• Netanyahu promite să distrugă Hamas și spune că ofensiva din Gaza este în fază incipientă
  • Bilanțul victimelor din Gaza a crescut la 1.900 de morți, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății
  • Forțele aeriene israeliene anunță începerea unui „atac masiv” asupra Gazei.

23.38 – Organizația Mondială a Sănătății critică ordinul israelian de a evacua 22 de spitale din nordul Fâșiei Gaza

Organizația Mondială a Sănătății a denunțat ordinul Israelului de a evacua 22 de spitale care tratează peste 2.000 de pacienți internați în nordul Fâșiei Gaza ca fiind o „sentință la moarte” pentru bolnavi și răniți.

„OMS cere Israelului să anuleze imediat ordinele de evacuare a spitalelor din nordul Gaza și solicită protecția unităților sanitare, a lucrătorilor din domeniul sănătății, a pacienților și a civililor”, a declarat organizația.

OMS și-a reiterat apelurile pentru livrarea imediată și sigură de provizii medicale, combustibil, apă potabilă, alimente și alte ajutoare umanitare în Gaza prin punctul de trecere a frontierei Rafah din Egipt, unde asistența și proviziile de sănătate ale OMS care au sosit mai devreme astăzi așteaptă în prezent să intre.

Recomandări

CIOLACU IA MĂSURI ANTI-SHRINKFLAȚIE
A8 FACE PROGRESE
ÎNCEPE CAMPANIA ELECTORALĂ
COMPANIILE RESIMT SCĂDERI DUPĂ PANDEMIE
TRUMP ÎL ACUZĂ PE BIDEN
PROFESORII VOR LUCRA CU A.I.

23.15 – Ismail Haniyeh și Amir Abdullahian s-au întâlnit în Qatar

Conform raportului corespondentului IRNA, Ismail Haniyeh, șeful biroului politic al mișcării de rezistență islamică Hamas, s-a întâlnit și a discutat cu Hossein Amirabdollahian, ministrul Afacerilor Externe al țării noastre, astăzi la Doha.

Aceasta este prima întâlnire oficială a lui Haniyeh după victoria operațiunii de furtună Al-Aqsa.

23.00 – Premierul Benjamin Netanyahu a vorbit în această seară pentru a cincea oară cu președintele american Joe Biden

Premierul Netanyahu i-a mulțumit președintelui Biden pentru sprijinul profund și necondiționat american pentru statul Israel și pentru dreptul acestuia de a se apăra, precum și pentru vizita în Israel a secretarului de stat american Anthony Blinken și a secretarului american al apărării Lloyd Austin.

Cei doi lideri au discutat situația cu accent pe sud și în general. Prim-ministrul i-a mulțumit Președintelui pentru asistența pe scară largă și rapidă de securitate și informații oferite de SUA.

Premierul l-a însoțit pe Președinte în vizita sa astăzi la granița Fâșiei Gaza, unde a asistat cu ochii săi la atrocitățile comise de Hamas asupra familiilor Otaf.

Premierul a subliniat unitatea și determinarea de a îndeplini obiectivele de luptă stabilite. Cei doi au convenit să păstreze legătura permanent.

22.46 – Un zbor charter american duce 150 de persoane în Israel, inclusiv rezerviști ai armatei care merg la război

Cel puțin 150 de persoane au plecat sâmbătă de pe Aeroportul Internațional din Los Angeles cu un zbor charter către Israel. Mulți sunt americani de origine israeliană care vor ajuta la efortul de război.

„Eu sunt american. Eu sunt israelian. Este foarte simplu… casa mea este aici, iar casa mea este acolo”, a declarat Dorel Meiri, în vârstă de 28 de ani, pentru CNN.

Fostul comandant al armatei israeliene a crescut în Los Angeles, dar a petrecut o perioadă ca parașutist în armata israeliană. Meiri, în prezent un profesionist în domeniul imobiliar din Los Angeles, a declarat că a fost motivat să se întoarcă în Israel după ce a văzut zilele de vărsare de sânge la știri și a auzit despre moartea a doi dintre prietenii săi, unul dintre ei un coleg soldat.

22.17 – Adăposturile ONU din nordul Fâșiei Gaza nu mai sunt sigure

Agenția de ajutorare a ONU care operează în Gaza a declarat că adăposturile sale din partea de nord a teritoriului „nu mai sunt sigure”, numind acest lucru „fără precedent”.

„Acest război nu ar trebui să fie o excepție”, a declarat UNRWA într-un comunicat. „Protecția civililor și a infrastructurii civile, inclusiv a clădirilor ONU, se aplică și în acest conflict”.

