• Atacul asupra depozitelor de cereale de la Reni a fost cel mai apropiat atac față de o țară membră a NATO.
  • NYT: Riscul unei confruntări directe între NATO și Rusia este în creștere.
  • NYT: Porturile de la Dunăre au devenit vitale pentru exportul cerealelor ucrainene.

Atacul din portul Reni, pe malul celălalt al fluviului de România, un membru NATO, a țintit rutele alternative de export al cerealelor al Ucrainei, pe Dunăre. Dar este cel mai apropiat atac asupra teritoriului unui stat din alianță și crește riscul unei confruntări directe, scrie New York Times.

Jurnaliștii americani îl citează pe președintele Iohannis, care spune că escalarea recentă presupune un risc crescut pentru securitatea la Marea Neagră și Ministerul Apărării, care transmite că rămâne vigilent.

Recomandări

ATENȚIE, CIP DEFECT
ISRAELUL EXTINDE OPERAȚIUNEA ÎN RAFAH
CIOLACU IA MĂSURI ANTI-SHRINKFLAȚIE
A8 FACE PROGRESE
ÎNCEPE CAMPANIA ELECTORALĂ
COMPANIILE RESIMT SCĂDERI DUPĂ PANDEMIE

Atacul portului de la Reni a avut loc în decurs de patru ore, a scris pe Telegram Oleh Kiper, șeful administrației militare din regiune. Specialiștii în comerțul international cu cereale îl consider o escaladare masivă în termenii efectului pe care îl va avea asupra folosirii de către Ucraina a unor rute alternative de export al cerealelor.

Rusia a atacat anul trecut vestul Ucrainei, în apropierea graniței cu Polonia, tot un stat membru, dar nu a lovit facilități ucrainene atât de apropiate de teritoriul acoperit de angajamentul alianței de a răspunde solidar dacă un stat membru este atacat. NATO și Polonia au spus că ceea ce a fost detonat la câțiva kilometri de granița Ucrainei în noiembrie au fost cel mai probabil rămășite ale unei rachete sol-aer ucrainene, dar SUA și NATO au considerat că Rusia este agresorul, este responsabilă, amintește New York Times.

Cum a fost primit atacul în Rusia?

Din ce în ce mai multe voci susțin că atacul de la granița NATO este și o lovitură de imagine pentru Putin, care încearcă să își justifice atacurile.

Presa de la Moscova a transmis că Ucraina s-a folosit de apropeirea de granița NATO a portului, pe de o parte pentru a încălca blocada exportului cerealelor pe mare și, pe de altă parte, și pentru a primi armament.

”Luni, FSB a transmis că are dovezi că Ucraina a importat în luna mai explozibili prin Marea Neagră către unul dintre porturile sale pe Dunăre, dar aceste informații nu pot fi verificate”, mai scriu jurnaliștii americani.

De ce sunt importante porturile de la Dunăre?

Delta Dunării a fost foarte puțin folosită pentru exportul cerealelor înainte de invazie, dar, în ultimul an, a devenit indispensabilă.

Primul acord pentru exportul cerealelor mediat de Națiunile Unite și Turcia anul trecut a acoperit si trei porturi majore la Marea Neagră, cee ace i-a permis Ucrainei să exporte maim ult de 30 de milioane de tone de cereale. Porturile mici de la Dunăre nu au făcut parte din acord și au putut să trimită cereale către Marea Neagră și destinații internaționale. Acestea, precum și rutele terestre au devenit acum vitale pentru ca Ucraina să poată continua să exporte cerealele.

Citește și

Război la graniţa României. Sergiu Mişcoiu: România se aşteaptă şi la alte tipuri de agresiuni şi abia atunci va creşte tonul

LIVE UPDATE. Ziua 517 de război: SUA condamnă atacurile Rusiei asupra porturilor dunărene.

Grecia a devenit ,,Tartarul” pe pământ. Premierul grec: ,,Suntem în război cu incendiile. Mai avem trei zile grele”