austin la o conferință de presă comună cu ministrul israelian al apărării Yoav Gallant.

„Iar cei care comit violențele trebuie să fie trași la răspundere”.

UPDATE ORA 02:00 – SUA anunță o operațiune multinațională în Marea Roșie și Golful Aden în urma atacurilor houthi asupra transportului maritim

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a anunțat luni o nouă operațiune condusă de SUA, care se va concentra asupra „provocărilor de securitate din sudul Mării Roșii și din Golful Aden”, ca urmare a atacurilor recente ale forțelor houthi asupra traficului maritim comercial din regiune.

Știre inițială

SUA afirmă că primele camioane comerciale au intrat sâmbătă în Gaza, pentru prima dată de la izbucnirea războiului dintre Israel și Gaza, în urmă cu mai bine de două luni. Este un pas esențial pentru îmbunătățirea vieții poporului palestinian din Gaza faptul că vedem nu doar ajutoare umanitare livrate, ci și bunuri comerciale care pot fi vândute în magazine și piețe”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller.

Miller nu a oferit detalii cu privire la cantități sau operatori, dar a spus că camioanele aduc în mare parte alimente, care sunt extrem de necesare în condițiile în care conflictul continuă. Miller a adăugat că aceste livrări sunt importante, dar nu sunt suficiente în sine – și că SUA vor continua să colaboreze cu Israelul, Egiptul și alte țări din regiune pentru a spori ajutoarele care ajung în Gaza. Aceste camioane comerciale – care au intrat prin Rafah – se adaugă la livrările obișnuite de ajutoare conduse de ONU. Guvernul israelian nu a comentat încă anunțul SUA, dar, separat, Israelul a deschis punctul de trecere Kerem Shalom pentru a permite intrarea ajutoarelor în Gaza direct din Israel, pentru prima dată de la război, ceea ce, potrivit lui Miller, a fost rezultatul unei diplomații intense”.

Citește și