Aceasta a precizat că, în ciuda ordinului autorităților israeliene ca palestinienii să plece spre sud, multe persoane, inclusiv femei însărcinate, copii, bătrâni și persoane cu dizabilități, nu vor putea să părăsească zona.

„Războaiele au reguli”, a declarat UNRWA. „Civilii, spitalele, școlile, clinicile și sediile ONU nu pot fi o țintă”.

22.04 – Directorul FBI avertizează că SUA înregistrează o „creștere bruscă a amenințărilor” de la atacul Hamas

Directorul FBI, Christopher Wray, a declarat în cadrul unei adunări a șefilor de poliție din SUA că FBI a observat o „creștere bruscă a amenințărilor” de la atacurile Hamas asupra Israelului, potrivit reporterului Glenn Thrush de la New York Times.

Luând cuvântul la o conferință din San Diego, Wray ar fi adăugat că i-a îndemnat pe localnici să fie vigilenți și să împărtășească informații despre „actorii lupi singuratici” inspirați de Hamas și alții.

„Nu putem și nu excludem posibilitatea ca Hamas sau alte organizații teroriste străine să exploateze conflictul pentru a-și chema susținătorii să comită atacuri aici, pe teritoriul nostru”, a declarat Wray joi liderilor evrei din SUA.

Comentariile lui Wray vin la o zi după ce purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a declarat că SUA nu dispune de informații specifice care să indice o amenințare pe teritoriul Statelor Unite care să decurgă din atacurile Hamas.

21.56 – Liderul palestinian Abbas va purta o conversație telefonică cu Biden

Liderul palestinian Abbas va purta o conversație telefonică cu Biden cu privire la situația din Fâșia Gaza, a declarat un consilier al liderului palestinian.

Potrivit acestuia, Statele Unite, prin sprijinirea nelimitată a Israelului din punct de vedere militar și politic, poartă cea mai mare responsabilitate pentru continuarea agresiunii în Gaza.

21.48 – Multe dintre camerele corporale și alte echipamente video găsite pe cadavrele teroriștilor morți conțineau și imagini din perioada anterioară atacului

21.40 – Cetățenii și familiile răniților de la Spitalul Al-Shifa din Gaza au aplaudat și glorificat momentul în care rezistența palestiniană a lansat baraje intense cu rachete către teritoriile ocupate

21.26 – Bat Yam, lângă Tel Aviv, după ce brigăzile Al-Quds (aripa militară PIJ) au tras cu rachete cu rază lungă de acțiune

21.20 – Hamas a intrat in baze secrete israeliene/ Dezvăluire The New York Times

Ziarul New York Times: „Am văzut o înregistrare video care arată 10 luptători Qassam deviați de pe drum într-o pădure care conținea o bază secretă de informații israeliene, a cărei hartă aveau. La sosirea lor, au ucis un soldat afară, apoi au aruncat în aer. A urcat ușa fortificată și a intrat într-o cameră plină de computere și dispozitive, iar sub patul camerei au găsit doi soldați israelieni ascunși”.

21.17 – Oficial Hezbollah: Operațiunea AlAqsa Flood este doar o manevră dintr-o operațiune mai amplă care va elimina Israelul

Oficialul Hezbollah, Hashem Salhab, care se ocupă de unitatea organizației pentru sindicatele sale, a declarat într-un discurs din 8 octombrie 2023 în orașul Qarha, din nordul Libanului, că „Operațiunea Al-Aqsa Flood” este doar o manevră a unei operațiuni mai mari care se așteaptă să elimine existența inamicului israelian în realitate [adică în mod cuprinzător], nu numai în Palestina. Soldatii sionisti și coloniștii sionisti trebuie să înceapă numărătoarea inversă. din zilele rămase ale existenţei lor.

21.07 – Premierul Benjamin Netanyahu a vorbit în cursul zilei cu cancelarul german Olaf Schulz, președintele francez Emmanuel Macron și premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

Liderii europeni și-au exprimat sprijinul neclintit pentru Israel.

Premierul Netanyahu le-a mulțumit pentru poziția lor și s-a convenit că relația va continua în mod continuu.

20.58 – Armata israeliană va testa noul sistem de apărare aeriană „Iron Beam”

Inițial, sistemul nu trebuia să intre în serviciu pentru încă câțiva ani. Forțele de Apărare Israeliene se pregătesc să desfășoare Sistemul de Apărare Laser „Iron Beam” în Serviciul de Luptă Activ pentru prima dată, în scopul de a consolida sistemul de apărare aeriană în toată țara

Iron Beam folosește lasere pentru a doborî proiectile ostile

20.49 – Două transportoare militare A400M din Germania sunt în drum către Tel Aviv

Două transportoare militare A400M din Germania sunt în drum către Tel Aviv. Primul e asteptat să sosească azi la 19:45. Va evacua până la 50 de persoane – inclusiv persoane fără cetățenie germană – în Germania. Se pregătește un alt zbor pentru duminică. Printre altele, ar trebui să construiască și un „hub” – un hub pentru posibile zboruri ulterioare. Desfășurarea unui alt aparat Bundeswehr a fost deja pregătită pentru duminică.

