• Medicamentul, vândut sub numele de marcă Enhertu, a câştigat iniţial aprobarea SUA la sfârşitul anului 2019.
  • HER2 este o proteină care stimulează creşterea rapidă a celulelor canceroase.
  • Prezenţa sa sub formă de tumoră solidă include cancerele tractului biliar, vezicii urinare, cervicale, endometriale, ovariane şi pancreatice, conform AstraZeneca.

FDA din SUA a aprobat un medicament al Daiichi Sankyo şi AstraZeneca pentru tratarea tumorilor solide. Medicamentul, vândut sub numele de marcă Enhertu, a câştigat iniţial aprobarea SUA la sfârşitul anului 2019, ca tratament de linie a treia pentru pacienţii cu cancer de sân HER-2-pozitiv, iar aprobarea nouă deschide tratamentul pentru mai multe tumori solide care exprimă HER2.

HER2 este o proteină care stimulează creşterea rapidă a celulelor canceroase. Prezenţa sa sub formă de tumoră solidă include cancerele tractului biliar, vezicii urinare, cervicale, endometriale, ovariane şi pancreatice, conform AstraZeneca.

Medicamentul a arătat beneficii semnificative din punct de vedere clinic de supravieţuire la pacienţii trataţi anterior în trei studii de mijloc. AstraZeneca şi-a asigurat drepturi parţiale asupra compusului Daiichi Sankyo în 2019, printr-o tranzacţie în valoare de până la 6,9 miliarde de dolari.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

În 2023, medicamentul a generat vânzări de 1,28 miliarde de dolari ca tratament pentru cancerul de sân, cancerul gastric şi cancerul pulmonar.

Enhertu aparţine unei clase de terapii numite conjugate anticorp-medicament (ADC) şi cuprinde un anticorp monoclonal – în acest caz trastuzumab (cunoscut şi ca Herceptin) – legat chimic de un medicament chimioterapic care distruge celulele.

Citește și