• Cutremurul cu magnitudinea preliminară de 4,8 a zguduit New York-ul, fiind un eveniment rar pentru regiune.
  • Peste 12 replici au fost raportate în urma cutremurului inițial.
  • Aeroporturile JFK și Newark au fost blocate, iar serviciile de transport au fost încetinite în urma evenimentului.

Un cutremur a zguduit vineri dimineață zona metropolitană dens populată a orașului New York, a anunțat Institutul Geologic al SUA, iar locuitorii au declarat că au simțit zgomote pe coasta de est, în ceea ce reprezintă un eveniment relativ rar pentru această regiune, scrie The Guardian.

Agenția guvernamentală a raportat un cutremur cu o magnitudine preliminară de 4,8, cu o locație preliminară a epicentrului dată ca fiind în apropiere de Lebanon, New Jersey, iar mai târziu în apropiere de Tewksbury și Whitehouse Station, toate trei fiind situate în comitatul Hunterdon, aproximativ într-o rază de 16 kilometri. Oamenii au raportat că au simțit cutremurul în statele Connecticut și Massachusetts, Weather Channel raportând că a fost perceptibil în Boston, iar locuitorii din Philadelphia au raportat că l-au simțit și ei. Cutremurele care au durat câteva secunde au fost resimțite la peste 320 de kilometri distanță, în apropiere de granița cu New Hampshire.us.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
NADAL SE CALIFICĂ ÎN TURUL PATRU LA MADRID
TRUMP MODIFICĂ DOBÂNDA DE REFERINȚĂ
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?

Peste 12 replici au fost raportate în regiune

Peste 12 replici au fost raportate în orele următoare în regiune, inclusiv un cutremur cu magnitudinea 4,0 vineri seara, potrivit USGS.

Departamentul de pompieri din New York a declarat vineri că nu au existat rapoarte inițiale de pagube sau răni. Dar locuitorii orașului au fost șocați și puțin zdruncinați de evenimentul neașteptat, în timpul căruia oamenii care stăteau la birouri sau acasă în clădiri înalte au simțit că întreaga clădire le tremură ușor timp de câteva secunde.

Camille Lewis se afla într-o cafenea din New York când a simțit tremuratul.

„Nu am fost într-un cutremur în New York și sincer mi-a fost teamă că se întâmplă ceva. Mă bucur că clădirea în care eram a rezistat și, sincer, mă bucur că toată lumea este în siguranță”, a spus ea.

Lewis a continuat: „Mi-am spus: „Trebuie să mă bag sub o masă?” Toată lumea se uita în jur, întrebându-se ce se întâmplă. A durat o vreme. Cu siguranță ciudat.”

Mișcarea a trecut apoi, dar oamenii au fost lăsați nervoși în legătură cu replicile și s-au adunat ocupați cu prietenii și familia, inclusiv copiii la școală, punând pentru scurt timp o sarcină mare pe rețelele de telefonie mobilă, au raportat autoritățile orașului.

Comisarul adjunct pentru operațiuni al departamentului de poliție din New York, Kaz Daughtry, a declarat într-o declarație: „Deși nu avem niciun raport cu impact major în acest moment, încă evaluăm impactul”.

Consiliul de Securitate al ONU s-a întrunit la sediul său din New York pentru a discuta despre situația din Gaza atunci când a avut loc cutremurul, zguduind clădirea.

„New-yorkezii ar trebui să-și facă ziua obișnuită”, a spus primarul, Eric Adams, dar guvernatorul, Kathy Hochul, a spus într-o conferință de presă că seismul a fost resimțit până la Baltimore, Maryland. „Acesta este unul dintre cele mai mari cutremure de pe coasta de est care au avut loc în ultimul secol”, a spus ea.

„Toată lumea ar trebui să continue să ia acest lucru în serios” în caz de replici, a adăugat ea.

Avioanele au fost blocate pe aeroporturile internaționale JFK din New York și Newark, iar zborurile care soseau au fost întârziate. Serviciile de tren de pe coasta de est au fost încetinite, dar nu au fost anulate, iar transportul public din New York a continuat să funcționeze.

Biroul lui Hochul le-a reamintit locuitorilor că „deși este extrem de neobișnuit”, cutremurul nu a fost un eveniment izolat, deoarece site-urile din New York pe liniile de falie geologică. Cutremurul a fost resimțit în grade diferite în New England și în sudul Pennsylvania și Maryland, inclusiv în Baltimore, unde Joe Biden era așteptat vineri după-amiază să viziteze avariile podului major care s-a prăbușit acolo, blocând portul, acum 10 zile.

Citește și