20.34 – Armata israeliană a atacat infrastructurile militare ale organizației teroriste Hezbollah

Avioanele, artileria și tancurile armatei israeliene au atacat astăzi mai devreme mai multe infrastructuri militare ale organizației teroriste Hezbollah pe teritoriul libanez. Atacul a fost efectuat ca răspuns la lansările către teritoriul statului Israel mai devreme astăzi.

20.34 – Presa israeliană: În ciuda aprobării intrării pe teren în Gaza, există dezacorduri majore în cabinet cu privire la adâncimea acestei intrări

20.21 – Prim-ministrul Benjamin Netanyahu efectuează în prezent o evaluare a situației securității de la Kirya

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu efectuează în prezent o evaluare a situației securității de la Kirya din Tel Aviv – cu participarea ministrului Apărării Gallant, a ministrului afacerilor strategice Ron Dermer, a ministrului Benny Gantz, a ministrului Gadi Eisenkot, a șefului de cabinet Halevy, a șefului Shin Bet. , Șeful Mossad-ului, Șeful Consiliului Național de Securitate, Directorul General al Ministerului Apărării, Comandantul Diviziei de Informații, Comandantul Diviziei de Operațiuni și alți oficiali.

20.19 – Armata a terminat pregătirea pentru începerea operațiunii la sol și așteaptă undă verde de la nivel politic

20.14 – Presa israeliană: atacul la sol al Israelului asupra Gaza va începe în această seară

20.10 – Un medic din Gaza spune că majoritatea răniților sunt copii sub 5 ani

Un medic de la spitalul Al Shifa din nordul Fâșiei Gaza a declarat că 80% dintre copiii care sunt tratați au mai puțin de cinci ani.

Într-o înregistrare video a Ministerului palestinian al Sănătății, doctorul Adnan Al Barash a declarat că copiii sunt „grav arși și amputați”.

El a afirmat că Israelul a „folosit arme care nu au mai fost folosite niciodată” – deși acest lucru nu a fost verificat.

„Facem apel la comunitatea internațională și la organizațiile pentru drepturile omului să ne protejeze doar copiii”, a declarat Dr. Al Barash.

19.41 – Secretarul de stat american Antony Blinken s-a oprit la Casa Familiei Avraamice din Abu Dhabi în timpul turneului său diplomatic în Orientul Mijlociu

Complexul conține o moschee, o sinagogă și o biserică. În timpul vizitei sale, Blinken a semnat o plăcuță pe care scria „lumină în întuneric”.

Diplomatul veteran a vizitat țări precum Arabia Saudită și Iordania pentru a se întâlni cu liderii și pentru a împiedica extinderea conflictului dintre Israel și Hamas și pentru a căuta protecție pentru civili.

19.09 – Forțele armatei israeliene se pregătesc să extindă operațiunea pe mare, în aer și pe uscat

Armata israeliană (IDF) a emis un comunicat, la ora 19, în care spune că este gata să “extindă ofensiva” prin implementarea unei “game largi de planuri operaționale, care includ un atac combinat și coordonat din aer, mare și uscat” asupra Fâșiei Gaza.

“Batalioanele și soldații armatei israeliene sunt dislocați în toată țara și sunt pregătiți să sporească pregătirea pentru următoarele etape ale războiului, cu accent pe o operațiune terestră semnificativă”, adaugă IDF. Anterior, bombardamentele masive au fost reluate asupra Fâșiei Gaza.

19.04 – Instrumentele necesare luptei au fost transferate în concentrarea de forțe

Armata israeliană anunță că în ultimele zile, instrumentele necesare luptei au fost transferate în concentrarea de forțe, iar în această etapă diferitele unități lucrează acum la adecvarea instrumentelor și a echipamentului acestora cu mijloace avansate de luptă.

Batalioanele și soldații IDF sunt dislocați în toată țara și sunt pregătiți să sporească pregătirea pentru următoarele etape ale războiului – cu accent pe o operațiune terestră semnificativă.

