Regina Elisabeta anunță că viitoarea regină va fi Camilla, ducesa de Cornwall

Ducesa Camilla sursă foto - YouTube
  • Duminică, regina devine primul monarh din istoria Marii Britanii care a ajuns la Jubileul de Platină.
  • Regina Elisabeta a anunțat că dorește ca ducesa de Cornwall să fie cunoscută sub numele de regina consort atunci când prințul Charles va deveni rege.
  • A existat o practică diferită pentru consorții de sex masculin ai unui monarh, care deveneau prinți.

Regina a anunțat că dorește ducesa de Cornwall, Camilla, să fie cunoscută sub numele de regina consort atunci când prințul Charles va deveni rege. Într-un mesaj care marchează cea de-a 70-a aniversare a domniei sale, regina a spus că este „dorința ei sinceră” ca ducesa de Cornwall să aibă acest titlu.

Au existat sugestii că aceasta va fi cunoscută sub numele de Prințesa Consort. Un purtător de cuvânt al Clarence House a declarat că Prințul de Wales și Ducesa de Cornwall au fost „emoționați și onorați”. Mesajul reginei, care marchează accederea sa la tron în 1952, abordează direct problema nerezolvată a viitorului titlu al ducesei de Cornwall.

Este dorința mea sinceră ca, atunci când va veni acel moment, Camilla să fie cunoscută sub numele de Regina Consort”, scrie ea. „Regina consoartă” se referă la soția unui rege domnitor și ar însemna Regina Camilla ca viitor titlu al acesteia. A existat o practică diferită pentru consorturile masculine ale unui monarh, cum ar fi prințul Philip sau soțul reginei Victoria, prințul Albert, care au devenit „prinț consort” și nu rege.

Precedentul obișnuit ar fi fost ca Camilla să devină automat regină atunci când Charles ar fi fost rege, dar din cauza incertitudinii privind opinia publică s-a sugerat că nu va fi cazul. Charles și Camilla erau ieșiți din alte căsnicii atunci când s-au căsătorit în 2005, în cadrul unei căsătorii civile. Charles fusese căsătorit anterior cu prințesa Diana, dar au divorțat în 1996, cu un an înainte ca aceasta să moară într-un accident de mașină la Paris. Intervenția reginei înseamnă că orice obstacol în calea devenirii Camilei ca regină este puțin probabil, deschizând calea pentru ca ea să aibă un rol regal cu drepturi depline alături de Charles.

Sprijinul personal al reginei vine după anunțul făcut de regină de Anul Nou, conform căruia Camilla va deveni membră a Ordinului Jartierei – cel mai înalt ordin cavaleresc. Camilla, în vârstă de 74 de ani, s-a implicat din ce în ce mai mult în promovarea propriilor cauze și interese, inclusiv în organizații de caritate care sprijină victimele abuzurilor domestice.