• Rezultatele prezintă căldura ca un factor important din punct de vedere clinic în ceea ce privește rezultatele mai slabe pentru pacienții cu afecțiuni renale.
  • Au fost incluse 4.017 persoane din 21 de țări în studiu.
  • Analiza a arătat că pacienții care trăiesc în climatele foarte calde au avut un declin suplimentar de 8% al funcției renale.

Pacienții cu boli cronice de rinichi care trăiesc în cele mai calde țări au înregistrat o scădere suplimentară de 8% a funcției renale în fiecare an, în comparație cu cei care trăiesc în zone cu climă temperată, relevă un nou studiu realizat de cercetătorii de la UCL și London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM), anunță News Medical.

Studiul, publicat în The Lancet Planetary Health, este prima analiză globală pe termen mediu a relației dintre boala cronică de rinichi și căldură. Rezultatele prezintă căldura ca un factor important din punct de vedere clinic în ceea ce privește rezultatele mai slabe pentru pacienții cu afecțiuni renale din țările calde, indiferent dacă țara era cu venituri ridicate sau scăzute și de alte variabile de sănătate, cum ar fi diabetul.

Boala cronică de rinichi (CKD), care descrie problemele renale datorate unei serii de cauze, duce adesea la o pierdere treptată a funcției renale în timp și afectează una din zece persoane din întreaga lume. Odată ce rinichii unui pacient nu mai funcționează suficient de bine pentru a-l menține în viață, este necesară terapia de substituție renală – dializă sau transplant de rinichi.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
O LUNĂ DE SCHENGEN

În timp ce costul tratamentului persoanelor cu IRC este relativ scăzut, terapiile de substituție renală sunt extrem de costisitoare și reduc calitatea vieții pacientului. Numai insuficiența renală reprezintă aproximativ 3% din bugetul NHS, dializa costând 30-40.000 de lire sterline pe an pentru fiecare persoană. În prezent, aproximativ 70.000 de persoane beneficiază de terapie de substituție renală în Marea Britanie, aproximativ 45% dintre acestea fiind dializate, iar 55% având transplanturi renale funcționale.

În cadrul acestui studiu, cercetătorii de la UCL și LSHTM au comparat datele studiilor clinice privind IRC, furnizate de AstraZeneca, cu datele privind indicele de căldură pentru a evalua dacă nivelurile ridicate de expunere la căldură corespund unor modificări ale funcției renale la pacienții cu IRC. Au fost incluse 4.017 persoane din 21 de țări, reprezentând o gamă largă de climă, precum și un amestec de națiuni cu venituri medii și ridicate.

Analiza a arătat că pacienții care trăiesc în climatele foarte calde au avut un declin suplimentar de 8% al funcției renale în fiecare an în comparație cu cei care trăiesc în climatele temperate. Nu a existat nicio diferență în asocierea dintre căldură și funcția renală în funcție de venitul național sau dacă un pacient era supraponderal, avea tensiune arterială ridicată sau avea diabet.

Citește și