18.38 – Capul Hamas, Ismail Haniya: Palestinienii nu vor pleca niciodată de pe pământurile lor

Capul Hamas, Ismail Haniya: „Palestinienii nu vor pleca niciodată de pe pământurile lor. Rezistența a început să scrie istorie odată cu inundația Al-Aqsa, care a marcat începutul dispariției ocupației de pe pământul nostru și sfințenia noastră. Atacul din 7 octombrie a pus capăt planurilor de ocupație pentru Cisiordania, Ierusalim, prizonieri și teritoriile din 1948. Oamenii din Gaza sunt înrădăcinați în țara lor și se agață de patria lor. Ei nu își vor părăsi țara și nu vor migra. Inamicul, a cărui armată lașă nu a putut să se confrunte cu bravii noștri, a recurs la comiterea de masacre. Vom relua strategia de eliberare și întoarcere în ciuda a ceea ce face inamicul cu sprijinul Statelor Unite. Suntem aici pentru a rămâne în patria noastră atâta timp cât există cimbru și măsline. Exprim un cuvânt de mulțumire acestor mase care au stat în capitalele arabe și internaționale și și-au afirmat sprijinul pentru Gaza și le fac apel să continue”.

Ismail Haniya: „Îi spun inamicului că lovitura strategică pe care ai suferit-o indică faptul că eliberarea și întoarcerea noastră sunt la îndemână. Ne vom continua lupta până când vom avea un stat, prizonierii noștri noastre vor fi eliberați, iar oamenii noștri strămuți se vor întoarce la casele lor”.

18.35 – Grupul de WhatsApp al mamelor dezvăluie oroarea atacului Hamas

A trecut o săptămână de la atacul Hamas asupra Israelului. Un grup de WhatsApp format din 200 de mame, care locuiesc în sudul Israelului, a dezvăluit teroarea cu care s-au confruntat ele și familiile lor atunci când militanții Hamas au luat cu asalt kibbutzul lor în urmă cu șapte zile.

18.19 – Fostul prim-ministru israelian și lider al opoziției Yair Lapid a vizitat astăzi orașul Sderot

18.09 – Alte două persoane cu dublă cetățenie, israeliano-română, cu domiciliul în Statul Israel, au fost ucise

Ministerul Afacerilor Externe confirmă cu regret decesul, în contextul situației de securitate din Statul Israel și Fâșia Gaza, a încă două persoane cu dublă cetățenie, israeliano-română, cu domiciliul în Statul Israel. Ministerul Afacerilor Externe transmite condoleanțe familiilor acestora.

De asemenea, Ambasada României la Tel Aviv este în dialog cu autoritățile israeliene pentru verificarea informațiilor cu privire la dispariția unei persoane cu dublă cetățenie, israeliano-română.

Până la acest moment, Ambasada României la Tel Aviv și Consulatul General al României la Haifa nu au recepționat solicitări de sprijin consular privind dispariția sau decesul altor cetățeni români în Statul Israel.

Ambasada României la Tel Aviv și Consulatul General al României la Haifa mențin în permanență contactul cu autoritățile israeliene pentru verificarea informațiilor cu privire la cetățenii români.

18.00 – Mișcarea de rezistență islamică Hamas din Cisiordania cere cele mai mari demonstrații

Mișcarea de rezistență islamică Hamas din Cisiordania face apel la cea mai largă participare la demonstrațiile din această seară după rugăciunea de seară de astăzi, sâmbătă, pornind de la moschei și îndreptându-se spre punctele de contact și confruntări.

17.55 – Convorbire telefonică între Ayatollah Raisi și Emirul Qatarului

Într-o declarație, Amiri Diwan al Qatarului a relatat despre convorbirea telefonică dintre emirul Qatarului, șeicul Tamim, și președintele Iranului, ayatollah Raisi, despre situația actuală din teritoriile ocupate.

17.54 – Pompierii și paramedicii americani voluntari încep să sosească în Israel pentru a ajuta țara să treacă prin această situație de criză

17.41 – Netanyahu vizitează soldații israelieni în apropierea graniței cu Gaza

Netanyahu vizitează soldații israelieni în apropierea graniței cu Gaza și îi întreabă dacă sunt „pregătiți pentru următoarea etapă”

17.30 – Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene: Hezbollah are aproximativ 130.000 de rachete îndreptate spre noi și aceasta e o problemă serioasă

17.28 – Benjamin Netanyahu a vizitat astăzi Kibbutz-ul Bari și Kibbutz Kfar Gaza

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a vizitat astăzi Kibbutz-ul Bari și Kibbutz Kfar Gaza și s-a plimbat printre ruinele caselor care au trecut prin teribilul masacru.

17.10 – Alertă cu bombă la Palatul Versailles din Franța. Oamenii sunt evacuați

17.05 – SUA cer Chinei să își folosească „influența” pentru calmarea situației din Orientul Mijlociu

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a cerut sâmbătă Chinei, un partener al Iranului, să-și folosească influența pentru a promova calmul în Orientul Mijlociu.

