Recep Tayyip Erdogan a obținut sprijinul lui Sinan Ogan, eliminat în primul tur al alegerilor prezidențiale: „Așa se va menține stabilitatea”

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a obținut sprijinul unui rival naționalist eliminat în primul tur al alegerilor prezidențiale, sporindu-și astfel șansele de a-și prelungi guvernarea de 20 de ani în turul doi de duminică. Al treilea candidat cu șanse mari, Sinan Ogan, a obținut 5,2% din voturi în scrutinul din 14 mai, ceea ce îi conferă o pondere suficientă pentru a juca un rol-cheie în decizia privind viitorul Turciei.
Erdogan a obținut 49,5% din voturi în turul inițial, la mică distanță de pragul de 50% necesar pentru a-și asigura o victorie categorică, dar ar putea beneficia de sprijinul lui Ogan pentru a-și extinde un avans deja confortabil la 28 mai, scrie Miami Herald.

Principalul său contracandidat, Kemal Kilicdaroglu, a obținut 45% din voturi, un procent remarcabil, dar insuficient pentru a-l înlătura pe actualul președinte, în ciuda crizei legate de costul vieții și a criticilor privind răspunsul guvernului la cutremurele care au devastat sud-estul țării la începutul acestui an.

În turul al doilea nu există un prag, astfel încât câștigă cel care obține cele mai multe voturi.
Ogan și-a făcut anunțul luni, în cadrul unei conferințe de presă, după ce a semnalat pe Twitter că va da prioritate stabilității”.

Este important ca parlamentul și președinția să fie deținute de același grup politic pentru a menține stabilitatea”, a declarat Ogan în timp ce își anunța susținerea lui Erdogan, a cărui alianță electorală a obținut în alegeri mai mult de jumătate din locurile din adunarea generală a Turciei, care are 600 de locuri.

Acțiunile turcești au scăzut după conferința de presă a lui Ogan. Indicele Borsa Istanbul Banks, un indicator care urmărește acțiunile creditorilor, și-a extins pierderile până la 3,1%. Ogan a precizat în ultimele săptămâni că ar dori o poziție guvernamentală sau vicepreședinția în schimbul susținerii unuia dintre candidați, ceea ce îl face pe Erdogan un pariu mai sigur.

Ogan este o figură puțin cunoscută, susținută de un mic partid anti-imigrație, dar nu are influența organizatorică necesară pentru a-și aduna susținătorii, care ar putea ajunge să voteze în direcții diferite.Vineri, în vârstă de 55 de ani, l-a vizitat pe Erdogan la Istanbul. Aliatul său, Umit Ozdag, liderul Partidului Zafer, s-a întâlnit cu Kilicdaroglu la Ankara în aceeași zi.

Citește și:

Exit mobile version