• Renate Weber a fost invitata publicistului Ion Cristoiu, duminică seara, în cadrul emisiunii „Interviurile lui Cristoiu”
  • Renate Weber: „Vaccinarea e în primul rând o decizie pe care fiecare persoană trebuie să o ia”
  • Renate Weber: „Pandemia asta parcă a scos tot ce mai urât în oameni și văd într-adevăr niște manifestări din astea extrem de excesive”

Renate Weber a fost invitata publicistului Ion Cristoiu, duminică seara, în cadrul emisiunii „Interviurile lui Cristoiu”. Care sunt efectele pandemiei asupra copiilor și adolescenților și cum se implică Avocatul Poporului pentru combaterea acestora? Ne vaccinăm sau nu? Ce se va întâmpla cu drepturile omului după pandemie? Sunt doar câteva dintre întrebările la care Avocatul Poporului a dat răspunsuri.

„Vaccinarea e în primul rând o decizie pe care fiecare persoană trebuie să o ia. Vaccinarea aceasta nu e obligatorie, nu face parte din nicio lege care să o impună. Din punct de vedere al sănătății, fiecare decide pe cont propriu,” a explicat Renate Weber.

De asemenea, Avocatul Poporului a abordat subiectul pașaportului COVID, care a împărțit Europa în două tabere.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

„Eu când am văzut propunerea venită de la premierul Greciei privind certificatul european de vaccinare, primul lucru pe care l-am gândit a fost asta nu e ideea grecilor. Cineva îi pune pe greci să fie purtători de cuvânt. Și am avut dreptate. Primul care a ieșit a fost liderul popularilor europeni, care este neamț, Manfred Weber, după care a ieșit Angela Merkel și toată lumea a susținut,” a susținut Renate Weber.

„Dar ce faci cu companiile aeriene care vin și îți spun nu, la mine în avion nu urci dacă nu ai certificat?”

„Dar ce faci cu companiile aeriene care vin și îți spun nu, la mine în avion nu urci dacă nu ai certificat? Ee, aia cred că e deja o mare problemă. O să fie suficienți de mulți care o să dea companiile în judecată, mai ales că, nu uitați, companiile sunt de peste tot,” a spus Renate Weber.

Avocatul Poporului crede că îngrădirea unor libertăți de certificatul de vaccinar intră în zona discriminării.

„Cred că din momentul în care un magazin ar veni cu astfel de formule intrăm clar în zona discriminării. Cred că trebuie dați în judecată. Eu nu văd la nivel legislativ că va exista o astfel de legiferare care să impună. (…) Vocile care au contestat masca parcă erau mai puternice și mai numeroase decât vocile împotriva vaccinului. Dar asta e la nivel de percepție, superficială, pentru că nu am date.”

Renate Weber a povestit despre copilăria ei, când poliomielita făcea ravagii în România.

„M-am născut și am trăit într-o perioadă din viață când poliomielita făcea ravagii în România. Pe mine, ca să mă apere părinții de așa ceva m-au trimis la bunici undeva la țară, chiar unde atârnă harta în cui, dar eu îmi aduc aminte că la școală, în clasele primare și după aceea am avut foarte mulți colegi pe care se mai vedeau urmele poliomielitei. Ca să te opui azstăzi unui vaccin cum este acela antipoliomelită mi se pare chiar exagerat. Dar există și astfel de voci.”

„Eu cred că managementul pandemiei la nivel planetar, nu numai în România a fost defectuos”

Renate Weber a discutat cu publicistul Ion Cristoiu despre felul în care este gestionată pandemia.

„Nu cred că așa trebuia făcut. Dar există virusul? Da. Mă tem de el? Da. Am grijă? Sigur că am grijă de mine și am grijă și de ceilalți și respect niște reguli. La majoritatea efectele sunt minime, dar sunt și oameni în vârstă, și dacă ei sunt în vârstă, ce, nu au dreptul să trăiască? Dar sunt și cei cu vârste mai tinere ai căror plămâni au fost pur și simplu distruși de acest virus. Sunt unii care nu acceptă virusul ca atare și atunci firește că se opun și ideii de vaccinare.”