• Autoritățile de la Chișinău au reușit să contracareze un plan de destabilizare a Republicii Moldova, pus la cale de servicii speciale ale Rusiei.
  • Serviciile speciale ruse ar fi încercat să infiltreze un agent într-o grupare de diversioniști.
  • Zeci de persoane au fost reținute.

Poliţia din Republica Moldova spune că a dejucat un complot al unor grupuri de actori susţinuţi de Rusia, care au fost instruiţi special pentru a provoca tulburări în masă în timpul unui protest împotriva noului guvern pro-occidental al ţării.

Şeful poliţiei moldoveneşti, Viorel Cernăuţeanu, a declarat într-o conferinţă de presă că un agent sub acoperire s-a infiltrat în grupuri de diversionişti”, unii cetăţeni ruşi, cărora li s-a promis suma de 10.000 de dolari pentru a organiza dezordine în masă” pentru a destabiliza Moldova în timpul unui protest în Chişinău. Şapte persoane au fost reţinute, a precizat el.

Separat, poliţia a declarat că a arestat duminică 54 de protestatari, inclusiv 21 de minori, care au prezentat un comportament îndoielnic” sau au fost găsiţi având asupra lor obiecte interzise, inclusiv cel puţin un cuţit, relatează ABC News.

Recomandări

LIDERII RESPING PLANUL LUI PUTIN
EXCLUSIV ALEPH NEWS - MEDIAFAX
ELVEȚIA ÎNVINGE UNGARIA LA EURO
JOE ALWYN „DĂ DIN CASĂ"
FRANCEZII PROTESTEAZĂ
ÎNCEPE EURO 2024

Protestul de duminică este unul dintre cele câteva organizate în ultimele săptămâni de un grup care se numeşte Mişcarea pentru Popor, care este susţinut de Partidul ŞOR din Moldova, favorabil Rusiei, care deţine şase locuri în legislativul de 101 locuri al ţării.

Demonstranţii cer guvernului să acopere integral costurile facturilor de energie pentru iarnă şi să „nu implice ţara în război”. Ei au cerut în mod repetat preşedintelui Maia Sandu să demisioneze.

Poliţia a declarat că duminică au fost înregistrate patru ameninţări cu bombă, inclusiv una la aeroportul internaţional din capitală, pe care le-a numit o parte continuă a măsurilor de destabilizare” împotriva Moldovei.

De asemenea, poliţia de frontieră din Moldova a declarat, duminică, faptul că, în ultima săptămână, a fost refuzată intrarea în Moldova a 182 de cetăţeni străini, inclusiv un posibil reprezentant” al Grupului Wagner din Rusia, compania militară privată care luptă în Ucraina, vecina Moldovei, devastată de război.

Anunţul poliţiei de duminică vine la doar câteva zile după ce oficiali ai serviciilor de informaţii americane au declarat că au stabilit că actori care au legături cu serviciile de informaţii ruseşti plănuiesc să folosească protestele din Moldova, ţară candidată la Uniunea Europeană din iunie anul trecut, ca bază pentru a alimenta o revoltă împotriva guvernului ţării.

Sâmbătă, agenţia naţională anticorupţie din Moldova a declarat că a confiscat peste 220.000 de euro în timpul unor percheziţii într-un caz de presupusă finanţare ilegală a Partidului ŞOR de către un grup criminal organizat.

Liderul Partidului ŞOR, Ilan Şor, este un oligarh moldovean aflat în prezent în exil în Israel, care figurează pe o listă de sancţiuni a Departamentului de Stat al SUA ca lucrând pentru interesele ruseşti. De asemenea, se află şi pe o listă de sancţiuni din Regatul Unit.

Săptămâna trecută, autorităţile din regiunea separatistă moldovenească Transnistria, care are legături strânse cu Moscova şi găzduieşte trupe ruseşti, au afirmat că au dejucat o tentativă de asasinare a preşedintelui, care ar fi fost organizată de serviciul naţional de securitate al Ucrainei, SBU, dar nu au furnizat dovezi. SBU a respins acuzaţia, spunând că aceasta ar trebui considerată exclusiv ca o provocare orchestrată de Kremlin” .