Înalt diplomat american, care se afla în vizită în Arabia Saudită, a avut o convorbire telefonică „productivă” de o oră cu ministrul chinez de externe Wang Yi, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Matthew Miller.

„Mesajul nostru a fost că el crede că este în interesul nostru comun să împiedicăm răspândirea conflictului”. Miller a spus reporterilor în avionul lui Blinken de la Riad la Abu Dhabi.

„El a crezut că ar putea fi util dacă China și-ar putea folosi influența.”

China are o relație caldă cu Iranul, a cărui conducere clericală sprijină atât Hamas, gruparea islamistă palestiniană care conduce Gaza , care a desfășurat atacuri înfiorătoare în Israel cu o săptămână în urmă, cât și Hezbollah, miliția șiită libaneză care ar putea deschide un al doilea front împotriva Israelului.

Wang, la rândul său, a spus că Statele Unite ar trebui „să joace un rol constructiv și responsabil, împingând problema înapoi pe drumul cel mai scurt pentru o soluționare politică cât mai curând posibil”, potrivit unui raport publicat de ministerul chinez de externe.

17.02 – SUA le cer cetățenilor americani din Gaza să se îndrepte spre granița cu Egiptul

16.58 – SUA și China discută despre Israel-Gaza în cadrul unei convorbiri telefonice

Secretarul de stat american Antony Blinken a folosit o convorbire telefonică cu omologul său chinez, Wang Yi, pentru a cere ajutorul Bejingului pentru a se asigura că conflictul dintre Israel și Hamas nu se extinde și la alte țări din Orientul Mijlociu.

La rândul său, Wang a declarat că Washingtonul ar trebui să „joace un rol constructiv și responsabil”:

„Atunci când se ocupă de probleme internaționale fierbinți, țările majore trebuie să adere la obiectivitate și corectitudine, să mențină calmul și reținerea și să preia conducerea în respectarea dreptului internațional”, a declarat Wang.

Ministrul chinez de externe a adăugat, de asemenea, că Beijingul a cerut o „reuniune internațională pentru pace” cât mai curând posibil.

16.48 – Primarul Galileii de Nord din Israel: Locuitorii care au rămas în casele lor sunt rugați să se evacueze

Primarul din Galileea de Nord a Israelului, Giora Salz, a făcut apel la locuitorii din zonă și le-a cerut să își evacueze casele. „Nu vă întoarceți cel puțin până la mijlocul săptămânii viitoare, rămâneți unde vă aflați. Îi rog pe cei care nu au evacuat, vă rog să vă găsiți o soluție și să ieșiți din zonă”, a spus el. El a explicat că solicitarea sa se datorează situației de securitate și „faptului că oferă FDI flexibilitatea și capacitatea de a opera aici și de cealaltă parte a frontierei”.

16.37 – În Gaza, se raportează că 20 de persoane au fost ucise și alte 80 au fost rănite în atacurile cu avioane din cartierul El Fahoura din El Burig, în centrul Fâșiei Gaza

16.32 – Ministrul de Externe iordanian spune că orice mișcare a Israelului de a impune „o nouă strămutare” palestinienilor ar trage regiunea într-un conflict mai larg

Ministrul de Externe iordanian, Ayman Safadi, a avertizat că orice mișcare a Israelului de a impune „o nouă strămutare” palestinienilor ar trage regiunea într-un conflict mai larg. El a numit, de asemenea, blocarea de către Israel a ajutorului umanitar pentru Gaza și ordinul de evacuare către cetățenii săi o „încălcare gravă” a legilor internaționale.

16.29 – SUA lucrează cu guvernele Israelului, Egiptului, Iordaniei și cu ONU

SUA lucrează cu guvernele Israelului, Egiptului, Iordaniei – și cu ONU – pentru a spori sprijinul pentru a atenua consecințele umanitare ale atacului Hamas, pentru a crea condițiile necesare pentru a relua fluxul de asistență și pentru a susține respectarea legii război.

16.20 – Presa palestiniană: Ocupația reține un număr mare de lucrători palestinieni

Presa palestiniană: Ocupația reține un număr mare de lucrători palestinieni care au încercat să se întoarcă de la locurile lor de muncă în interiorul teritoriilor palestiniene ocupate.

