• Alăturarea unui simplu test de sânge cu Inteligența Artificială ar putea ajuta la diagnosticarea mai rapidă a septicemiei.
  • Cercetătorii au studiat 1.364 de mostre de plasmă ale adulților internați la departamentul de urgență al spitalului universitar Skåne cu suspiciune de septicemie.
  • Septicemia este o afecțiune gravă în care organismul nu reușește să răspundă în mod corespunzător la o infecție.

Medicii spun că alăturarea unui simplu test de sânge cu Inteligența Artificială ar putea ajuta la diagnosticarea mai rapidă a septicemiei și la identificarea pacienților cu cel mai mare risc de complicații severe, scrie The Guardian.

Septicemia este o afecțiune gravă în care organismul nu reușește să răspundă în mod corespunzător la o infecție. Aceasta poate evolua spre șoc septic, care poate afecta plămânii, rinichii, ficatul și alte organe. Atunci când leziunile sunt grave, pot duce la deces, cu un număr estimat de 11 milioane de decese legate de septicemie la nivel mondial în fiecare an.

O nouă abordare dublă, care utilizează un test de sânge și Inteligența Artificială, ar putea depista această afecțiune mai devreme și ar putea salva vieți, potrivit experților care au combinat semnătura moleculară unică a sepsisului cu instrumente de Inteligență Artificială pentru a prezice riscul de insuficiență organică și de deces al unei persoane.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Dr. Lisa Mellhammar, de la Universitatea Lund din Suedia, a declarat: „Este vital ca pacienții cu suspiciune de septicemie să fie identificați înainte de apariția insuficienței de organ. Având în vedere provocările asociate cu diagnosticarea la timp și faptul că septicemia ucide milioane de oameni în fiecare an în întreaga lume, există o cerere urgentă pentru o abordare alternativă.”

Cercetătorii au studiat 1.364 de mostre de plasmă ale adulților internați la departamentul de urgență al spitalului universitar Skåne cu suspiciune de sepsis între septembrie 2016 și martie 2023. Dintre cei 1.073 de pacienți cu o infecție, 913 au avut sepsis. Pacienții au fost clasificați ca având un risc scăzut, mediu și ridicat de a dezvolta un șoc septic, tehnologia fiind capabilă să arate cum creșterea riscului a fost asociată cu o rată mai mare de deces.

Cercetătorii au identificat, de asemenea, panouri de proteine care au prezis disfuncții în șase tipuri de organe diferite, inclusiv inima, ficatul și rinichii. Apoi au clasificat pacienții în cinci categorii de risc, pe baza probabilității ca aceștia să aibă disfuncții ale organelor și infecții, precum și a riscului de deces.

„Această cercetare are un potențial uriaș de a ne perfecționa înțelegerea sepsisului și, în timp, ne poate ajuta să reproiectăm sistemele clinice. După cum recunosc autorii, sepsisul este un sindrom complex și această tehnologie nu este încă pregătită pentru utilizare pe stradă, dar este un pas semnificativ în direcția cea bună.”

Aceasta vine în contextul în care NHS England se pregătește să introducă prima fază a „regulii Martei” începând de luna viitoare. Pacienților a căror sănătate se deteriorează și celor dragi acestora li se va acorda dreptul de a obține urgent o a doua opinie cu privire la îngrijirea lor, inițiativa fiind adoptată inițial în 100 de spitale englezești începând cu luna aprilie, la începutul introducerii la nivel național.

Citește și