• Europa va decide în câteva zile cât de dură va fi poziția sa în lupta pentru restricționarea exporturilor de vaccinuri.
  • După ce concernul AstraZeneca a anunțat că va reduce cu 60% numărul de doze livrate către UE în prima parte a anului, Comisia Europeană vrea să impună firmelor producătoare restricții ale exporturilor.
  • Orice noi măsuri pot afecta credibilitatea UE la nivel internațional, deoarece a susținut în mod constant tocmai contrariul politicilor pe care vrea să le adopte în prezent.

Înfuriate de faptul că livrările de vaccinuri de la compania farmaceutică anglo-suedeză AstraZeneca vor fi mai puține decât s-a convenit, oficialii europeni pun problema unor restricții ale exportului de vaccinuri împotriva COVID, produse în UE. Bruxelles-ul promite adoptarea unui mecanism în acest sens „până la sfârșitul săptămânii”, scrie Politico.

Nemulțumirile legate de distribuirea lentă a vaccinului în UE, comparativ cu livrările mai rapide din SUA, Marea Britanie și Israel a dus la dorința unor mari figuri politice, precum ministrul german al sănătății Jens Spahn, ca țările UE să poată restricționa exporturile, ceea ce, pentru cei care conduc politica comercială globală a UE, ar fi o mare problemă.

Apelul la restricții ale exporturilor pune departamentul comercial al Comisiei Europene într-o poziție foarte incomodă, fiindcă acesta este în mod obișnuit una dintre principalele forțe globale care se opun restricțiilor comerciale și protecționismului, ca modalități de a face față șocurilor economice. De asemenea, acesta este foarte conștient de faptul că astfel de restricții ar putea afecta relațiile cu aliații și vecinii UE, care se bazează pe vaccinuri produse în Europa.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Un semn al tensiunilor interne din cadrul Comisiei cu privire la restricțiile pe care trebuie să le propună săptămâna aceasta, șeful comerțului UE, Valdis Dombrovskis, a declarat marți că măsura din această săptămână nu este „destinată” în primul rând blocării transporturilor de medicamente, ci are scopul de a crea o mai mare responsabilitate în rândul companiilor farmaceutice, care ar trebui să anunțe când și unde își expediază medicamentele.

Ministrul britanic al sănătății, Matt Hancock¸ a declarat că este încrezător că nu va exista un blocaj și că transparența este binevenită. De asemenea, premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a cerut UE să nu se pună bariere exporturilor.

Viziuni divergente

Comisia se confruntă cu o reacție publică din ce în ce mai acidă cu privire la faptul că Europa a rămas până acum în urma multor altor țări în campania publică de vaccinare.

Două surse au declarat că nu există nicio garanție că mecanismul pe care forul european îl va adopta la sfârșitul acestei săptămâni se va limita doar la monitorizarea transparenței.

Oamenii care lucrează în cadrul Comisiei au declarat că acum s-a reiterat oarecum o problemă de anul trecut, când UE a fost silită să restricționeze exporturile de măști și alte materiale de protecție. Primăvara trecută, Germania și Franța au interzis exporturile de măști. Temându-se de un colaps al pieței unice, Comisia a cerut public eliminarea unor astfel de restricții, dar Berlinul a fost de acord să elimine interdicția numai după ce Comisia a impus restricții asupra exporturilor în afara UE.

În cadrul acestui sistem de autorizare a exportului la nivelul UE, producătorii europeni de măști, ochelari de protecție și articole de îmbrăcăminte a trebuit să solicite guvernelor proprii o autorizație de export înainte de a vinde astfel de produse în afara blocului UE.

Pericol de intensificare a tensiunilor

Experții și parlamentarii UE au avertizat că orice restricții de export ar putea duce rapid la un război comercial total în privința livrării de vaccinuri. Unul dintre pericolele majore este că lanțurile de aprovizionare pentru producerea vaccinurilor sunt adesea răspândite în mai multe țări, astfel încât efectul unor restricții reciproce asupra vaccinurilor ar putea avea un efect de domino asupra producției.

Parlamentarul European Bern Lange a avertizat că orice noi măsuri vor afecta credibilitatea UE la nivel internațional, deoarece forul european a susținut în mod constant, în relația cu anumite țări, tocmai contrariul politicilor pe care vrea să le adopte în prezent.

„Cred că acesta este un standard dublu. UE pledează pentru libera circulație a medicamentelor împotriva COVID și și mi s-ar părea ciudat dacă am impune acum măsuri care restricționează exporturile, contrar acestui principiu”, a spus Lange.