• AstraZeneca ar fi refuzat să participe astăzi la o discuție cu Uniunea Europeană privind livrările de vaccin, anunță o purtătoare de cuvând a Comisiei Europene.
  • Compania neagă informațiile și spune că întâlnirea a fost amânată, dar va avea loc
  • AstraZeneca și Comisia Europeană sunt în plin scandal, după ce firma a anunțat că trebuie să dea mai puțin vaccin Uniunii din cauza unor probleme de producție.

UPDATE 20.34 Reacția comisarului european pentru Sănătate la decizia AstraZeneca

Stella Kyriakides: „Uniunea Europeană refuză tehnica primul venit, primul servit. Această logică poate funcționa doar la măcelăriile de cartier, nu și în contracte”

UPDATE 15.15. AstraZeneca respinge acuzațiile Comisiei Europene că ar fi ieșit dintr-o întâlnire în care se discuta criza aprovizionării cu vaccin.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA

La câteva minute după ce o purtătoare de cuvânt a Comisiei a anunțat că producătorul farmaceutic anglo-suedez refuză să participe, AstraZeneca a transmis o scurtă declarație de presă. „Putem confirma că nu am ieșit și că vom participa la discuții cu Comisia UE mai târziu astăzi”, a spus un purtător de cuvânt al AstraZeneca.


Un oficial UE, care a cerut să nu fie identificat din cauza naturii sensibile a discuțiilor, a declarat pentru AP că reprezentanții UE au insistat să se întoarcă la masa negocierilor pentru a explica întârzierile livrărilor de vaccin Oxford-AstraZeneca.

Discuțiile de miercuri dintre reprezentanții companiei AstraZeneca și Comisia Europeană urmau să marcheze a treia întâlnire în tot atâtea zile în timp ce UE cere, tot mai supărată, explicații despre întârzierile la livrarea vaccinului, scrie AP.

Reprezentanții AstraZeneca spun, într-o declarație de presă, că „înțeleg și împărtășesc frustrarea că volumele de aprovizionare inițiale ale vaccinului nostru livrate către Uniunea Europeană vor fi mai mici decât prognozate”.

Totuși, în comunicatul companiei nu a fost abordată problema reuniunii planificate cu consiliul de conducere al UE, care reunește experți din Comisia executivă, statele membre și, în acest caz, sperăm că AstraZeneca.

Luni, UE a amenințat că va impune controale stricte la export în câteva zile asupra vaccinurilor COVID-19 produse în bloc.

UE, care are 450 de milioane de cetățeni și influența economică și politică a celui mai mare bloc comercial din lume, rămâne cu mult în urma țărilor precum Israelul și Marea Britanie în ceea ce privește lansarea campaniilor de vaccinare împotriva coronavirusului pentru lucrătorii săi din domeniul sănătății și persoanele cele mai vulnerabile. Asta în ciuda faptului că au avut peste 400.000 de decese confirmate de virus de la începutul pandemiei.

Deficitul de livrări planificate ale vaccinului AstraZeneca, combinat cu sincope în distribuția dozelor Pfizer-BioNTech, pe măsură ce compania modernizează instalațiile de producție dintr-o fabrică din Belgia, pune națiunile Uniunii Europene sub presiune politică puternică.

Agenția Europeană a Medicamentului are programată vineri o întâlnire pentru a autoriza vaccinul Oxford-AstraZeneca.