- Cazurile diferă, în primul rând, din punct de vedere cantitativ: la complexul Mar-a-Lago al lui Trump, FBI a găsit 15 cutii cu aproape 200 de documente clasificate, la Biden sunt aproximativ zece.
- Unele dintre documentele găsite asupra lui Biden purtau mențiunea „informații clasificate compartimentate”, cu note ale serviciilor de informații despre Ucraina, Iran și Marea Britanie.
- La Mar-a-lago Trump avea 184 de documente clasificate, dintre care 25 erau marcate „top secret”.
Atunci când s-a aflat în vară că FBI a percheziționat conacul din Florida al lui Donald Trump în căutarea unor documente confidențiale pe care acesta le-ar fi luat fără permisiune, puțini au fost surprinși. Episodul s-a simțit ca unul ca oricare altul pentru fostul președinte american. Dar acum știm că și actualul președinte Joe Biden a făcut același lucru.
Abia acum a ieșit la iveală, dar pe 2 noiembrie – cu șase zile înainte de alegerile de la jumătatea mandatului – mai multe documente confidențiale din perioada în care Biden a fost vicepreședinte al lui Barack Obama au fost găsite în biroul său privat. Actualul președinte spune că nu cunoaște conținutul acelor documente, dar că ei cooperează. Aceste documente ar fi trebuit să se afle în posesia National Archives and Records Administration (NARA). Legislația americană prevede pedepse de până la trei ani de închisoare pentru cei care acționează cu rea intenție în ascunderea sau distrugerea documentelor.
Aceasta părea să fie intenția lui Trump și ne întrebăm dacă Biden a intenționat același lucru. În realitate, cazurile lor sunt diferite, dar au și asemănări.
O chestiune de cantitate
Cazurile diferă, în primul rând, din punct de vedere cantitativ. La complexul Mar-a-Lago al lui Trump, FBI a găsit 15 cutii cu aproape 200 de documente clasificate. Până în prezent, în cazul actualului președinte sunt aproximativ zece, toate datate între 2013 și 2016.
Și de calitate?
Printre cele aproximativ o sută de hârtii oficiale pe care agenții le-au găsit în reședința lui Trump din Florida se aflau documente guvernamentale ultrasecrete. Despre cele aproximativ zece documente confidențiale pe care Biden le-a „lăsat în urmă” în birourile Centrului Penn Biden pentru diplomație și implicare, nu se știe încă nimic.
Documentele includ note de serviciu și materiale informative despre Ucraina, Iran și Regatul Unit. CNN a citat marți o sursă care are cunoștință despre acest caz, care a declarat că în cutii se aflau documente personale ale familiei Biden, inclusiv materiale despre aranjamentele funerare pentru Beau Biden.
Unele dintre documentele găsite asupra lui Biden purtau mențiunea „informații clasificate compartimentate”, cu note ale serviciilor de informații despre Ucraina, Iran și Marea Britanie. Unele dintre documente poartă mențiunea „informații clasificate compartimentate”, ceea ce arată că provin din surse de informații. După ce au fost descoperite documentele, echipa lui Biden a predat mai multe cutii la NARA ca măsură de precauție, în ciuda faptului că multe dintre ele conțineau materiale personale.
De ziua sa, Trump a luat 15 cutii pline cu documente. Potrivit NARA, acolo se aflau documente guvernamentale „marcate ca informații clasificate de securitate națională”, scrisori și amintiri. Oficialii știau acest lucru și i-au cerut fostului președinte să le returneze. Oficial, la Mar-a-lago Trump avea 184 de documente clasificate, dintre care 25 erau marcate „top secret”. Potrivit Washington Post, unele dintre ele se refereau la operațiuni ultrasecrete ale SUA și la capacitatea nucleară a forțelor armate ale unui guvern străin.
Președinte sau vicepreședinte
Documentele clasificate găsite în biroul lui Biden aparțin perioadei în care acesta era vicepreședinte al lui Obama. În schimb, documentele pe care Trump le-a luat în conacul său din Florida sunt din perioada în care a fost președinte (în cazul său nu există altă posibilitate, deoarece sosirea sa în politică a fost direct în Biroul Oval al Casei Albe).
A coopera sau a nu coopera
Președintele pare să coopereze cu NARA și cu Departamentul de Justiție. Exact ceea ce Trump nu a făcut niciodată. Președintele de patru ani a denunțat „asaltul” FBI, a vorbit despre „vremuri întunecate pentru națiune” și a mers până la a spune că „așa ceva nu i s-a mai întâmplat niciodată unui președinte al Statelor Unite”.
Rezultatul este că Trump este anchetat pentru o posibilă obstrucționare a justiției, dar Biden nu. Președintele susține că el cooperează. „Nu știu ce conțin documentele, avocații mei nu mi-au sugerat să întreb despre ce este vorba în documente. Ei au predat cutiile arhivelor și noi cooperăm pe deplin cu revizuirea”, a declarat el după summitul liderilor nord-americani din Mexico City.
Cooperarea și lipsa de obstrucție în care s-au angajat, în comparație cu ceea ce a făcut Trump, este complet diferită. Comportamentul lui Biden și al echipei sale este diferit datorită „cooperării și lipsei de obstrucție în care s-au angajat în comparație cu ceea ce a făcut Donald Trump. Până acum, aici este complet diferit”, a declarat expertul în autorizații de securitate Bradley Moss pentru CNN This Morning.
Nu este un lucru bun pentru Trump. „Când va percheziționa FBI-ul numeroasele locuințe ale lui Joe Biden, poate chiar Casa Albă? Aceste documente cu siguranță nu au fost declasificate”, a scris fostul președinte.
Anchetă penală, pentru ambele?
Procurorul general Merrick Garland a primit deja concluziile provizorii ale procurorului însărcinat cu actele uitate ale lui Biden. Acesta este procurorul din Illinois, John Lausch, unul dintre cei doi procurori numiți de Trump care au mai rămas în țară. Garland trebuie să decidă acum dacă va deschide o anchetă penală. Așa se face că, în calitate de „ministru” al justiției, a fost implicat în luarea unor decizii cheie în ancheta privind documentele lui Trump de la Mar-a-Lago.
Aceasta este o altă îngrijorare că există un sistem de justiție cu două niveluri. Așadar, „corectitudinea și respectul pentru lege dictează ca Biden să răspundă la multe dintre aceleași întrebări cu care se confruntă Trump, cu privire la faptul dacă avea dreptul la înregistrări, de ce nu au fost predate anterior, dacă au fost stocate în siguranță și cum au ajuns în biroul său în primul rând”, scrie Alexandra Ferguson în CNN.
Garland avea deja îndoieli în cazul Trump. De fapt, el încă se gândește dacă să-l pună sau nu sub acuzare, deoarece statutul său de fost președinte și candidat pentru 2024 are implicații politice uriașe. Noul președinte al Comisiei de supraveghere din Camera Reprezentanților, republicanul James Comer, a lăsat deja să se înțeleagă că „aceasta este încă o preocupare legată de existența unui sistem judiciar cu două niveluri”.