• Munca nu va salva deficitul public al Franței, iar cei care apără aceste reforme își păstrează fundul cald în birouri, spun protestatarii.
  • Sindicatele au semnalat joi că Macron s-ar putea confrunta cu o luptă îndelungată pe această temă deoarece sunt pregătite să declanșeze noi greve dacă guvernul nu-și schimbă planurile.
  • Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă și în alte părți ale Franței, inclusiv în sud.

Muncitorii au ieșit joi în stradă în toată Franța pentru a protesta față de planurile guvernului de a crește vârsta de pensionare de la 62 de ani la 64 de ani, în ceea ce a marcat primul val major de proteste de când președintele francez Emmanuel Macron a fost reales anul trecut.

Principalele sindicate din Franța au ieșit în forță împotriva reformei guvernamentale a pensiilor, care ar urma să crească numărul de ani de contribuții necesare pentru o pensie completă la 43 de ani începând cu 2027. Zeci de mii de lucrători din spitale și profesori de școală au părăsit locul de muncă, iar grevele au provocat perturbări masive în transportul public, majoritatea trenurilor fiind anulate în întreaga țară.

Epicentrul protestelor din Paris este Place de la République, centrul tuturor protestelor majore din Franța, unde o mulțime uriașă s-a adunat într-o după-amiază rece pentru a se alătura unei procesiuni organizate de sindicate.

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Ce spun protestatarii din Franța?

Când oamenii au 60 de ani, deja nu mai suportă”, a declarat Jerome B., în vârstă de 48 de ani, care lucrează ca tehnician de electricitate pentru aeroporturile din Paris, adesea în ture de noapte. Sistemul de pensii nu este în deficit. Există alte modalități de a găsi bani. 10 miliarde de euro sunt ușor de găsit, sunt mulți milionari”, a spus el, sugerând că cei bogați ar trebui să fie impozitați mai mult.

Previziunile oficiale arată că finanțele sistemului de pensii de stat din Franța sunt echilibrate pe termen scurt, dar vor intra pe roșu pe termen lung. Grevele au afectat, de asemenea, rafinăriile de carburanți ale TotalEnergies și gigantul energetic EDF, provocând o reducere a producției de energie.

Mathieu, în vârstă de 35 de ani, se numără printre cei care vor intra în grevă la TotalEnergies. Să lucrezi încă doi ani în aceste condiții pur și simplu nu este fezabil. Acestea sunt profesii fizice”, a declarat el, argumentând că cei care apără aceste reforme își țin fundurile calde în birouri”.

Anul trecut, grevele de la rafinăriile TotalEnergies pe tema negocierilor salariale au provocat grave penurii de combustibil în Franța și s-au dovedit a fi un mijloc puternic de presiune asupra guvernului. Scopul nostru nu este ca oamenii să nu aibă combustibil, ci este să nu mai lucreze încă doi ani”, a declarat Matthieu, care este afiliat la puternicul sindicat de stânga CGT.

Lupta privind pensiile este unul dintre cele mai mari teste pentru Macron în cel de-al doilea mandat al său. În timpul campaniei sale prezidențiale, el a promis să reformeze sistemul de pensii de stat din Franța și să îl alinieze la vecinii europeni precum Spania și Germania, unde vârsta de pensionare este cuprinsă între 65 și 67 de ani.