• Șeful spionajului israelian – al cărui nume este Yossi Sariel – și-a lăsat identitatea expusă online, printr-o eroare.
  • Sariel este autorul secret al cărții The Human Machine Team, o carte în care oferă o viziune radicală asupra modului în care A.I. poate transforma relația dintre personalul militar și mașini.
  • Criticii lui Sariel consideră că prioritatea acordată de Unitatea 8200 tehnologiei, în detrimentul metodelor de informații mai de modă veche a dus la dezastru.

Identitatea Comandantului Unității 8200 din Israel este un secret bine păzit. El ocupă unul dintre cele mai sensibile roluri din armată, conducând una dintre cele mai puternice agenții de supraveghere din lume, comparabilă cu Agenția Națională de Securitate a SUA, scrie The Guardian.

Cu toate acestea, după ce a petrecut mai mult de două decenii operând în umbră, șeful spionajului – al cărui nume este Yossi Sariel – și-a lăsat identitatea expusă online, printr-o eroare.

Această eroare de securitate jenantă este legată de o carte pe care a publicat-o pe Amazon, care a lăsat o urmă digitală către un cont privat Google creat în numele său, împreună cu ID-ul său unic și linkuri către profilurile de hărți și calendar ale contului.

Recomandări

FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID
SCHOLZ RĂMÂNE FĂRĂ NEMȚI
DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?

The Guardian a confirmat cu mai multe surse că Sariel este autorul secret al cărții The Human Machine Team, o carte în care oferă o viziune radicală asupra modului în care Inteligența Artificială poate transforma relația dintre personalul militar și mașini.

Publicată în 2021, folosind un pseudonim compus din inițialele sale, General de Brigadă YS, cartea oferă un proiect pentru sistemele avansate cu Inteligență Artificială pe care Forțele de Apărare Israeliene (IDF) le-au pus la punct în timpul războiului de șase luni din Gaza.

O versiune electronică a cărții includea o adresă de e-mail anonimă care poate fi ușor de urmărit până la numele lui Sariel și la contul Google. Contactat de The Guardian, un purtător de cuvânt al IDF a declarat că adresa de e-mail nu era cea personală a lui Sariel.

Mai târziu, vineri, într-o declarație pentru presa israeliană, IDF a descris expunerea în carte a detaliilor personale ale lui Sariel ca fiind o greșeală, adăugând: „Problema va fi examinată pentru a preveni repetarea unor cazuri similare în viitor”.

Unitatea 8200, cândva venerată în Israel și nu numai pentru capacitățile de informații care rivalizau cu cele ale GCHQ din Marea Britanie, se crede că a construit un vast aparat de supraveghere pentru a monitoriza îndeaproape teritoriile palestiniene. Cu toate acestea, a fost criticată pentru că nu a reușit să prevadă și să prevină atacul Hamas din 7 octombrie anul trecut asupra Israelului, în care militanții palestinieni au ucis aproape 1.200 de israelieni și au răpit aproximativ 240 de persoane.

În războiul din Gaza, IDF pare să fi îmbrățișat pe deplin viziunea lui Sariel asupra viitorului, în care tehnologia militară reprezintă o nouă frontieră în care A.I. este folosită pentru a îndeplini sarcini din ce în ce mai complexe pe câmpul de luptă.

În ultimele șase luni, IDF a desfășurat mai multe sisteme de sprijinire a deciziilor bazate pe Inteligență Artificială, care au fost rapid dezvoltate și perfecționate de Unitatea 8200 sub conducerea lui Sariel. Printre acestea se numără Gospel și Lavender, două sisteme de recomandare a țintelor care au fost dezvăluite în rapoartele publicației israeliano-palestiniene +972, ale publicației sale de limbă ebraică Local Call și ale cotidianului The Guardian.

Miercuri, +972 și Local Call au pus în lumina reflectoarelor legătura dintre Unitatea 8200 și cartea scrisă de un general de brigadă cu nume misterios YS. Destinată comandanților militari de rang înalt și oficialilor din domeniul securității, cartea articulează un concept de „echipă om-mașină” care urmărește să realizeze o sinergie între oameni și A.I., mai degrabă decât să construiască sisteme complet autonome.

Cartea reflectă ambiția lui Sariel de a deveni un „lider de opinie”, potrivit unui fost oficial al Serviciilor de Informații. În anii 2000, el a fost un membru de frunte al unui grup de spioni cu preocupări academice, cunoscut sub numele de „Corul”, care a militat pentru o revizuire a practicilor serviciilor de informații israeliene.

Un raport al presei israeliene sugerează că, în 2017, el era șeful Serviciilor de Informații pentru comandamentul central al IDF. Ridicarea sa ulterioară în funcția de Comandant al Unității 8200 a însemnat o aprobare din partea instituției militare a viziunii sale tehnologice pentru viitor.

El susține că utilizarea inteligenței artificiale pentru a crea potențiale ținte militare poate fi mai eficientă și poate evita blocajele create de către oficialii Serviciilor de Informații sau de soldați. „Există un blocaj uman atât pentru localizarea noilor ținte, cât și pentru luarea deciziilor de aprobare a țintelor. Există, de asemenea, blocajul legat de modul de procesare a unei cantități mari de date”.

Divizarea informațiilor

Dezvăluirea breșei de securitate a lui Sariel vine într-un moment dificil pentru șeful Serviciilor de Informații. În februarie, acesta a fost supus unui control public în Israel, când ziarul israelian Maariv a publicat o relatare a recriminărilor din cadrul Unității 8200 după atacurile din 7 octombrie.

Sariel nu a fost numit în articol, care se referea la comandantul Unității 8200 doar ca „Y”. Cu toate acestea, rarele critici publice au scos în evidență o divizare în cadrul comunității israeliene de informații cu privire la cel mai mare eșec al acesteia din ultima generație.

Criticii lui Sariel consideră că prioritatea acordată de Unitatea 8200 tehnologiei, în detrimentul metodelor de informații mai de modă veche a dus la dezastru.

Sariel le-ar fi spus colegilor că ziua de 7 octombrie îl va „bântui” până în ultima sa zi de viață. „Îmi asum responsabilitatea pentru ceea ce s-a întâmplat în cel mai profund sens al cuvântului”, a spus el. „Am fost înfrânți. Eu am fost învins”.

Citește și