• Europarlamentarul Siegfried Mureşan anunţă că miercuri s-au încheiat negocierile pentru rezoluţia Parlamentului European privind Republica Moldova.
  • Prin document, se cere ca Republicii Moldova să i se acorde statutul de ţară candidată la Uniunea Europeană.
  • Documentul a fost negociat de grupurile politice şi joi va fi supus aprobării plenului. Este cel mai ambiţios document privind Republica Moldova adoptat vreodată de o instituţie a Uniunii Europene, anunţă Siegfried Mureşan.

Europarlamentarul Siegfried Mureşan anunţă că miercuri s-au încheiat negocierile pentru rezoluţia Parlamentului European privind Republica Moldova. Prin document, se cere ca Republicii Moldova să i se acorde statutul de ţară candidată la Uniunea Europeană.

Documentul a fost negociat de grupurile politice şi joi va fi supus aprobării plenului. Este cel mai ambiţios document privind Republica Moldova adoptat vreodată de o instituţie a Uniunii Europene, anunţă Siegfried Mureşan.

Republica Moldova este la fel de importantă pentru securitatea şi stabilitatea Uniunii Europene cum este şi Ucraina. Toată Europa a văzut acest lucru în ultimele luni, odată cu declanşarea invaziei ruse în Ucraina. Autorităţile şi cetăţenii Republicii Moldova au acţionat în spirit european şi au oferit hrană, adăpost şi îngrijire medicală sutelor de mii de refugiaţi care au intrat în ţară fugind din calea războiului. De aceea, obiectivul meu a fost de la început ca tot ceea ce Parlamentul European îi oferă Ucrainei în materie de perspectivă europeană să îi ofere şi Republicii Moldova. Din acest motiv, am iniţiat această rezoluţie, am negociat-o cu celelalte grupuri politice şi o vom vota mâine în plenul Parlamentului European”, a declarat Mureşan.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Cel mai important element al rezoluţiei este faptul că Parlamentul European va solicita acordarea statutului de ţară candidată la Uniunea Europeană Republicii Moldova.

Potrivit lui Siegfried Mureşan în rezoluţie sunt şi alte lucruri importante.

Cerem integrarea Republicii Moldova la piaţa unică a Uniunii Europene. Prin accesul la piaţa unică, produsele moldoveneşti vor putea fi exportate liber pe piaţa europeană, vor veni mai mulţi investitori în Republica Moldova, vor apărea noi locuri de muncă şi oamenii se vor bucura de standarde de calitate ale produselor la fel ca standardele de calitate din ţările Uniunii Europene. Cerem creşterea sprijinului financiar din partea Uniunii Europene pentru Republica Moldova. Solicităm Comisiei Europene să înainteze o propunere privind liberalizarea deplină a transporturilor şi a comerţului dintre Republica Moldova şi Ucraina”, a explicat europarlamentarul român.