16.14 – OMS: Livrarea de ajutor în Gaza „trebuie să se întâmple”

Organizația Mondială a Sănătății spune că livrarea de ajutor în Gaza „trebuie să se întâmple”. „Spitalele sunt copleșite, oamenii nu pot primi tratament, copiii cu arsuri nu ameliorează durerea – este absolut esențial”, a declarat purtătorul de cuvânt al OMS, Margaret Harris, pentru Al Jazeera.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom, sa întâlnit joi cu președintele egiptean Abdel-Fattah El-Sisi pentru a discuta despre deschiderea unui coridor umanitar către Gaza.

Egiptul a fost de acord cu deschiderea frontierei, a spus Harris, dar „cealaltă parte” – adică Israelul – nu a fost încă de acord cu livrarea ajutorului.

Ajutorul internațional ar putea fi eficientizat pentru a ajunge rapid în Gaza, prevenind multe decese evitabile. „Voința de a deschide acea graniță este ceea ce lipsește”, a spus purtătorul de cuvânt.

16.00 – Hezbollah a publicat o declarație

Hezbollah a publicat o declarație în care spune:

„La ora 15:15 astăzi, sâmbătă, 14.10.2023, grupurile Rezistenței Islamice au atacat pozițiile sioniste din fermele ocupate din Shebaa libaneze: Al-Radar, Ruwaisat Al-Alam, Al-Samaqa, Zibdin și Ramtha, cu ghid. rachete și obuze de mortar, provocând lovituri precise și directe asupra lor.”

15.56 – Cancelarul german va vorbi din nou cu Netanyahu, în timp ce spirala violențelor escaladează

Cancelarul german intenționează să vorbească din nou la telefon cu premierul israelian Benjamin Netanyahu înainte de sfârșitul zilei pentru a discuta despre situația creată în urma atacurilor Hamas. Scholz a declarat că va continua, de asemenea, să vorbească cu alți lideri care au influență în regiune, în timp ce s-a adresat sâmbătă unei reuniuni de partid în circumscripția sa electorală din Teltow, lângă Berlin.

„Acum trebuie să facem tot ce putem pentru a ne asigura că securitatea țării Israelului este garantată, dar și să ajutăm să ne asigurăm că nu va exista o nouă escaladare oriunde în jurul Israelului”, a spus el.

„Aceasta ar fi o evoluție teribilă pentru întreaga regiune și, bineînțeles, pentru Israel”. Scholz a promis din nou solidaritatea deplină a Germaniei cu Israelul. „Aceasta este o teroare care trebuie respinsă cu strictețe. Suntem alături de Israel în apărarea democrației, a libertății și a vieții cetățenilor săi.” În ultimele zile, în afară de Netanyahu, Scholz a declarat că a vorbit, de asemenea, cu șefii de stat din Egipt, Qatar și Turcia. Marți, el urmează să se întâlnească cu regele Iordaniei, Abdullah al II-lea, la Berlin.

15.54 – Ministrul francez al Justiției Éric Dupond-Moretti a anunțat că oricine laudă în public Hamas sau Jihadul Islamic va fi condamnat la 5 ani de închisoare

15.38 – Șeful Hamas trimite un apel urgent secretarului general al ONU

Șeful biroului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a scris o scrisoare secretarului general al Națiunilor Unite pentru a-l informa cu privire la crimele brutale de ocupație israeliene din Fâșia Gaza.

Haniyeh a explicat că atrocitățile israeliene echivalează cu crime de război și sunt încălcări flagrante ale dreptului internațional și ale acordurilor de la Geneva.

El a subliniat, de asemenea, asediul barbar israelian impus Fâșiei Gaza, deoarece ocupația israeliană interzice intrarea ajutorului umanitar și a materialelor medicale în Fâșia Gaza.

Haniyeh l-a îndemnat pe secretarul general al ONU să facă presiuni asupra ocupației israeliene pentru a permite ajutor umanitar să intre în Gaza.

15.25 – Arabia Saudită a decis să suspende discuțiile privind o eventuală normalizare cu Israelul

Arabia Saudită a decis să suspende discuțiile privind „o eventuală normalizare cu Israelulși i-a informat în consecință pe oficialii americani”, a declarat pentru AFP o sursă apropiată guvernului saudit. Acest anunț era de temut, având în vedere că războiul dintre Hamas și Israel a scufundat perspectivele de apropiere între cele două țări.

15.20 – Israelul acordă Semilunii Roșii palestiniene până la ora locală 16.00 pentru a evacua spitalul Al-Quds din orașul Gaza

Societatea Semiluna Roșie Palestiniană a primit un ordin din partea forțelor israeliene cu un nou termen limită pentru a evacua spitalul său Al-Quds din orașul Gaza până sâmbătă la ora 13:00 GMT (16:00 ora locală), potrivit unui comunicat.

Un termen inițial fusese dat pentru ora 03:00 GMT (06:00 ora locală), dar a fost ulterior prelungit.

