• Regele și Regina Thailandei au făcut o baie de mulțime în Bangkok.
  • Mii de monarhiști thailandezi au ieșit în stradă să-și vadă suveranii.
  • Regele Thailandei a fost acuzat de opoziție că este absent din treburile țării.

După valul de proteste care au atacat monarhia, Regele Thailandei, Maha Vajiralongkorn, a contraatacat. Suveranul, alături de soția sa, Regina Suditha, a făcut o baie de mulțime. Mii de oameni, toți îmbrăcați în galben, culoarea monarhiștilor, i-au aplaudat, le-au dat flori și s-au înghesuit să facă o poză cu regele lor.

Jurnaliștii au putut sta foarte aproape de cuplul regal și au putut filma orice, dovadă că protestele au avut ceva efect. Monarhia în Thailanda este venerată religios, iar până anul acesta, orice critică în public era de neconceput.

Dar toată vara, zeci de mii de protestatari, în special tineri și studenți, au cerut reformarea instituției, la pachet cu demisia guvernului și elimitarea armatei din politică. Principalul reproș, faptul că Regele Rama al 10-lea stă mai mult departe de țară.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

Protestele anti-guvernamentale continuă în toată Thailanda, în vreme ce regele Maha Vajiralongkorn și-a numit țara drept „țara compromisului”, sugerând că ar putea exista o cale de ieșire din impasul politic ce datează de câteva luni bune, potrivit CNN.

A vorbit, în premieră, cu presa străină

Pentru prima dată de la încoronarea sa, din 1979, monarhul în vârstă de 68 de ani a vorbit cu presa străină, mai exact cu jurnaliștii de la CNN și de la Channel 4 News.

Întrebat despre ce le-ar spune protestatarilor care au fost pe stradă cerând reformă, regele Vajiralongkorn a declarat pentru CNN „fără comentarii” înainte de a adăuga: „Îi iubim la fel. Îi iubim la fel. Îi iubim pe toți la fel”. Apoi, suveranul a mai fost întrebat dacă există loc de compromis cu protestatarii care solicită o limitare a puterilor sale, iar Vajiralongkorn a spus că „Thailanda este țara compromisului”.

Mai mult, jurnaliștii internașionali au fost plasați printre susținătorii regaliști care așteptau să-l vadă pe rege, în baia de mulțime a acestuia din Bangkok. De obicei, numai echipele de știri regale au acest privilegiu, în special la Marele Palat, semn că regele ar putea fi dornic să-și îmbunătățească imaginea la nivel internațional, mai ales în contextul protestelor la adresa monarhiei.