• Regele Charles al III-lea a ajuns, vineri seară, la Valea Zălanului, unde a fost întâmpinat de mai mulţi localnici, pe care i-a salutat, strângându-le mâinile.
  • El a primit un buchet de flori galbene de la o fetiţă şi un altul, în care se afla şi un bujor, de la o femeie.
  • Regele Charles al III-lea a ajuns, vineri seară, cu maşina la Valea Zălanului, unde deţine o proprietate.

UPDATE:

Regele Charles al III-lea al Marii Britanii, care a sosit în România, într-o vizită privată, vineri după-amiază, și a avut o întâlnire de curtoazie cu președintele Klaus Iohannis, a juns, vineri seară, în jurul orei 21.00, în Valea Zălanului, din județul Covasna, unde are o proprietate.

Într-un mesaj de întâmpinare a monarhului britanic, contele Tibor Kalnoky, cel care îi este rudă îndepărtată și prieten de suflet, și-a exprimat speranța că șederea acestuia în România va fi „la fel de plăcută și tihnită” pe cât au fost vizitele precedente ale acestuia.

„În această seară, contele Kálnoky l-a întâmpinat pe Majestatea Sa Regele Charles al III-lea la sosirea sa la Valea Zălanului, în Transilvania, România. Contele speră că șederea Majestății Sale va fi la fel de plăcută, armonioasă și tihnită pe cât au fost toate vizitele sale private în în ultimul deceniu, în vremea când era prinț de Wales. Cu ocazia primei călătorii a Regelui în afara Marii Britanii, după Încoronare, în numele familiei sale și a comunității locale, contele Kálnoky îi urează Majestății Sale un călduros bun venit”, se arată într-un mesaj de întâmpinare al Contelui Kalnoky către suveranul britanic.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

În fața casei cu numărul 1 din Valea Zălanului, proprietate a Regelui Charles al III-lea încă de pe vremea când era prinț de Wales, vineri seară era forfotă mare.

Mai mulți localnici și copii îl așteptau pe monarhul britanic ca să-i ureze „bun venit”, dat fiind că îl consideră pe acesta „unul de-al lor”, chiar dacă de data aceasta înalta față regală vine într-o ipostază nouă, cea de monarh.

Regele Charles va rămâne în casa de la Valea Zălanului până la începutul săptămânii viitoare, iar marți este așteptat să viziteze satul brașovean Viscri, unde are, de asemenea, o proprietate, de altfel, prima achizițioantă de rege în România.

UPDATE: „Am ajuns să iubesc România – cultura și arta, peisajele”, a punctat Regele Charles al III-lea

„Cred că au trecut 25 de ani de la prima mea vizită în această țară remarcabilă” , a declarat Regele Charles al III-lea, care și-a început discursul susținut la Palatul Cotroceni în limba română.

„Când am venit aici am ținut o legătură profundă cu România. Întotdeauna m-am simțit acasă în România” , a spus Charles.

„Am fost martor la dezvoltarea țării. Am fost inspirat pe oamenii pe care i-am întâlnit, care lucrează neobosit alături de ceilalți. Este impresionant să vezi câți voluntari lucrează an de an cu dedicare pentru a păstra la conservarea arhitecturii României” , a adăugat suveranul britanic.

„Am ajuns să iubesc România – cultura și arta, peisajele” , a punctat Regele Charles al III-lea.

„Am venit în România atâția ani pentru că am simțit apropierea de poporul român și am ținut să amintesc oamenilor de ce România e o țară atât de populară. Din ce în ce mai mulți britanici vin în România” , a mai spus monarhul britanic.

„Legăturile noastre sunt la cel mai înalt nivel și abia aștept să îmi joc și eu rolul în strângerea lor și mai puternică în viitor” , a conchis Regele Charles al III-lea , care a descris România ca fiind „Țara mea de glorii, țara mea de dor” , citându-l, în română, pe Mihai Eminescu.

