• ZF: Băncile au acordat credite corporate în valoare de 4,2 miliarde lei în septembrie.
  • Creditele corporate în lei aveau în septembrie creștere anuală de 50% față de 2022.
  • Dobânzile la creditele corporate în lei au mai scăzut în ultimele luni, coborând sub 9%.

Toamna a început cu un apetit mai mare al firmelor pentru creditele în lei, odată ce dobânzile au mai scăzut, sub 9%, scrie Ziarul Financiar. Creditele noi corporate în lei au înregistrat în septembrie o creștere anuală de 50% faţă de 2022.

„Nu voi renunța niciodată la lupta împotriva evaziunii și voi renunța să protejezi românii de lăcomia unora care vor să facă bani cu orice preț”, spune șeful executivului.

„Este, în primul rând, un mesaj foarte clar. Economia care încetinește este o economie care nu mai ia credite, deși dacă te uiți la apetitul românilor pentru credit de consum și, interesant, și al corporațiilor, mai ales că creditele legate de fonduri europene și de fondurile de infrastructură, ici este de fapt explicația și atunci, probabil că văzând o inflație în scădere, o bancă centrală care stă la 7% cu dobânda, ca toate celelalte bănci centrale. Inflația este în scădere, deci suntem într-un proces de dezinflație, atunci, atât antreprenorii, cât și persoanee fizice intuiesc că inflația va scădea și dobânzile, în moneda locală, fără riscul valutar, deși este puțin probabil să mai fie luat în calcul, pare cea mai interesantă chiar și pe termen lung și pentru creditele de investiții”, e explicat Adrian Mitroi, profesor de finanțe comportamentale, pentru Aleph News.

Recomandări

CE SĂRBĂTORESC ROMÂNII AZI
ASTRAZENECA RETRAGE VAXZEVRIA
PROTESTE LA EUROVISION
CUM ARATĂ UE FĂRĂ GEN Z?
EUROPA TE CHEAMĂ ÎN VACANȚA DE VIS
CÂT PLĂTEȘTI PENTRU UN APARTAMENT NOU ÎN BUCUREȘTI?

„Pentru România devenim un fel de enclavă a leului. Leul este o monedă suprastabilă. Stabilitatea față de moneda euro care este la rândul ei și ea foarte stabilă, 1,5 față de dolar. Aproape un an de stabilitate, leu, euro, dolar… Așa ceva este nemaivăzut în incertitudinea în care suntem”, a adugat el.

„Baza este mică. 2022 a fost un an slab de creditare, dar nu atât de slab pe cât va fi anul acesta și atunci, dacă măsori, evident că ai o creditare mult mai mare. Dar atenție, cu creditele de creditare ai și o creștere economică. Mă aștept să vedem cifre în scădere a creșterii creditării și private, dar și corporatiste”.

„Aceste comisioane ridicate sunt datorate acei acelei supra-taxe care a apărut peste noapte”

„Aceste comisioane ridicate sunt datorate acei acelei supra-taxe care a apărut peste noapte. Dar încă nu de 0,5% ci de 2%, pusă pe Guvern pe cifra de afaceri a băncilor, spune Irina Chițu, analist economic, pentru Aleph News.

Irina Chițu: „Din 2021 și de atunci au fost crescute costuri, au crescut comisioanele cu manipularea numerarului, adică cu retrageri de numerar, depuneri de numerar la ghișeu, pentru că și cost băncile au costuri ridicate de păstrare, de manipulare cu personalul de la ghișeu și atunci acestea au fost primele crescute imediat în pandemie.”

Citește și