• Renate Weber nu ştie de ce vrea Ludovic Orban revocarea ei
  • Avocatul Poporului nu a primit sesizarea scrisă privind revocarea
  • Renate Weber crede că Orban vrea un Avocat al Poporului fără iniţiativă
  • Avocatul Poporului are dreptul de a contesta legile şi ordonanţele de guvern la CCR
  • Ludovic Orban: Avocatul Poporului a generat multe probleme în apărarea sănătăţii
  • Avocatul Poporului poate fi revocat în şedinţa comună a Parlamentului

Istoria de acum nouă ani, când Avocatul Poporului Gheorghe Iancu a fost revocat de Parlament, s-ar putea repeta. Deputații și senatorii juriști caută argumente legale pentru revocarea Avocatului Poporului. Renate Weber nu ştie ce i se poate reproşa. Dar intuiește care e supărarea.

Renate Weber, Avocatul Poporului: „Ştiu că a fost depusă o asemenea sesizare în parlamentul trecut, dar nici de la aceia nu am primit niciodată vreo copie sau ceva şi nici astăzi. Chiar nu ştiu ce mi se reproşează în scris, nu declaraţii televizate. Probabil, mă gândesc se doreşte să fie cineva care să nu aibă atâta iniţiativă şi să nu atace lucrurile un guvern vrea să le facă. Nu am un alt răspuns.”

Ludovic Orban, președinte PNL: „Toată atitudinea Avocatului Poporului în perioada cât a fost în funcție. Pe faptul că a generat excepții de neconstituționalitate la CCR care au fost respinse de CCR, pe atitudinea pe care a avut-o în perioada pandemiei care a generat extrem de multe probleme în apărarea sănătății și vieții oamenilor și în general pe atitudinea partizană pe care a avut-o în raport cu procesul de legiferare și mai ales cu proiectele de lege adoptate de parlament.”

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Renate Weber, Avocatul Poporului: „În 90% din cazuri noi am câştigat, adică sesizările noastre au fost acceptate de Curte. Vorbim de 25 de OUG-uri într-o seară şi noi am atacat atunci, dacă nu mă înşeală memoria, cred cinci. Dar printre ele era şi acea ordonanţă prin care spitatele private din România căpătau dreptul de a accede la programele naţionale şi inclusiv la serviciile de urgenţă, dar nu în condiţii de competiţie corectă cu spitalele publice. Noi am atacat la CCR acea ordonanţă şi am avut câştig de cauză.”

Pentru a revoca Avocatul Poporului este nevoie de votul unei majorităţi simple a parlamentarilor. Cel care deține funcția poate fi sanționat dacă a încălcat Constituția sau legile. Renate Weber este gata să lupte dacă îşi pierde funcţia înainte de 2024.

Renate Weber, Avocatul Poporului: „Aş putea să merg pe aceeaşi cale ca doamna Kövesi, către CEDO.”

Sorina Matei: „Votul politic primează în fața respectării legii”

Marian Cucșa, din partea ALDE, a propus-o și susținut-o pe Renate Weber.

Marian Cucșa: „Unul e discursul din opoziție, altul e cel de la putere. Acest demers al celor de putere face parte din strategia de a acapara toată puterea în România. Bineînțeles, că doamna Renate Weber prin acțiunile, conform legii, i-a deranjat foarte tare pe cei de la Guvern. (…) Mai au mici piedici în calea lor ca să își poată desfășura activitatea liniștiți. Mai ales că opoziția din Parlament doarme liniștită.”