• Contraofensiva întâmpină dificultăți date de insuficiența muniției și proiectilelor de artilerie.
  • Apărarea aeriană reprezintă o problemă majoră în desfășurarea contraofensivei.
  • Lungimea considerabilă a liniei de front și prezența unui număr mare de inamici reprezintă alte obstacole semnificative în conflict.

UPDATE 22.00

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, va conduce o delegaţie guvernamentală care va vizita Coreea de Nord săptămâna aceasta, a anunţat ministerul lui Şoigu.

Delegația rusă se va alătura unui grup chinez, condus de membrul Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez Li Hongzhong, pentru a sărbători joi la Phenian cea de-a 70-a aniversare a „Zilei Victoriei”, a informat presa de stat KCNA.

Ministerul rus al Apărării a declarat că vizita a venit ca urmare a unei invitații a omologul său nord-coreean. Delegația este așteptată să viziteze de marți până joi.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

 

UPDATE 21.00. ONU respinge pretențiile ruse ale lansator de rachete ucrainean din spatele masacrului din închisoare

Susținerile rusești că moartea a cel puțin 50 de prizonieri de război ucraineni deținuți în regiunea Donețk ocupată au fost cauzate de o rachetă ucraineană HIMARS au fost respinse de șeful ONU pentru drepturile omului, Volker Türk, al cărui birou investighează incidentul.

Crimele, care au avut loc într-o colonie penală de la Olenivka din regiunea Donețk din Ucraina, care se află sub controlul militar temporar al Federației Ruse, au avut loc în august 2022 în urmă cu aproape un an, ceea ce a dus la anunțul biroului turc al unei anchete.

UPDATE 20.00. Un fost pușcaș marin american a fost eliberat din Rusia într-o luptă de schimb de prizonieri răniți în Ucraina, spun SUA

Departamentul de Stat al SUA a confirmat informații potrivit cărora un fost pușcaș marin, care a fost eliberat din Rusia într-un schimb de prizonieri anul trecut, a fost rănit în timpul luptei în Ucraina.

Trevor Reed a fost rănit în urmă cu câteva săptămâni, potrivit unei persoane familiarizate cu incidentul, care nu era autorizată să discute problema pe nume și a vorbit cu Associated Press sub condiția anonimatului.

Purtătorul de cuvânt al departamentului de stat, Vedant Patel, a declarat că Reed a fost dus în Germania pentru îngrijiri medicale. El a spus că Reed nu acționează în numele guvernului SUA.

UPDATE 19.00

Președintele rus, Vladimir Putin, intenționează să viziteze China în octombrie, a anunțat marți Kremlinul, în contextul în care Rusia dorește să își consolideze legăturile cu unul dintre cei mai apropiați aliați ai săi, relatează AFP.

În comentariile preluate de agențiile de presă ruse, Iuri Ușakov, un consilier al președintelui pe probleme internaționale, a declarat:

„Este cunoscut faptul că am primit o invitație și că intenționăm să mergem în China atunci când va avea loc Forumul Belt and Road în octombrie”.

Președintele chinez, Xi Jinping, a efectuat o vizită de stat la Moscova în martie și a declarat că relațiile dintre cele două țări intră într-o nouă eră. China și Rusia sunt aliați strategici, ambele părți lăudând frecvent parteneriatul lor „fără limite” și cooperarea în domeniul economic și militar.

UPDATE 18.00

Washington Post relatează că președintele rus, Vladimir Putin, „s-a ascuns” și nu a putut acționa decisiv atunci când șeful grupului de mercenari Wagner a lansat tentativa de rebeliune în iunie, unii critici spunând că Putin și-a pierdut acum reputația de „cel mai dur om din oraș” din cauza incidentului.

Informațiile împărtășite cu Post sugerează că Putin a fost avertizat de serviciile de securitate cu câteva zile înainte ca Evgheni Prigojin, un fost apropiat al președintelui, să se pregătească pentru o potențială revoltă, care a avut loc în dimineața zilei de 24 iunie.

UPDATE 17.00

Președintele rus, Vladimir Putin, va discuta despre Ucraina cu un grup de lideri africani în cadrul unui dineu de lucru, în cadrul unui summit care va avea loc la Sankt Petersburg pe 28 iulie, au declarat marți agențiile de presă rusești, care l-au citat pe consilierul pentru politică externă de la Kremlin, Iury Ushakov.

Agenția de știri de stat RIA l-a citat pe Ushakov spunând că 17 șefi de stat africani vor lua cuvântul la summitul Rusia-Africa, care are loc joia și vinerea aceasta, potrivit Reuters.

UPDATE 16.00. Germania și Franța s-au opus marți unui efort de extindere a restricțiilor privind vânzările de exporturi de cereale ucrainene în cinci țări din Europa de Est

Bruxelles-ul a ajuns în aprilie la un compromis care a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României și Slovaciei să interzică vânzările pe piețele locale, menținând în același timp deschise rutele de tranzit pentru ca cerealele ucrainene să le traverseze teritoriile.

În prezent, măsurile sunt programate să se epuizeze la jumătatea lunii septembrie, dar cele cinci țări au cerut prelungirea lor până la sfârșitul anului.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat luni orice prelungire „absolut inacceptabilă și sincer anti-europeană”.

