• PNL ar putea merge la prezidențiale cu Nicolae Ciucă sau Eduard Hellvig.
  • PSD ar putea merge la prezidențiale cu Marcel Ciolacu sau Mircea Geoană.
  • Ion Cristoiu: PSD și PNL vor pregăti divorțul înainte de alegeri.

Poți să fii și aliat și adversar? Poți! Este strategia PNL pentru alegerile de anul viitor. Democrativa va intra intr-un nou scenariu. La întalnirea de la Sinaia, unde se adunat Biroul Politic Național al partidului, PNL-iștii au decis că PSD este adversar la alegerile europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale – in ordinea calendarului.

PNL-iștii au lansat informația că vor paria la prezidențiale pe cartea Nicolae Ciucă – că tot e șef de partid de un an și jumătate.

„Daca imi asum tot ceea ce inseamnă linia electorală din 2024, a fost cât se poate de evident și este cât se poate de natural în calitate de președinte al partidului, nu pot să îi îndemn să facem ceva dacă nu îmi asum responsabilitatea la tot ceea ce inseamnă alegeri din 2024″, a declarat Nicolae Ciucă, în cadrul întâlnirii de la Sinaia.

Recomandări

UK, LA RĂSCRUCE DE DRUMURI
ȘOIGU VA FI ÎNLOCUIT
37 DE PERSOANE MOR ÎN INDONEZIA
TELEGRAM SAU SIGNAL?
ROBOȚII DEVIN TOT MAI PREZENȚI ÎN CHINA
DJOKOVIC PIERDE RITMUL

Pentru alegerile de anul viitor nici un partid nu a decis deocamdată cu ce candidat va merge. PSD ii face PR lui Ciolacu, dar mulți se gândesc și la o intoarcere a lui Geoană – în prezent adjunct la NATO.

PNL mai are și posibilitatea să meargă cu fostul șef al SRI, Eduard Hellvig, iar AUR, deși este trasă puternic de imaginea lui Simion încă ea în considerare și un candidat din exterior. Primul om politic care a spus că vrea să devină președinte în 2024 e Orlando Teodorovici – în februarie la ȘTIU.

Ion Cristoiu – E o schizofrenie relația dintre PNL și PSD

„În momentul în care au decis că merg separat și au sugerat că Ciucă va fi candidatul lor, e clar că au decis că ei merg pe drumuri separate. În aceste condiții, sigur că ei au spus că rămân la guvernare în alianțe, dar ar fi o chestie unică în istoria omenirii de la romani încoace. Nu poți să faci campanie electorală, chiar și pentru europarlamentari și să vii într-o alianță de guvernare cu principalul tău adversar. E greu de imaginat. Atunci, la ședințele de guvern, miniștrii PNL ar trebui să vină cu o banderolă”, a declarat Ion Cristoiu, publicist și scriitor, pentru emisiunea ȘTIU, din cadrul canalului TV, Aleph News.

„Probabil că au ales ca strategie să spună că merg în continuare, începând de mâine vor tura motoarele anti-PSD și la un moment dat vor ajunge la rupere. Nu au cum să rămână împreună , pentru că, e, practic, imposibil”, a adăugat el.

Ion Cristoiu: „Este o schizofrenie. Nu poți să fii într-o alianță în coadă de guvernare. În istoria postdecembristă nu există așa ceva. Nici măcar în opoziție nu poți să fii aliat”.

Ion Cristoiu: „E clar că putem vorbi deja de ruperea alianței. Nu are cum să reziste. Pretextul va fi această campanie. Se vor ataca reciproc, așa, vreo săptămână – două. Trebuie să pregătească divorțul. Divorțul nu poate fi așa brusc, peste noapte, îndrăgostiții anunță divorțul. Se va face un guvern minoritar condus de Ciolacu, aici va fi marea problemă a PNL-ului. PNL-ul, de când e în opoziție, nu pleacă de la friptură.

Ion Cristoiu: „Dacă rămân la guvernare împreună, câștigă acea alianță pe care o pregăteau ei, USR, PMP și Orban. Dacă se rup, câștigă democrația, pentru că ce a fost până acum, nu e democrație”.

Ion Cristoiu – Ciucă are șanse mari la prezidențiale pentru că e dorit

„După părerea mea, domnul Ciucă are mari șanse, pentru că mai de mult e dintre cei aleși”, a declarat Ion Cristoiu, pentru ȘTIU, la Aleph News.

Ion Cristoiu: „Câțu era de trecere, de tranzit. Adevăratul președinte al PNL, cel care era țintă, era Ciucă, dar era foarte greu să-l bată Ciucă pe Ludovic Orban”.

Ion Cristoiu: „Cred că în cazul lui se mizează pe scenariul „Cenușăreasa”. Noi acum avem o imagine despre el, ăla care se împiedică în virgule. Dar dacă deodată vom vedea un alt Ciucă?”.

Citește și