• Se împlinesc 1000 de zile de război în Ucraina.
  • 800 de companii din sectorul Apărare din Ucraina au fost fondate după invazia rusă.
  • Capacitatea de producție a armelor în Ucrainei a crescut de la 1 la 20 mld euro.
  • Ucraina și Rusia au testat roboți militari pe front.
  • Armatele Rusiei și Ucrainei au primit milioane de drone în 2024.

Marți se împlinesc 1.000 de zile de război la granița noastră. Linia frontului de 1.300 de km a fost prea puțin modificată în ultimul an, excepție făcând incursiunea Ucrainei în regiunea rusă Kursk.

Pierderile Rusiei se ridică la peste 700.000 militari (morți și răniți). Sunt peste 60.000 de morți documentate din anunțurile ceremoniilor funerare din presa rusă, conform BBC Rusia. Rusia a cucerit în 2024, 2.455 km pătrați, aproximativ 1% din teritoriul Ucrainei, în total are controlul a 20%.

Este un război scump, Statele Unite și UE au ajutat Ucraina cu 200 miliarde euro, care se transformă într-un conflict al dronelor și roboților militari. Rusia și Ucraina aruncă în luptă milioane de drone anual și experimentează deja roboți pe câmpul de luptă.

Recomandări

CUM E VREMEA?
PREGĂTESC CALIFICAREA
RĂZBOI CU RAZĂ LUNGĂ
CE ÎNSEAMNĂ DECIZIA SUA
ZIUA LUI MICKEY MOUSE
BEYONCE CÂNTĂ LA MECI

Cum va evolua acest război în aceste condiții?

Este vorba de drone încă din anii 90. În războiul din Irak erau drone mari, avioane fără pilot și vedeam pentru prima dată imaginele de pe rachete cum se apropie de un obiectiv și experimentează. 

Acum, situația s-a schimbat total. Dacă la începutul războiului am văzut foarte multe acțiune cu manevre de blindate în special, folosirea artileriei, Ucraina a fost prima care, pe lângă dronele medii, Bayraktar TB2, cumpărate din Turcia, cu care au distrus mai multe nave ale flotei ruse la Marea Neagră, Ucraina a fost prima care a luat drone ieftine, comerciale, și le-a transformat în drone militare. 

Aceste drone de dimensiuni mici, firme foarte mici, câțiva oameni le montau, le puneau dispozitive, le puneau sisteme de prindere unor bombe de 82 de milimetri în special, sau grenade defensive, și le-au transformat într-o armă reductabilă. 

Ei bine, în aproape 3 ani de zile de război, acest proces a evoluat destul de mult. În acest moment, Ucraina, doar în 2024, a folosit peste 1 milion de drone de mici dimensiuni, în timp ce Rusia se laudă că a folosit deja, doar anul acesta, peste 2 milioane. 

Dacă să facem un calcul, pe front sunt 700.000 de militari ruși, 700.000 de militari ucraineni, deci până la 1,5 milioane de militați, și deja, împotriva lor, au fost folosite 3 milioane de drone. 

Pentru fiecare militar, au fost folosite cel puțin 2 drone pentru a fi eliminat. Următoarea etapă, când deja sunt folosite experimental pe front, sunt roboți militari, adică drone cu inteligență artificială care nu mai sunt dirijate, au încorporat în software deja, în aplicație, caracteristicile, ținuta inamicului, și când văd un obiectiv, angajează singure ținta, fără să mai primească o comandă de la om. 

Acest lucru este destul de periculos, pentru că, pentru prima dată în istoria omenirii, un algoritm, o mașină, decide să ia viața unui om. 

Cum ne afectează pe noi acest conflict? 

România este apropiată, avem drone care aterizează în România de cel puțin 6-7 ori, au fost situații în care aceste drone au fost identificate. 

S-a văzut o lipsă de reacție din partea autorităților. Președintele României au avut doar două tipuri.A prima dată a fost îngrijorat, după care a fost contrariat. În rest, nu s-a făcut nimic.

Pentru mai bine de un an și jumătate, România nu și-a făcut lecțiile, nici măcar baza legislativă, pentru a dobărâ aceste drone.

Este acum un proiect de act normativ undeva în Parlament. Însă, ce este mai grav este că Armata României nu are o strategie bine pusă la punct pentru folosirea acestor drone, în special la dronele cu inteligență artificială. 

Dar sunt și lucruri bune. S-a văzut la expoziția de tehnică militară de anul acesta, din București, BSDA, o companie românească, care făcea exact același tip de drone autonome, destul de ieftine, destul de fiabile.

Dacă ar exista o colaborare cu Armata României, militarii noștri ar putea recupera acest handicap și ar putea să actualizeze echipamentele militare la nivelul zilelor noastre.

Citește și