• Nicolae Manolescu, unul dintre cei mai mari oameni de cultură din România, a încetat din viață la vârsta de 84 de ani.
  • Cu o zi înainte fusese internat în spital și se afla în comă indusă.
  • Administrația prezidențială l-a decorat cu Ordinul Național Steaua României în grad de Mare Cruce, cea mai înaltă distincție a statului român.

Nicolae Manolescu, unul dintre cei mai mari oameni de cultură din România, a încetat din viață la vârsta de 84 de ani. Manolescu a fost un critic și istoric literar român, cronicar literar și profesor universitar, membru titular al Academiei Române. Cu o zi înainte, președintele Uniunii Scriitorilor din România, fusese internat în spital, după un infarct, și se afla în comă indusă.

Nicolae Manolescu, născut Nicolae Apolzan, (n. 27 noiembrie 1939, Râmnicu Vâlcea, județul Vâlcea) a fost un critic și istoric literar român, cronicar literar și profesor universitar, membru titular al Academiei Române (din 2013).

Una dintre cărțile sale fundamentale este Istoria critică a literaturii române, apărută în 2008 într-o ediție definitivă. A fost, de asemenea, directorul revistei România literară. În luna decembrie 2011, Senatul Universității din București l-a declarat Profesor emerit. Administrația prezidențială l-a decorat cu Ordinul Național Steaua României în grad de Mare Cruce, cea mai înaltă distincție a statului român.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Primele reacții după decesul lui Nicolae Manolescu

„S-a stins din viaţă Nicolae Manolescu, cel mai important critic şi istoric literar român de după Al Doilea Război Mondial. Dumnezeu să-l odihnească!”, a transmis sâmbătă criticul literar Mircea Mihăieş.

La rândul său, criticul literar Daniel Cristea – Enache deplânge moartea profesorului Nicolae Manolescu.

„Încă o zi neagră pentru cultura română”, a scris Cristea-Enache pe Facebook.

„Unul dintre marii critici literari și profesori ai culturii române, Nicolae Manolescu, a încetat din viață la vârsta de 84 de ani, în urma unui stop cardiac. Îi voi păstra amintirea vie” a scris Cristian Tudor Popescu pe Facebook.

Citește și