• Olha a plecat din Kherson în urmă cu un an, după invazie, și a venit în Marea Britanie.
  • Acum suntem refugiați, chiar și pisica noastră, Venera”, spune Olha, o femei din Ucraina.
  • Acestea spun că au găsit un spațiu sigur în Londra, la un proiect pentru femei și refugiați.

Olha a plecat din orașul ucrainean Kherson în urmă cu un an, după invazie, și a venit în Marea Britanie. Spune că s-a confruntat cu multe provocări după plecarea din Ucraina, inclusiv înscrierea copiilor la școală, a spus aceasta pentru The Guardian.

„Sunt o mamă obișnuită. Copiii mei mergeau la școală și se bucurau de cluburi after-school. În februarie anul trecut, mă pregăteam să filmez un scurtmetraj despre străzile din Kherson. Era programată o repetiție – dar nu a mai avut loc, spune Olha.

Recomandări

ADSERVIO INOVEAZĂ CU A.I.
TRUMP AGITĂ ECONOMIA
AMERICA A ALES
DOJ IA MĂSURI
TUMP SPERIE TELEVIZIUNEA
AMERICA A ALES

Femeia a vorbit și despre bombardamentele de anul trecut „A fost ziua în care au bombardat simultan aeroporturile din întreaga țară. Linia frontului a ajuns direct în orașul nostru și o săptămână mai târziu ne-am trezit sub ocupație. O dimineață a schimbat viețile noastre și ale fiecărei familii ucrainene pentru totdeauna.

„Acum suntem refugiați, chiar și pisica noastră, Venera. Când am ajuns în Marea Britanie, nu ne-am așteptat niciodată la un sprijin atât de mare.

Cum arată viața în Marea Britanie pentru Olha și fetița ei?

Olha spune că a găsit un spațiu sigur în Londra, la un proiect pentru femei și refugiați. Acolo își povestesc experiența, fac exerciții de teatru și organizează spectacole. „Pentru mine este un fel de terapie și sunt fericită să fac parte din această comunitate.

„Copiii mei au fost nevoiți să treacă brusc la învățarea într-o limbă străină. În primele șase luni la școală în ,area Britanie, fiica mea nu a înțeles absolut nimic. Era fericită dacă reușea să ghicească ce materie i se preda. Profesorii pregătesc teme separate cu traducere în ucraineană. Iar școala a organizat lecții speciale pentru copiii din Ucraina.

Fiica Olhei în drum spre școala din Marea Britanie. Fotografie: Olha/Guardian Community

Olha a mai spus că atunci când Khersonul a fost ocupat, a pierdut deseori contactul cu familia din Ucraina și a fost îngrijorată. „Încă nu există internet stabil acolo, dar putem să vorbim zilnic prin mesaje sau chiar apeluri când conexiunea permite. Uneori aud bubuituri în timpul apelului.

Kherson rămâne cea mai bombardată regiune din Ucraina, după așezările cele mai apropiate de linia frontului din jurul regiunilor Donețk și Luhansk.

Oameni în centrul orașului Kherson după ce trupele rusești s-au retras din oraș în noiembrie anul trecut. Fotografia a fost făcută de un prieten al Olhei. Fotografie: /Guardian Community

„Știu că mă voi grăbi să mă întorc în Ucraina când se va termina războiul, dar nu știu dacă va fi imediat sigur pentru copiii mei. Multe zone sunt încă minate în regiunea Kherson și în alte teritorii recent eliberate.” „Cu toții așteptăm cu nerăbdare să ne plimbăm pe străzile natale și să ne vedem rudele și prietenii. Dar nu pot planifica nimic deocamdată; pot doar să visez, a mai spus ea.

Citește și: