- Florin Cîțu economisește 17.6 miliarde de lei după înghețarea salariilor bugetarilor
- Plafonarea salariilor afectează asistenții, brancardierii, biologii și chimiștii din spitale.
- Salariul unui asistente cu doi ani de experiență este puțin peste 3.000 de lei.
- Mariana Bindac, asistentă: „Mă sperie gândul că guvernul îngheață salariile”.
Anul începe fără bucurie pentru mulți din cei care luptă cu epidemia de COVID. Guvernul face economii pe seama salariilor asistenților, brancardierilor, biologilor și chimiștilor din spitalele din România.
Florin Cîțu spune că înghețarea salariilor păstrează în bugetul statului aproape 18 miliarde de lei în 2021.
Eleodor Cârstoiu, președintele Sindicatului Promedica: „Brancardierii, infermierele, farmaciștii, biologii, chimiștii urmau să beneficieze de măriri anuale egale cu 25% din diferența dintre salariul care l-au avut în 2017 și cel din 2022. Neaplicându-se această mărire, salariile așteptate de ei pentru anul 2021 nu vor mai exista”.
Această economie bugetară o sperie pe Mariana Bindac, asistentă medicală de doi ani într-un spital din Timișoara.
De 10 luni lucrează cot la cot cu medici şi asistente într-un spital cu paciente COVID.
Mariana Bindac, asistentă medicală la Maternitatea Bega Timişoara: „Este destul de epuizant să stai patru ore, sau poate uneori mai mult de patru ore, într-un costum în care, în momentul în care ai ieşit din zonă eşti transpirat, ai nevoie să bei apă, şi în afară de odihnă, nu-ţi mai trebuie nimic”.
Vestea că veniturile îi sunt îngheţate, a lasat-o fără cuvinte. Mai ales că are un salariu de puțin peste 3000 de lei.
Mariana Bindac, asistentă medicală la Maternitatea Bega Timişoara: „Nu mi-am făcut un calcul. Mă sperie gândul ăsta. Vă spun sincer. Mă sperie. Oricum nu avem nişte salarii foarte mari, mai ales noi, care suntem, să zicem, la începutul carierei. Şi atunci sperăm ca totuşi, cei care ne conduc, să ia o decizie bună. Să ne păstreze în ţară, să ne ţină aproape”.