Cu toate acestea, asociația a declarat că nu poate evacua spitalul și că este obligată, în cadrul unui mandat umanitar, să continue să ofere servicii bolnavilor și răniților, se arată în comunicat.

14.50 – Consolidări militare israeliene în apropierea graniței Gaza-Zikim

14.10 – Al treilea avion turc care transportă ajutoare pentru oamenii din Gaza sosește pe Aeroportul Internațional Al-Arish din Egipt

13.50 – În aceste momente, noul ministru Benny Gantz vizitează spitalul Barzilai din Ashkelon, spital care a primit cel mai mulți răniți

13.10 – Evacuări Gaza din nord spre sud

12.50 – Israelul și Egiptul au convenit pentru permiterea cetățenilor americani să părăsească Gaza

12.40 – Copiii își scriu numele pe palmă, pentru ca membrii familiilor lor să le poată identifica trupurile în cazul în care vor muri într-un atac aerian.

12.30 – Directorul spitalului din Gaza care a primit avizul de evacuare spune că nu există un loc sigur pentru transferul pacienților

12.20 – Declarația Ministrului de Externe al Iranului

„Nici Franța, nici țările occidentale nu sunt în măsură să impună un plan poporului palestinian.”

„Nu există niciun motiv pentru a tolera și pentru a susține uciderea femeilor și copiilor din Gaza. Occidentul și lumea sunt responsabile pentru crimele de război ale regimului israelian.”

11.30 – Baraj puternic de rachete din Hamas în sudul și centrul Tel Aviv-ului

10.05 – Presa israeliană confirmă reînnoirea bombardamentelor cu rachete asupra așezărilor din jurul Fâșiei Gaza

10.00 – UNICEF: Situația din Gaza este catastrofală, cu bombardamente necruțătoare, o creștere masivă a deplasării copiilor și familiilor și fără locuri sigure.

9.55 – Armata israeliană: Forțele IDF au dejucat o celulă teroristă palestiniană condusă de Hezbollah care a încercat să intre pe teritoriul israelian din Liban

Supravegherea IDF a identificat cu puțin timp în urmă o echipă de teroriști palestinieni care acționau sub conducerea Hezbollah și încercau să se infiltreze pe teritoriul israelian din Liban. O dronă a IDF a atacat echipa și a eliminat o serie de teroriști.

9.50 – Yedioth: 90% dintre israelienii din Sderot au fugit la hoteluri din regiunea centrală de teama raidurilor continue ale membrilor Hamas.

9.20 – Locuitorii din nordul Fâșiei Gaza că pot pleca în siguranță în sud prin două rute, sâmbătă, între orele 10:00 și 16:00.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor de apărare israeliene pentru presa arabă afirmă că nu vor exista atacuri aeriene în acest interval.

9.00 – Thomas Friedman în New York Times: Israelul va face în Gaza ceea ce a făcut Assad în Hama.

8.30 – Civilii pot pleca în siguranță

Locuitorii din nordul Fâșiei Gaza că pot pleca în siguranță în sud prin două rute, sâmbătă, între orele 10:00 și 16:00. Purtătorul de cuvânt al Forțelor de apărare israeliene pentru presa arabă afirmă că nu vor exista atacuri aeriene în acest interval.

6.35-Armata israeliană acuză Hamas că încearcă să împiedice evacuarea locuitorilor din Gaza

Armata israeliană tocmai a ținut o conferință de presă transmisă în direct pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter.

Locotenent-colonelul Jonathan Conricus spune că armata israeliană „și-a anunțat intențiile în avans… pentru că vrem ca civilii să nu fie afectați de război”.

5.40- Corpurile israelienilor dispăruți „recuperate din Gaza” – relatări din mass-media

Cadavrele unora dintre israelienii capturați de Hamas în timpul atacului de acum o săptămână au fost recuperate vineri de armata israeliană în timpul unui raid terestru în Gaza, relatează ziarele israeliene.

4.45- Israelul lovește o „țintă a Hezbollah” în sudul Libanului

Armata israeliană afirmă că a lovit o „țintă teroristă” din sudul Libanului aparținând grupării militante Hezbollah.

Aceasta spune că a acționat după ce a interceptat două „ținte neidentificate” deasupra orașului Haifa din nordul țării, care se află aproape de granița libaneză, și după ce o dronă (UAV) neidentificată a trecut în nordul Israelului. O dronă militară israeliană a fost, de asemenea, atacată, spun israelienii.