UPDATE 15.00. Avionul de luptă rusesc a tras rachete de rachetă spre dronă americană deasupra Siriei și a avariat-o, a spus armata americană

Un avion de luptă rus a zburat la câțiva metri de o dronă americană deasupra Siriei și a tras rachete de rachetă spre ea, lovindu-l pe aeronava americană și avariand-o, a anunțat marți armata americană.

Un comandant superior al forțelor aeriene a declarat că mișcarea de duminică a fost o încercare a rușilor de a arunca din cer drona MQ-9 Reaper și a venit la doar o săptămână după ce un avion de luptă rus a zburat periculos de aproape de o aeronavă de supraveghere americană care transporta un echipaj în regiune, punând în pericol viața celor patru membri ai echipajului american, potrivit AP.

UPDATE 14.00

Într-o mișcare așteptată, camera inferioară a parlamentului Rusiei a votat marți creșterea vârstei maxime la care bărbații pot fi înrolați la 30 de ani de la 27 de ani, mărind numărul bărbaților responsabili pentru un an de serviciu militar obligatoriu în orice moment.

Noua legislație, care intră în vigoare la 1 ianuarie, înseamnă că bărbații vor fi obligați să efectueze un an de serviciu militar sau o pregătire echivalentă în timpul învățământului superior, cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, în loc de 18 și 27 de ani ca acum.

De asemenea, legea interzice bărbaților să părăsească Rusia din ziua în care sunt chemați la un birou de recrutare. În aprilie, notează Reuters, a fost adoptată o legislație care permite ca cererile de conscripție să fie transmise online și nu în persoană.

UPDATE 13.00

Ministerul de Externe al Republicii Moldova a anunțat marți că îl va chema pe ambasadorul rus Oleg Vasnețov pentru a-și explica relatările din presă conform cărora pe acoperișul ambasadei Rusiei au fost instalate echipamente care ar putea fi folosite pentru spionaj.

Reuters relatează că ministerul a spus: „Considerăm că spionajul sau amestecul străin în afacerile interne ale Republicii Moldova sunt absolut inacceptabile, ceea ce reprezintă o provocare directă la adresa suveranității și securității naționale a statului moldovean”.

Media Insider și canalul de televiziune Jurnal TV au declarat că 28 de antene satelit, catarge și dispozitive de transmisie și recepție au fost instalate pe ambasadă și o clădire rezidențială învecinată, folosită de diplomați și personal tehnic.

UPDATE  – SUA: Rusia a atacat depozitele cu cereale pe Dunăre, condamnăm aceste atacuri

Departamentul de Stat al SUA condamnă atacurile Rusiei: ,, în weekend, am văzut imagini îngrozitoare cu biserici în incendiu şi clădiri rezidenţiale distruse. Astăzi, Rusia a atacat depozitele de cereale de pe Dunăre. Consecinţele atacurilor Rusiei asupra Ucrainei nu au fost niciodată mai clare”, potrivit unei postări postate pe platforma X. 

 

 

 

 

UPDATE- Tinerii ucraineni care împlinesc 18 ani au de ales între a-şi apăra ţara sau să plece

Tinerii ucraineni de sex masculin, care împlinesc 18 ani anul acesta, se confruntă cu o decizie pe viaţă sau pe moarte. Să rămână în Ucraina şi să-şi rişte viaţa pentru a-şi apăra ţara de agresiunea Rusiei sau să plece şi să rişte închisoarea?

 

Ştirea iniţială The Guardian–  Volodimir Zelenski: Ucraina este„pe deplin pregătită” să adere la UE 

În discursul său video de noapte, liderul ucrainean a spus că a vorbit cu conducerea militară într-o întâlnire.

Discuţia s-a concentrat pe sistemul de apărare ucrainean şi distrugerea logisticii ruseşti.

Între timp, preşedintele ucrainean scrie pe Twitter că Ucraina este pregătită pentru a adera la Uniunea Europeană. 

 

Știrea inițială- Contraofensiva întârzie

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleskii Reznikov, a recunoscut că contraofensiva Kievului este în întârziere, dar a insistat că „nu este îngrijorat”, deoarece se desfășoară conform planului, adăugând că este o „concepție greșită că orice contraofensivă trebuie să fie rapidă”, relatează CNN.

Ministrul apărării, Reznikov, a enumerat câteva motive pentru care contraofensiva ar putea înregistra o întârziere față de anticipările inițiale. Printre acestea se numără: insuficiența muniției și a proiectilelor de artilerie, precum și nevoia de a face față problemelor legate de apărarea aeriană.

De asemenea, a menționat că lungimea considerabilă a liniei de front și numărul mare de inamici constituie alte dificultăți cu care se confruntă forțele ucrainene în conflict. Este important să se înțeleagă că acesta este un război real și complex, și nu o simplă simulare pe calculator.

„Este o chestiune de apărare aeriană. Este o chestiune care ține și de faptul că avem o linie foarte lungă a câmpului de luptă. Și avem împotriva noastră o cantitate mare de inamici. Deci este război, nu este un joc pe calculator”, a declarat ministrul apărării.

Situația de pe frontul de sud din Ucraina a fost încetinită în mare parte din cauza câmpurilor minate complicate puse de forțele rusești, cărora li s-a dat timp să își construiască apărarea. Forțele ucrainene au fost nevoite să recurgă la curățarea, manual, a căilor prin câmpuri, a declarat Reznikov.

Citește și: