• Charles a fost proclamat oficial rege.
  • Proclamațiile vor fi citite în toată Marea Britanie.
  • Regina Elisabeta, în vârstă de 96 de ani, a murit joi.

Regele Charles s-a angajat sâmbătă să urmeze exemplul mamei sale decedate, fiind proclamat oficial noul monarh al Marii Britanii, în cadrul unei ceremonii în care au avut loc ceremonii cu fast, tradiții vechi de secole, sunet de trompetă și strigăte de Dumnezeu să-l salveze pe rege”.

Moartea reginei Elisabeta, în vârstă de 96 de ani, joi, după 70 de ani pe tron, a dat startul unor planuri stabilite de mult timp pentru Charles, în vârstă de 73 de ani, care i-a succedat imediat mamei sale. Un Consiliu de Ascensiune s-a reunit la St James’s – cel mai înalt palat regal din Regatul Unit, construit pentru Henric al VIII-lea în anii 1530 – pentru a-l proclama rege sâmbătă.

Din consiliu – format din consilieri privilegiați, al căror rol vechi de secole a fost acela de a-l consilia pe monarh – au făcut parte fiul și moștenitorul său William, soția Camilla și noul prim-ministru al Marii Britanii, Liz Truss, care a semnat proclamarea aderării sale. Șase foști prim-miniștri, episcopi de rang înalt și o mulțime de politicieni au strigat Dumnezeu să-l salveze pe rege în momentul în care anunțul a fost aprobat.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Sunt profund conștient de această mare moștenire și de îndatoririle și responsabilitățile grele ale Suveranității care mi-au fost transmise acum, a declarat Charles. În asumarea acestor responsabilități, mă voi strădui să urmez exemplul inspirat care mi-a fost dat în susținerea guvernării constituționale și să caut pacea, armonia și prosperitatea popoarelor acestor insule și a regatelor și teritoriilor Commonwealth-ului din întreaga lume.

Mai târziu, pe Galeria Proclamațiilor, un balcon deasupra Friary Court din Palatul St James, Regele de Arme al Jartierei, David White, Regele Charles, însoțit de alte persoane în ținute heraldice aurii și roșii, a citit Proclamația Principală, în timp ce trompetele sunau.

Au privit câteva sute de persoane cărora li s-a permis accesul în curte, inclusiv copii mici pe umerii părinților, o femeie care strângea flori și persoane în vârstă pe scutere de mobilitate. Mulți surprindeau momentul cu smartphone-urile lor.