• Persoanele bolnave de cancer care beau între două și patru cești de cafea pe zi au mai puține șanse de a vedea reapariția bolii.
  • Apariția cafelei ca protector împotriva cancerului este remarcabilă deoarece OMS a clasificat-o ca fiind „posibil cancerigenă”.
  • Boala răpește aproximativ 16.500 de vieți pe an – 45 pe zi.

Un studiu spune că persoanele care au avut cancer intestinal și beau de la două până la patru cești de cafea pe zi au mult mai puține șanse de a-și vedea boala recidivând, scrie The Guardian.

De asemenea, persoanele cu această boală care consumă această cantitate sunt mult mai puțin susceptibile de a muri din orice cauză, arată studiul, ceea ce sugerează modul în care cafeaua îi ajută pe cei diagnosticați cu cel de-al doilea cancer care ucide cel mai mult în Marea Britanie.

Experții au declarat că rezultatele sunt „promițătoare” și au speculat că, dacă și alte studii arată același efect, cei 43.000 de britanici diagnosticați anual cu cancer intestinal ar putea fi încurajați să bea cafea. Boala răpește aproximativ 16.500 de vieți pe an – 45 pe zi.

Recomandări

UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
UNDE MĂNÂNCI AZI? LA STREET FOOD FESTIVAL
UNDE MĂNÂNCI AZI? LA STREET FOOD
CE FACI AZI? ȘEDINȚĂ FOTO DE PAȘTE
BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA

Cei care au băut cel puțin două căni pe zi au avut un risc mai mic de a muri în comparație cu cei care nu au băut. Și, la fel ca în cazul riscului de recidivă, cei care au băut cel puțin cinci căni au înregistrat cea mai mare scădere a probabilității de a muri – cu 29%.

Șefa echipei de cercetare, Dr. Ellen Kampman, profesor de nutriție și boli la Universitatea Wageningen din Olanda, a declarat că boala revine la una din cinci persoane diagnosticate cu ea și poate fi fatală. Cu toate acestea, ea a subliniat că echipa a descoperit o asociere puternică între consumul regulat de cafea și boală, mai degrabă decât o relație de cauzalitate între ele.

Există deja dovezi solide că aceasta reduce riscul de cancer de ficat și de uter și unele dovezi că face același lucru pentru cancerul gurii, faringelui, laringelui și al pielii. De asemenea, cafeaua este deja asociată cu un risc mai mic de apariție a cancerului de intestin.

Prof. Marc Gunter, coautor al studiului și titular al catedrei de epidemiologie și prevenire a cancerului din cadrul școlii de sănătate publică de la Imperial College London, a declarat că rezultatele sunt „foarte provocatoare, deoarece nu înțelegem cu adevărat de ce cafeaua ar avea un astfel de efect la pacienții cu cancer de intestin”.

WCRF a identificat acidul clorogenic, care se găsește, de asemenea, în varza kale, ca fiind un agent care ar putea oferi o parte esențială a explicației, datorită rolului său în gestionarea nivelului de glucoză din organism și în reglarea nivelului de insulină.

Apariția cafelei ca potențial protector împotriva cancerului este remarcabilă deoarece, până în 2016, Organizația Mondială a Sănătății a clasificat-o ca fiind „posibil cancerigenă”, înainte de a se răzgândi deoarece nu existau dovezi care să susțină acest lucru.

Citește și