- Premierul îi transmite lui Voiculescu că așteaptă rapoartele de la Piatra Neamț
- A trecut mai mult de o lună de când ministrul a anunțat că va veni cu concluzii
- Ministrul Sănătății spune că rapoartele sunt în departamentele de la Minister
Războiul datelor publice Cîțu – Voiculescu pe tema vaccinării continuă. Premierul vrea transparență, dar cere și explicații despre datele contradictorii legate de imunizare. Evident, vizat este Vlad Voiculescu, căruia i-a atras atenția că la jumătatea anului vine evaluarea activității.
Advertisment
„Am aflat din presă de prezentarea datelor. Nu este nicio problemă. Transparență sută la sută, datele sunt publicate. Nu le-a scos nimeni de nicăieri. Singura problemă este de interpretare să nu fie interpretate greșit. Am văzut mai multe intepretări în spațiul public, unele tendențioase și eu cred că aici cei care au publicat au datoria să le explice dacă este adevărat ce se aude sau nu.”, a declarat Florin Cîțu.
Imunizare preferențială
Datele publicate de ministrul Sănătății arată că peste 4 mii de oameni s-au imunizat peste rând. Ar fi vorba despre angajați din MApN și SRI și rude ale acestora sau rude ale medicilor din spitale sau din centrele de vaccinare. Expertul open data Radu Puchiu spune că publicarea datelor ajută la corectarea acestor situații.
Recomandări
„Ceea ce s-a descoperit punând aceste date cap la cap că într-un mod foarte ciudat, atunci când regulile impuse tot de acest sistem spuneau că nu se pot vaccina decât personalul medical, iată că au existat și alte categorii de oameni. Poate că erau justificate, dar nu văd nicio problemă în a deschide aceste date.”, a declarat Radu Puchiu, expert open data.
Reprezentanții MApN spun că acuzele publice la adresa Ministerului Apărării Naționale și a personalului militar sunt de neînțeles. Înființarea centrelor de vaccinare de către MApN avea ca scop reducerea presiunii pe centrele de vaccinare, explică Ministerul.
Câte cadre militare au fost vaccinate
Până în prezent, au fost vaccinate aproximativ 19.000 cadre militare și personal civil în activitate în cadrul Ministerului. Diferența până la 33.000 de persoane, câte au fost imunizate în total, până în prezent, în centrele MApN este reprezentată de veterani de război, pensionari militari și membri de familie eligibili.
Din categoria personalului în activitate, au fost vaccinate 5.315 cadre medicale și personal auxiliar.
Orașele care testează masiv sunt dezavantajate
Datele publicate de Voiculescu mai arată și că ceea ce susțin primarii din marile orașe din țară este real. În vreme ce în Brașov, Timișoara, Oradea se fac mii de teste, în alte localități se lucrează doar câteva zeci.
„(n.r. Corpul de control) Se autosesizează să vadă dacă a fost respectată toată legislaţia, avizele dacă au fost luate.” , a declarat Florin Cîțu.
„Datele trebuie să fie publice. Ideea că numărul de teste într-un judeţ al României este secret de stat este complet anapoda.”, a menționat ministrul Sănătății.
În această ceartă intră și Ștefan Voinea, consilier al lui Vlad Voiculescu. S-a plâns pe Facebook că Ministerul Sănătății nu mai are acces pe platforma în care se publică informațiile despre vaccinare.
Partenerii noștri