• Endometrioza este o afecțiune în care țesutul similar mucoasei uterului crește în alte locuri, cum ar fi ovarele și trompele uterine.
  • Afecțiunea afectează aproximativ una din 10 femei, iar simptomele pot varia de la o persoană la alta.
  • Femeile din Anglia și Scoția așteaptă în medie opt ani și 10 luni pentru un diagnostic.

Femeile din Marea Britanie așteaptă aproape nouă ani pentru un diagnostic de endometrioză, potrivit cercetărilor care au constatat că multe femei sunt „ignorate și disprețuite”, scrie Sky News.

Studiul realizat de organizația de caritate Endometriosis UK a constatat că timpii de așteptare pentru ca afecțiunea să fie identificată în mod oficial s-au deteriorat semnificativ de la pandemie, crescând la o medie de opt ani și 10 luni – cu 10 luni în creștere față de 2020.

Raportul, care a chestionat 4.371 de femei, a constatat, de asemenea, că aproape jumătate dintre respondenți și-au vizitat medicul de familie de 10 sau mai multe ori cu simptome înainte de a primi un diagnostic. Endometrioza este o afecțiune în care țesutul similar mucoasei uterului crește în alte locuri, cum ar fi ovarele și trompele uterine. Afectează aproximativ una din 10 femei, iar simptomele pot varia de la o persoană la alta.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
AI LIBER LA TREN
400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ
SPOVEDANIE CU A.I.

„Menstruațiile mele sunt… dureroase până la punctul în care sunt la pat”, a spus Sanchia Alasia, care a fost diagnosticată cu boala în 2010, după 15 ani de simptome. În calitate de fost primar al unui cartier din Londra, ea a dus o viață ocupată și productivă – dar durerea și disconfortul nu au fost niciodată departe.

„Îmi amintesc că am ratat înmormântarea nepotului meu. Am ratat cine, excursii de o zi. Nici măcar nu aș număra suma de bani pe care am pierdut-o din cauza lucrurilor pe care le-am rezervat și nu am putut să particip”

Emma Cox, directorul executiv al Endometriosis UK, a declarat că problemele cu diagnosticele persistă, deoarece simptomele sunt adesea înțelese greșit. „De zi cu zi, fără un diagnostic, unii oameni au probleme reale atât de sănătate fizică, cât și psihică, pentru că vor avea dureri severe”, a spus doamna Cox.

Dacă este lăsată nediagnosticată și netratată, endometrioza poate duce la agravarea simptomelor fizice și chiar la afectarea permanentă a organelor.

Cercetarea organizației de caritate a arătat că, în timp ce femeile din Anglia și Scoția așteaptă în medie opt ani și 10 luni pentru un diagnostic, cele din Irlanda de Nord așteaptă nouă ani și cinci luni, iar cele din Țara Galilor așteaptă nouă ani și 11 luni. De asemenea, a constatat că 52% dintre respondenți au vizitat A&E cel puțin o dată din cauza simptomelor endometriozei.

Ministrul pentru Strategia pentru Sănătatea Femeii, Maria Caulfield, a recunoscut că trebuie făcut mai multe pentru a îmbunătăți experiențele femeilor în sistemul de sănătate. „De la obținerea unui diagnostic inițial până la obținerea îngrijirii și tratamentului potrivit, trebuie să învățăm din acest raport”, a spus ea.

„Am lansat Strategia noastră pentru Sănătatea Femeii pentru a face tocmai acest lucru – să ascultăm femeile. Endometrioza este un domeniu prioritar în cadrul strategiei noastre, așa că așteptați-vă să vedeți mai multe în acest spațiu. Prin strategie, ne străduim să transformăm „demis, ignorat și disprețuit” în „ascultat și înțeles”.

Citește și