Referendum istoric: San Marino, o țară catolică, a votat pentru legalizarea avortului

Test de sarcină pozitiv.

Aproximativ 77% dintre alegători au susținut decizia, în timp ce aproape 23% au spus că nu. Odată cu rezultatele, ministrul de interne Elena Tonnini a cerut parlamentului să transpună rezultatul în lege.

Mișcarea ar răsturna o lege care datează din 1865, ceea ce a făcut din San Marino unul dintre ultimele locuri din Europa în care avortul este complet interzis. Participarea la referendum a fost de 41% în enclava fără ieșire la mare, care este înconjurată de Italia.

Moțiunea adoptată de alegători ar permite femeilor să-și întrerupă voluntar sarcina în termen de 12 săptămâni. După perioada de 12 săptămâni, avortul ar fi permis doar dacă sănătatea mamei ar fi expusă riscului sau dacă anomaliile fetale ar putea provoca vătămări fizice sau psihologice.

Conform normelor actuale, femeile pot primi până la trei ani de închisoare. Pentru medicul care efectuează procedura, pedepasa era până la șase ani.

Nimeni nu a fost condamnat vreodată. De obicei, femeile care aleg să facă avort călătoresc în Italia, unde este legal din 1978.

Dar acest lucru nu garantează întotdeauna accesul. În Italia, medicii au dreptul să refuze efectuarea avorturilor.

Peste 35.000 de oameni, o treime dintre ei care locuiesc în străinătate, au fost eligibili pentru a vota în acest ultim referendum inițiat de Uniunea Femeilor din San Marino (UDS).

În mod tradițional, țara, cu puternica sa moștenire catolică, a fost conservatoare din punct de vedere social.

Opoziția împotriva decriminalizării avortului a fost condusă de Partidul Creștin Democrat Sammarinez, care are legături puternice cu Biserica Catolică și care a guvernat țara de aproape 20 de ani.

Dar militanții au încercat să se bazeze pe impulsul creat de alte țări europene, cum ar fi Irlanda și Gibraltar, care au legalizat avortul în ultimii ani.

Înainte de rezultate, membru al UDS, Francesca Nicolini, un medic în vârstă de 60 de ani, a declarat pentru AFP că „majoritatea tinerilor sunt de partea noastră, pentru că este o problemă care le afectează în mod direct viața”.

„Este inacceptabil să privim drept criminale femeile care sunt forțate să facă avorturi”, a adăugat ea.

Exit mobile version