UPDATE: Klaus Iohannis: Ne onorează că prima vizită în străinătate de la încoronare ale loc în țara noastră

„Majestatea Voastră, bine ați revenit în România, pentru care de-a lungul timpului ați dezvoltat o afecțiune aparte. Pentru români e un mesaj important că legăturile cu țara noastră rămân la fel de strânse”, sunt cuvintele cu care președintele Klaus Iohannis și-a început discursul.

„Vă transmit în numele românilor recunoștința pentru promovarea unor valori. Localnicii povestesc cum datorită dumneavoastră frumusețea și tradițiile satelor lor au trecut granițele. Ați creat oportunități deosebite pentru dezvoltarea durabilă a comunităților locale” , a continuat șeful statului.

UPDATE

Regele Charles al III-lea se pregătește să țină un discurs, la Palatul Cotroceni.

UPDATE

Drumul Regelui spre Viscri ar putea fi pe cale rutieră.

UPDATE

În cadrul ceremoniei au fost intonate cele două imnuri, ale României și ale Marii Britanii. Regele Charles al III-lea a salutat Garda de la Cotroceni în limba română: „Bună ziua!” .

UPDATE

Monarhul britanic a ajuns la Palatul Cotroceni. Aici, Regele Charles al III-lea a fost întâmpinat de președintele României, Klaus Iohannis.

UPDATE

Regele Charles al III-lea a fost întâmpinat de oficialii britanici de la ambasada Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în România.

Regele Charles al III-lea este primit cu onoruri militare de către președintele Klaus Iohannis, pe platoul Marinescu. Monarhul britanic a venit în România singur.

UPDATE

Regele Charles al III-lea a ajuns în România. Avionul monarhului britanic a aterizat pe Aeroportul Băneasa.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Regele Charles ca pleca de la Cotroceni direct spre Valea Zălanului. Va rămâne acolo până marți, când va merge la Viscri. Regele Charles al III-lea este aşteptat la ceremonia în onoarea sa de la Palatul Cotroceni, unde vor participa 300 de invitaţi. Gazda ceremoniei va fi preşedintele României, Klaus Iohannis.

Cel mai probabil, suveranul va pleca înapoi în Marea Britanie din Mureș. Întâlnirea cu președintele Iohannis este estimată să dureze 25 de minute. Discursul președintelui va începe la 16:05, iar cel al regelui la 16:15. La 16:45, suveranul va pleca de la Cotroceni.

Regele Charles al III-lea ajunge astăzi în România. Monarhul va sta în țara noastră pe o perioadă de cinci zile, The Telegraph. Preşedintele Klaus Iohannis îl va primi vineri, 2 iunie, la Palatul Cotroceni, pe monarhul Marii Britanii. Conform agendei liderului statului, după primirea oficială, cei doi vor avea conversații private, iar mai apoi o va avea loc întrevedere cu autorităţile statului, reprezentanţii societăţii civile şi Corpul Diplomatic.

Vizită cu caracter privat

Andrew Noble, ambasadorul Marii Britanii la București a dat declarații cu privire la venirea regelui Charles al III-lea în țara noastră. Diplomatul spune că este pentru prima dată când un monarh al Regatului Unit vizitează România, scrie presa locală.

„Se îndeplinesc 25 de ani de când regele nostru a vizitat România pentru prima dată, în 1998, şi va fi pentru prima dată când un monarh britanic vizitează România, dar de această dată va fi o vizită privată, ca marea parte a vizitelor pe care cel care era atunci Prinţul de Wales le-a avut în România. Înţelegem ce înseamnă o vizită privată: ca de fiecare dată, se va întâlni cu preşedintele, ca gest de curtoazie. După ce va fi fost la Cotroceni, restul vizitei va avea caracter privat”, a spus Noble.

Monarhul dorește relaxare

Regele Charles al III-lea dorește să se recupereze după ultimele evenimente din viața sa printr-o drumeție privată în Transilvania. Se știe că regele este un iubitor al naturii, iar zona rurală din jurul proprietății sale de la Viscri este una potrivită.

Acolo, monarhul va face drumeții, echitație și activități de explorare a zonelor de pajiști sălbatice specifice zonei. În proprietatea regelui nu există wi-fi, televizor sau radio, deci, este o atmosferă perfectă pentru recuperarea sa fizică și psihică.