3.40-Israelul a vizat personalul medical în timpul misiunilor umanitare, afirmă Ministerul palestinian al Sănătății

Ministerul palestinian al Sănătății a acuzat forțele israeliene de „țintirea și uciderea personalului medical și al ambulanțelor în timpul misiunilor lor umanitare de evacuare a victimelor agresiunii”.

3.31- Casa Albă afirmă că a discutat cu ONU despre situația umanitară din Gaza, dar oferă puține detalii

Casa Albă a declarat că oficiali din domeniul securității naționale au avut joi și vineri convorbiri cu oficiali ai Națiunilor Unite cu privire la criza umanitară din Gaza, dar a refuzat să ofere detalii despre progresele înregistrate în ceea ce privește scoaterea cetățenilor străini din zonă.

3.22- 19 guvernatori republicani îi scriu o scrisoare lui Biden în care cer sprijin pentru Israel

Nouăsprezece guvernatori republicani, în frunte cu guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, au redactat vineri o scrisoare adresată președintelui Joe Biden în care cer transparență în privința ostaticilor și a pierderilor de vieți omenești americane, precum și „sprijin fără echivoc pentru Israel” și „înghețarea imediată a plății răscumpărării de 6 miliarde de dolari către statul terorist”.

2.40- Arabia Saudită: Respingem complet ordinul de evacuare a nordului Fâșiei Gaza

Ministerul saudit de Externe a anunțat într-o declarație că respinge „complet” ordinul Israelului de a evacua partea de nord a Fâșiei Gaza.

2.22- Avioanele de ocupație israeliene au bombardat vecinătatea spitalului Al Awda din nordul Fâșiei Gaza

2.10- CNN, citându-l pe purtătorul de cuvânt al armatei israeliene: Nu am reușit încă să localizăm ostaticii și nici să salvăm vreunul dintre ei.

2.05- Israelul neagă folosirea fosforului alb în Gaza și Liban după afirmația Human Rights Watch

Israelul neagă afirmațiile potrivit cărora ar fi folosit muniții cu fosfor alb, după ce grupul internațional de apărare a drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) a acuzat forțele israeliene că le-a folosit în timpul operațiunilor militare din Gaza și Liban săptămâna aceasta.

1.52- Israelul confirmă interceptarea a 3 drone pe cerul Haifei și în estul acesteia

1.31- China este deschisă oricăror eforturi pentru a obține un încetare a focului în Orientul Mijlociu, a declarat reprezentantul permanent al Chinei la ONU, Zhang Jun.

„Salutăm toate eforturile care pot opri focul, reduce tensiunile și protejează civilii. Ce pot să spun, suntem deschiși oricăror eforturi de încetare a focului [în Orientul Mijlociu]”, a spus el în urma unei ședințe închise a Consiliului de Securitate al organizației mondiale, convocată din cauza escaladării conflictului.

0.59- Hamas bombardează Tel Aviv

o explozie a avut loc la punctul de control Qalandiya, în Cisiordania

0.46 – Explozii în Haifa, nordul Palestin

0.26- Israelul amână evacuarea spitalului din Gaza până la ora 6 dimineața, potrivit Medicii fără frontiere

Haaretz: „Forțele israeliene au amânat acum cererea de evacuare a spitalului Al Awda din Fâșia Gaza până la ora 6 A.M. Evacuarea pacienților rămâne complicată”, a actualizat Medici fără Frontiere.

UPDATE 00.10- Jurnaliști BBC au fost agresați și ținuți sub amenințarea armei de poliția israeliană, afirmă rețeaua de televiziune

Un grup de jurnaliști de la BBC care acoperă războiul dintre Israel și Hamas au fost ținuți sub amenințarea armei și atacați de poliția israeliană la Tel Aviv joi seară, potrivit rețelei.

Incidentul tulburător a avut loc în timp ce echipa de trei jurnaliști se îndrepta spre hotelul lor într-un vehicul „marcat în mod clar ca fiind de presă”, a precizat rețeaua britanică de știri.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Observatorul permanent al Palestinei la Națiunile Unite a prezentat vineri un plan în trei puncte care vizează încetarea imediată a violențelor împotriva palestinienilor, după ce milioane de locuitori din Gaza au fost avertizați să fugă spre sud, iar semnele indică o investigație israeliană la sol în zilele următoare.

„Suntem cu toții uniți pentru a opri acum acest carnagiu împotriva poporului palestinian”, a declarat Riyad Mansour în fața reporterilor la Națiunile Unite.

Mansour a precizat că planul include stabilirea unei încetări a focului, permițând ca asistența umanitară să fie livrată locuitorilor din Gaza care au nevoie și, în cele din urmă, denunțarea și respingerea ideii de a strămuta 1,1 milioane de locuitori din Gaza din partea de nord a teritoriului.

Citește și: