• Vizita de stat a regelui Charles în Franța a fost amânată din cauza protestelor violente.
  • Fostul ambasador britanic în Franța, Peter Ricketts, a sugerat că evenimentul ar fi putut avea „ecouri” ale Revoluției Franceze în contextul actual al țării.
  • În timpul protestelor din această săptămână, 441 de polițiști au fost răniți, 903 de incendii au fost stinse, iar 457 de persoane au fost arestate.

Fostul ambasador britanic în Franța, Peter Ricketts, sugerează că vizita de stat a regelui Charles în Franța și banchetul de la Palatul Versailles ar fi putut avea ecouri” ale Revoluției Franceze, dat fiind contextul actual al țării.

În timpul protestelor violente de amploare împotriva planurilor președintelui Emmanuel Macron de a schimba sistemul de pensii și de a crește vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani, Ricketts consideră că dineul ar fi fost prost programat. Din acest motiv, vizita a fost amânată, iar o posibilă dată de desfășurare ar putea fi la începutul verii. Joi seară, 441 de polițiști au fost răniți în timpul protestelor, 903 de incendii au fost stinse, iar 457 de persoane au fost arestate.

Regele și regina consoartă urmau să viziteze Bordeaux marți. Cu toate acestea, la începutul acestei săptămâni, protestatarii au dat foc ușii de intrare din secolul al XVIII-lea. Existau temeri că protestatarii ar putea viza Palatul Versailles, unde era programată o cină. În contextul ciocnirilor violente între protestatari și poliție din cauza schimbărilor, o vizită de stat a regelui Charles ar fi fost periculoasă și ar fi evocat asemănări cu Revoluția Franceză din secolul al XVIII-lea.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ

Revolta față de nivelul de trai în comparație cu extravaganta curte a lui Ludovic al XVI-lea a dus la răsturnarea monarhiei, la instaurarea unei republici, iar soția sa, Maria Antoaneta, și alte persoane au fost executate, scrie The Guardian.

Democrația este distrusă”: Publicul francez este divizat

Lordul Ricketts a declarat: Faptul că există acum aceste proteste violente care par să se intensifice, a făcut ca ideea unui banchet la Versailles să fie o idee deosebit de proastă. Aceasta a avut tot felul de ecouri din trecut, mergând înapoi la revoluție.”

Bordeaux s-a dovedit a fi o destinație dificilă pentru vizita regelui, așa că, în circumstanțele actuale, amânarea este justificată. Fostul ambasador al Franței în Marea Britanie, Sylvie Bermann, a subliniat că imaginea unei vizite de stat grandioase a regelui Charles în Paris ar fi fost nepotrivită.

Această amânare poate fi frustrantă pentru guvernul francez condus de Macron, având în vedere îmbunătățirea relațiilor dintre cele două țări. În luna martie, Marea Britanie și Franța au încheiat un acord în valoare de 500 de milioane de lire sterline pentru a finanța un centru de detenție în nordul Franței, ca parte a unei acțiuni menite să oprească fluxul de refugiați care încearcă să traverseze Canalul Mânecii în bărci mici. Bermann a explicat că, în afară de problemele de securitate, condițiile sociale și politice tulburi din Franța ar face dificilă organizarea unui dineu grandios de stat la Versailles.

Citește și: